Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

FIA legt uit waarom het Verstappen heeft bestraft

In de nasleep van de kwalificatie kreeg Max Verstappen een straf opgelegd voor het negeren van gele vlaggen na een crash van Valtteri Bottas. De FIA heeft tekst en uitleg gegeven over hoe die straf precies tot stand is gekomen.

Verstappen Horner Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Drie plaatsen straf. Die kreeg Max Verstappen opgelegd enkele uren na de kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico, gedurende welke hij een prachtige poleposition bij elkaar had gereden. In eerste instantie leek er niks aan de hand voor de Nederlander, maar na ietwat nonchalante uitspraken tijdens de persconferentie, moest hij toch op komen draven bij de stewards.

En die waren onvergeeflijk en legden de Red Bull-coureur en gridstraf op van drie plaatsen, waardoor hij de Mexicaanse Grand Prix niet vanaf de eerste, maar de vierde startplek zal moeten vertrekken. Tezamen met het uitdelen van de straf stuurden de race-stewards ook een uitleg mee over de redenering achter de straf van de Nederlander.

"De stewards hebben de uitleg van de coureur en afgevaardigden van het team gehoord en hebben video, audio en telemetrie bekeken. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de coureur zijn snelle ronde probeerde af te maken en geen moeite deed om zijn snelheid te minderen in de relevante sector. Dat is in tegenspraak met Bijlage H van Artikel 2.4.5.1. b) en Artikel 12.1.1. van de sportregulaties van de FIA"

"De coureur van auto nummer 33 (Verstappen, red.) gaf toe dat hij wist dat auto nummer 77 (Bottas, red.) was gecrasht en hij de gecrashte auto had gezien aan de linkerkant van de baan, maar de gele vlaggen tegelijkertijd niet had opgemerkt. Ook gaf hij aan dat hij zijn snelheid niet heeft geminderd in de relevante sector.

"De stewards concluderen echter uit de beelden van de on board camera van Verstappen dat de gele vlag duidelijk zichtbaar was. Bovendien ging Sebastian Vettel, die voor Verstappen op de baan reed wel van zijn gas af, zoals de regels ook aangeven. Daarom is besloten om Verstappen een gridstraf op te leggen van drie plaatsen en twee strafpunten op zijn racelicentie", aldus de conclusie van de stewards.

Vergeleken met vergelijkbare incidenten uit het verleden kwam de straf voor de Red Bull-coureur niet helemaal uit de lucht vallen. Sinds het 2016-seizoen kwamen er elf vergelijkbare incidenten voor tijdens kwalificatiesessies. In drie gevallen werd er geen straf uitgedeeld, terwijl er in acht andere gevallen wel een straf werd gegeven.

Update 27 oktober 12:33 uur: In de eerste versie van dit bericht werd gezegd dat Verstappen Artikel 2.4.5.1. b) had overtreden, omdat de FIA daar in hun berichtgeving over sprak. Dat artikel bestaat echter niet. Het artikel dat Verstappen heeft overtreden was artikel 2.2.5. (b). Dit is aangepast in het bovenstaande bericht.

Voorspel en win

Powered by

Via Bovag Voorspelgame visual 3

Wie wint de Grand Prix van Mexico 2019?

Speel mee en win een race-arrangement op Zandvoort t.w.v. € 325, aangeboden door viaBOVAG.nl

Speel mee

Wat kan Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Mexico? Luister nu onze nieuwste podcast met Tim Coronel, Jeroen van Inkel en Joe van Burik.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Mexico 2019 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Teambazen Hoe de verhoudingen tussen Wolff en Horner langzaam weer op scherp komen te staan