Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mohammed Ben Sulayem

Volg dagelijks het laatste nieuws over de FIA-president Mohammed Ben Sulayem.

Wie is Mohammed Ben Sulayem

Mohammed Ben Sulayem is een vooraanstaande persoonlijkheid in de wereld van de autosport en een invloedrijke figuur buiten het racecircuit. Hij werd geboren in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, op 12 november 1961. Wat Ben Sulayem opvallend maakt, is niet alleen zijn indrukwekkende racecarrière, maar ook zijn sterke persoonlijkheid en bijdragen aan de wereld van de internationale autosport.

Als persoon staat Ben Sulayem bekend om zijn vastberadenheid en toewijding. Hij is een trotse ambassadeur van zijn geboorteland, de VAE, en heeft veel gedaan om de autosport in de regio te bevorderen. Zijn charisma en leiderschap hebben hem niet alleen geliefd gemaakt bij fans en collega's, maar hebben ook deuren geopend voor zijn invloed in de autosportwereld.

Mohammedem Ben Sulay | FIA president

Mohammed Ben Sulayem heeft een rijke en uitgebreide ervaring binnen de internationale autosport en de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), wat heeft geleid tot zijn benoeming tot de prestigieuze positie van FIA-president. Voor zijn benoeming tot FIA-president heeft de Emirati vele functies gehad binnen de organisatie.

Zo bekleedde hij verschillende functies binnen de FIA en vestigde zich als een gerespecteerde figuur binnen de organisatie. Zijn expertise en toewijding werden alom gewaardeerd, en hij begon op te vallen als een van de meest invloedrijke persoonlijkheden binnen de internationale autosportgemeenschap.

Ontwikkeling tot FIA-president

Uiteindelijk, als erkenning van zijn bijdragen en buitengewone staat van dienst binnen de FIA, werd Mohammed Ben Sulayem benoemd tot de hoogste positie binnen de organisatie: FIA-president. In december 2021 werd hij verkozen tot deze prestigieuze functie en werd daarmee de eerste persoon uit het Midden-Oosten en de Arabische wereld die deze positie bekleedde. Als FIA-president leidt hij de organisatie en bepaalt hij het beleid voor de internationale autosportwereld.

In zijn huidige functie als FIA-president heeft Mohammed Ben Sulayem een enorm platform om de autosport verder te ontwikkelen, de veiligheid te bevorderen en de belangen van zowel professionele coureurs als fans te behartigen. Zijn leiderschap en ervaring zetten de autosport op een nieuw traject en openen de deuren naar meer inclusiviteit en diversiteit in deze opwindende wereld.

Mohammed Ben Sulayem FIA president © XPBimages

De discussie tussen Mohammed Ben Sulayem en Andretti

De discussie tussen Mohammed Ben Sulayem en Michael Andretti ontstond als gevolg van een verschil in visie en meningen met betrekking tot de toekomst van de Formule 1 en de plannen voor een mogelijk nieuwe race in de Verenigde Staten.

Mohammed Ben Sulayem, de FIA-president, heeft als doel om de Formule 1 te bevorderen en te laten groeien op internationaal niveau. Hij wil de sport toegankelijker maken voor fans over de hele wereld en de inclusiviteit vergroten. In overeenstemming met zijn visie, bevordert hij de uitbreiding van de Formule 1-kalender naar nieuwe markten, waaronder de Verenigde Staten. Hij gelooft dat het aantrekken van een bredere en diverse fanbasis cruciaal is voor de toekomst van de sport.

Meer races in de Verenigde Staten

Aan de andere kant heeft Michael Andretti, een voormalig Formule 1-coureur en teambaas van Andretti Autosport, zijn eigen ideeën over de ontwikkeling van de Formule 1 in de Verenigde Staten. Hij wil een Formule 1-race organiseren in Miami, Florida, en heeft concrete plannen om dit te realiseren. Echter, er is enige onenigheid ontstaan over de haalbaarheid en de organisatie van deze race.

De discussie tussen Ben Sulayem en Andretti draait voornamelijk om de vraag of de voorgestelde race in Miami al dan niet past in het grotere plaatje van de Formule 1 en de doelstellingen van de FIA-president. Terwijl Ben Sulayem zich richt op het wereldwijd uitbreiden van de sport en nieuwe markten aanboren, heeft Andretti een meer lokale focus en wil hij een sterke Amerikaanse aanwezigheid bevorderen.

Daarnaast zijn er natuurlijk in volle gang gesprekken/discussies over het eventueel toetreden van meer teams binnen de Formule 1, waaronder mogelijk een team van Andretti.

Mohammed Ben Sulayem ervaring als coureur

Mohammed Ben Sulayem is een opvallende persoonlijkheid in de wereld van de autosport, en zijn verhaal begint in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, waar hij werd geboren op 12 november 1961. Zijn kennismaking met de autosport vond plaats in de vroege jaren 1980. Al snel ontpopte hij zich tot een getalenteerde rallyrijder en begon hij nationale en internationale rally's te domineren.

Succes in de rallywereld

Wat Ben Sulayem echt op de kaart zette, was zijn indrukwekkende succes in de rallywereld. Hij won meerdere keren het Midden-Oosten Rallykampioenschap, waarmee hij zijn naam vestigde als een van de meest succesvolle coureurs in deze regio. Zijn talent en vastberadenheid leidden tot overwinningen en erkenning, waardoor hij een nationale held werd.

Andretti in de Formule 1?

De FIA, de overkoepelende autosportfederatie, heeft eerder dit jaar een opening geboden voor mogelijke nieuwe Formule 1-teams. Verscheidene partijen toonden interesse, maar alleen het plan van Andretti Cadillac kreeg goedkeuring. Dit betekent echter niet automatisch dat ze kunnen deelnemen aan de Formule 1. Ze moeten nu nog een overeenkomst zien te bereiken met de Formula One Group (FOM). Desondanks zijn invloedrijke figuren in de wereld van de Formule 1 niet erg enthousiast over het idee van een nieuw team.

Geen groot obstakel

FIA-president Mohammed Ben Sulayem ziet dit echter niet als een groot obstakel. Hij suggereert dat Andretti mogelijk kan deelnemen aan de sport zonder goedkeuring van de FOM. In een interview met Speedcafe legde Ben Sulayem uit: 'Ik heb vanuit juridisch oogpunt vernomen dat de FOM kan weigeren op basis van financiële overwegingen. Echter, de licentie om deel te nemen wordt verstrekt door de FIA. In dat geval zou Andretti dus kunnen deelnemen zonder financiële steun te ontvangen, maar ik denk niet dat dat zal gebeuren. Ik ga ervan uit dat de FOM geen 'nee' zal zeggen, maar alles is mogelijk.

Viaplay
x
Verstappen Zo reageerde Max op het cruciale safety car-moment met Norris in Miami