Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Turkije 2020

Preview GP Turkije: Formule 1 met grote vraagtekens naar Istanboel

De Formule 1 bezoekt dit weekend opnieuw een circuit waarvan het lang is weggeweest. Aankomend weekend staat voor het eerst in negen jaar de Grand Prix van Turkije weer op het programma op het uitdagende Istanbul Park.

Istanbul Istanboel Turkije 2011
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

De laatste Turkse Grand Prix stamt uit 2011 en sindsdien is er veel veranderd in de sport. Dat het zo lang geleden is en er al jaren geen enkele van de huidige coureurs meer geweest is, maakt dat het raceweekend in de bosporus een groot vraagteken is voor de rijders.

Maar anno 2020 staat de techniek voor niets en de coureurs zullen dan ook veel digitale rondjes hebben gemaakt in de simulator. Daar zullen de coureurs hebben gezien dat Istanbul Park veertien bochten heeft die voornamelijk op medium-snelheid worden genomen. Uitzonderingen daarop zijn bocht 11 en bocht 8. Die laatste is beroemd en berucht onder de coureurs vanwege zijn viervoudige knik die voor mens en machine erg belastend is. Deze bocht, waarin de nek van de coureurs en de banden het zwaar te verduren krijgen, is zelfs de snelste die ooit met de huidige V6-auto's wordt genomen.

Tot slot bevindt zich aan het eind van sector 3 een langzamer gedeelte, waar voor de coureurs de meeste inhaalmogelijkheden zijn. Hier kunnen we een flink aantal gevechten verwachten en dat geldt ook voor de twee lange rechte stukken daarvoor, waar het in het verleden vaak hard aan toe ging wiel aan wiel.

Hoe hard dat kan gaan, zullen twee voormalig Red Bull-coureurs zich wel herinneren. In de Turkse Grand Prix in 2010 botsten teamgenoten Sebastian Vettel en Mark Webber, toen de Duitser tijdens een inhaalpoging te ver naar rechts stuurde waardoor hij de Australiër raakte. Dit ongeluk zette de verhoudingen binnen het team op scherp en dat is tot Webbers afscheid in 2013 nooit meer veranderd.

			© F1
	© F1

Een jaar na dat ongeluk verliet de Formule 1 Turkije vanwege geldgebrek. Daarom zal men in de praktijk vanaf nul moeten beginnen, hoewel de coureurs in de simulator al hebben kunnen wennen aan het circuit. Er is niet of nauwelijks data beschikbaar van races in eerdere jaren en er is net een nieuwe laag asfalt aangebracht, net als eerder dit jaar in Portimao het geval was. Net als toen zal het ook nu weer erg glad zijn en zal het lastig worden om grip te vinden, helemaal als je bedenkt dat Pirelli de drie hardste compounds meeneemt en het fris wordt in Istanboel.

Daar heeft Pirelli wel een reden voor, want in het verleden was Istanbul Park een ware bandenvreter. Ook staat het circuit bekend om de grote hoeveelheid downforce die de coureurs nodig hebben om goed de bochten te kunnen nemen. Dit zou een voordeel op kunnen leveren voor Max Verstappen, wiens Red Bull RB16 veel neerwaartse kracht genereert.

Naast Max Verstappen en Red Bull is ook Lewis Hamilton iemand om in de gaten te houden. Dat is altijd al zo, maar dit weekend in het bijzonder. Hij kan zijn zevende wereldtitel binnenhalen en daarmee op gelijke hoogte komen met Michael Schumacher. Valtteri Bottas is de enige die hem daarvan af kan houden in 2020, maar we spreken over slechts een mathematische kans.

Zondag aan het begin van de middag zullen we weten wie de Grand Prix van Turkije gewonnen heeft. Kijk hieronder goed voor de tijden van de sessies, want net als bij veel andere races wijkt de aanvangstijd van deze Grand Prix behoorlijk af. De race op Istanbul Park begint zondag al om 11.10 uur.

Tijdschema Formule 1 GP van Turkije 2020

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 13 november 9:00 - 10:30 uur
Tweede vrije training vrijdag 13 november 13:00 - 14:30 uur
Derde vrije training zaterdag 14 november 10:00 - 11:00 uur
Kwalificatie zaterdag 14 november 13:00 - 14:00 uur
Race zondag 15 november 11:10 uur

Voor Red Bull is 2020 als je bedenkt dat de wereldtitel het enige doel was een verloren jaar gebleken. Kan het team samen met Max Verstappen in 2021 het tij keren? Dit en meer in de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365.

Dit weekend wordt de GP van Mexico verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Mexico, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Turkije 2020 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen kondigt nieuwe gridstraf aan