Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Monaco 2023

Hoe deze F1-cultheld bijna voor altijd uit Monaco werd verbannen

Oud Formule 1-coureur Pastor Maldonado was ooit bijna levenslang verbannen van racen in Monaco. We nemen je terug naar het incident en hoe de destijds jonge coureur het toch voor elkaar heeft gekregen een stoeltje te kunnen bemachtigen in de Formule 1 een aantal jaar later.

Maldonado Monaco
Video
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In 2005 werd de eerste World Series by Renault georganiseerd, een race-evenement met drie verschillende klassen. In de hoogste klasse reed destijds ook de jonge Pastor Maldonado, destijds net twintig jaar oud. De Venezolaan begon zijn carrière in de Italiaanse Formule Renault en ging daarna door naar de Formule Renault 3.5 Series. De race in Monaco was de tweede race van het seizoen, waarbij het dramatisch misging.

De crash

Een incident tijdens de race resulteerde in een gele vlag. Patrick Pilet crashte in de Massenet-bocht, een lange en hobbelige bocht naar links. Een marshal stond op het afvalt met een gele vlag terwijl drie andere marshals probeerden de auto van Patrick veilig te stellen. Pastor Maldonado had de gele vlaggen niet gezien en raakte de gecrashte auto, inclusief de marshal die op dat moment bij de auto stond.

De marshal raakte zwaargewond. Maldonado werd voor vier races geschorst. "Ik zag de gele vlaggen te laat en het lukte me niet om de marshal te ontwijken", zei hij er zelf over na het incident. Ook coureur Matteo Meneghello kreeg een schorsing van een race voor het negeren van de gele vlaggen. Hij kwam na Maldonado bij het incident aan en reed ook te hard.

Een levenslange schorsing?

Pastor Maldonado stond al langer bekend om zijn crashes. Hij werd ook wel 'Crashtor Maldonado' genoemd. Na dit incident riepen de organisatoren van de Monaco Grand Prix op om de Venezolaan voor altijd van het straatcircuit in Monaco te weren.

Op dat moment greep de vader van Maldonado in, die beloofde te betalen voor de rehabilitatie en revalidatie van de gewonde marshal, die aan het incident een gebroken rug overhield.

Dit laatste is uiteindelijk wat Maldonado geholpen heeft om toch een Formule 1-stoeltje te bemachtigen een aantal jaar later. Er was namelijk geen Formule 1-team geweest die hem had willen aanstellen als coureur als hij niet in Monaco had mogen rijden. Uiteindelijk reed hij in 2011 in de Williams en zijn laatste twee seizoenen (2014 en 2015) reed hij naast Romain Grosjean in de Lotus.

Hieronder de beelden van de crash in de Renault World Series. Pas op, het zijn heftige beelden.

Formule 1 GP Monaco 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen wekt verbazing alom: "Dat was echt belachelijk"