Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Turkije 2020

Verstappen gooit eigen ruiten in, Hamilton in stijl naar wereldtitel

Lewis Hamilton heeft op onnavolgbare wijze de Grand Prix van Turkije op zijn naam geschreven. Max Verstappen kwam na een spin op de derde plaats niet meer in het stuk voor.

Perez Verstappen Turkije
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Racing Point

De Grand Prix van Turkije gaat chaotisch van start, met Max Verstappen die geen grip vindt en kortstondig terugvalt naar de achtste plaats. Geduw en getrek tussen Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas en een foutje van Lewis Hamilton maken echter dat dat hij binnen no time alweer vierde rijdt. Het zijn echter de Racing Points die aan de horizon verdwijnen, met Sebastian Vettel op gepaste afstand op P3. De Duitser maakte een absolute wereldstart.

Verstappen komt Vettel niet voorbij, maar als de Ferrari-coureur samen met Hamilton de pits opzoekt voor nieuwe intermediates, kan de Nederlander direct versnellen. Als een ronde later raceleider Lane Stroll binnenkomt, schuift Verstappen weer een plekje door en snelste ronden helpen hem het virtuele gat te dichten. Als ook Perez binnenkomt erft Verstappen de leiding, waardoor hij langer dan het merendeel van de coureurs doorrijdt op de full wets.

Verstappen moet echter wel naar binnen, want bijvoorbeeld Hamilton is drie seconden sneller op de intermediates. Hij valt weer terug tot achter de Racing Points, maar heeft Vettel te pakken. Die is op zijn beurt in een mooi gevecht verwikkeld met Hamilton. Het is lang geleden dat we de viervoudig kampioen zo ver van voren hebben gezien.

Als Antonio Gioviazzi na twaalf ronden stilvalt, nadat hij op weg naar de startgrid al was gecrasht (net als George Russell overigens), wordt de virtual safety car kortstondig in het leven geroepen. De banden koelen af, waardoor er even des te meer gegleden wordt na de 'herstart'. Het stelt Albon in staat aan te sluiten bij Vettel en Hamilton. Sterker nog, hij gaat de beide meervoudig kampioenen fluitend voorbij.

Het is ondertussen Verstappen die aansluit achter Perez, maar opnieuw slaagt hij er niet zomaar in zijn voorganger te passeren. Hij wordt zwaar opgehouden, aangezien Albon aantoont dat het twee seconden per ronde sneller kan. De kansen op een topklassering voor Verstappen gaan echter in rook op als hij vlak achter Perez de fout in gaat. Na een uitstapje van de Mexicaan, kruipt hij onder de achtervleugel van de Racing Point in de snelle rechterknik. Zonder downforce gaat hij buiten de baan en achterstevoren, waarbij hij geluk heeft dat hij de muur niet raakt.

Uitslag Race - Turkije

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Een tweede pitstop voor gebruikte intermediates werpt hem nog verder terug naar de achtste positie en tot overmaat van ramp krijgt hij ook nog een investigation aan de broek. Hij ging bij het uitrijden van de pitstraat al slippend met één wiel over de witte lijn. De kwestie wordt na de race opgepakt door de stewards.

Halverwege de race blijven de coureurs een volgende pitstop uitstellen, om uiteindelijk naar slicks te kunnen wisselen. Het veld schuift daarbij wat in elkaar, maar Verstappen weet op die achtste plaats niet verder op te klimmen. Dat gebeurt pas als de mannen voor hem een pitstop maken, waardoor hij achter teamgenoot Albon komt te liggen, die ook achterstevoren gaat en de derde plaats afstaat aan Lewis Hamilton. Hij duikt direct de pits in voor nieuwe intermediates. De slicks, daar is iedereen het over eens, komen nog te vroeg.

En Hamilton? Die rijdt een snaarstrakke race. Hij forceert niks, is goed voor zijn banden en zo kan hij langer op tempo doorrijden op intermediates, tot het punt waarop hij Perez op de baan passeert en Stroll tijdens diens pitstop. Op die nieuwe intermediates komt Stroll er niet meer aan te pas en zakt hij met rasse schreden terug door de ranglijst.

Voor dat Verstappen op afgetrapte intermediates hetzelfde lot treft, duikt hij nog een keer naar binnen voor nieuwe intermediates. Hij valt terug naar de zevende plaats, wederom tot achter Albon. Als hij er echt dicht achter zit, spint Verstappen echter een tweede keer en moet hij opnieuw het gat dicht rijden. Daar slaagt hij in en dit keer maakt hij korte metten met zijn teamgenoot. Hij komt uiteindelijk als zesde over de streep.

Aan kop is het Lewis Hamilton die een pracht van een overwinning binnenhaalt. Sergio Perez maakt op P2 dat er nog iets te juichen valt voor Racing Point en de beide Ferrari's boeken het beste teamresultaat van het jaar op de plaatsen drie en vier. Het is het eerste podium van Vettel in 2020. Alexander Albon werd zevende. De snelste raceronde en het bijbehorende extra punt gaan naar Lando Norris.

Hamilton grijpt echter niet alleen de overwinning, maar ook zijn zevende wereldtitel en wel in grootse stijl. Hij evenaart het record van Michael Schumacher.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Turkije 2020 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Gerucht 'Mercedes gaat Verstappen recordcontract aanbieden'