Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Turkije 2020

Sensationele Stroll troeft Verstappen af voor poleposition GP Turkije

Lance Stroll heeft op onnavolgbare wijze de poleposition voor de Grand Prix van Turkije weten te pakken. Op het natte Istanbul Park was hij in Q3 een maatje te groot voor alles en iedereen. Max Verstappen verkeerde in topvorm, maar kwam op P2 net tekort.

Verstappen regen Turkije
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Direct om klokslag 13:00 uur Nederlandse tijd is Max Verstappen de eerste die naar buiten rijdt op Intermediates, want de baan is drijfnat. Zijn poging om vooraan te rijden slaagt niet langer als hij half spint in zijn outlap, maar hem knap opvangt. Hij klaagt dat hij veel minder grip heeft dan bijvoorbeeld een McLaren. Met de gegeven omstandigheden en de dreiging van toenemende regen is het zaak om rondjes te blijven rijden. De omstandigheden vragen echter om een wissel van intermediates naar de full wets. Op dat moment staat Verstappen veertiende en zit hij dus op de wip.

Een code rood maakt echter dat niemand zijn tijd kan verbeteren. De regen valt met bakken uit de hemel en doorrijden wordt onverantwoord geacht. Een kleine drie kwartier later wordt Q1 weer hervat, maar niemand die daar wat mee opschiet. Romain Grosjean parkeert zijn Haas F1-bolide namelijk in de grindbak om daar niet meer uit te geraken. Wederom wordt het rode doek getoond.

De code rood is dit keer veel korter van duur eerder en Verstappen meldt zich als eerste bij het licht aan het eind van de pitstraat. Op P15 moet hij echt aan de bak, maar een foutloze ronde levert hem de snelste tijd op in Q1. Nicholas Latifi zet zijn auto nog in de grindbak, waardoor hij samen met Romain Grosjean, George Russell, Daniil Kvyat en Kevin Magnussen tot de afvallers behoort. Laatstgenoemde klaagt echter dat veel coureurs hun tijden verbeterden onder geel, waar na de kwalificatie een onderzoek naar zal worden gestart.

Uitslag Kwalificatie - Turkije

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Als niet veel later Q2 begint, probeert een enkeling het op de intermediates. Dat blijkt nog niet de juiste band, wat Max Verstappen aantoont door op full wets direct de snelste tijd te noteren. Steeds als vervolgens de tijden aangescherpt worden, meldt de Nederlander zich weer bovenaan. De happen die hij uit de tijden neemt zijn groter dan die van alle anderen. De Mercedessen spreken voor het eerst echt een woordje mee en ook Alexander Albon zit er weer goed bij op P2.

In het lijstje afvallers komen we enkele opvallende namen tegen, waaronder die van Sebastian Vettel, Charles Leclerc en Pierre Gasly. De beide McLarens hoef je daar normaal gesproken ook niet per se te verwachten. De Alfa Romeo-coureurs schitteren echter met de vijfde en achtste plaats voor respectievelijk Antonio Giovinazzi en Kimi Raikkonen.

Verstappen gaat in Q3 door met waar hij was gebleven. Zijn eerste ronde is vier seconden sneller dan die van bijvoorbeeld de beide Mercedessen. De Racing Points sandwichen hem echter, omdat zij profiteren van een vroege keuze voor intermediates. Verstappen weet genoeg en duikt direct naar binnen voor datzelfde rubber, net als alle anderen.

Hij klaagt echter direct over een gebrek aan grip op die banden. Ondertussen zijn het de Racing Point die de snelste tijden vooraan blijven aanscherpen. Verstappen verbetert zich wel, eerst naar de tweede plaats, maar hij heeft tijd nodig om de banden op temperatuur te krijgen. Samen met de Racing Point blijft hij zijn tijden verbeteren, maar het is Lance Stroll die aan het langste eind trekt. Verstappen wordt tweede, vóór Sergio Perez en Alexander Albon. De Mercedessen komen niet verder dan de zesde en negende plaats.

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2020

Wie wint de GP van Turkije 2020?

Speel mee en win een prachtige Max Verstappen-cap!

Speel mee

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Turkije 2020 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking 'Red Bull-vertrek Newey voor GP Miami aangekondigd'