Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Zo kan Verstappen zijn Red Bull kampioen maken en Mercedes definitief onttronen

Max Verstappen wist Lewis Hamilton vorig jaar te onttronen, maar Mercedes was nog wel het beste team. Dit jaar komt daar verandering in. In Amerika kan Red Bull het al bewerkstelligen. Het devies voor Max Verstappen (of Sergio Perez) is simpel.

SI202210090549 hires jpeg 24bit rgb
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool
Max Verstappen pakte afgelopen raceweekend de wereldtitel bij de coureurs, maar het andere wereldkampioenschap is nog niet beslist. Red Bull staat wel op een straatlengte voorsprong op Ferrari en Mercedes kan zelfs al geen kampioen meer worden. Dat Mercedes dus wordt onttroond is al duidelijk. Tevens is het eigenlijk niet meer de vraag of Red Bull of Ferrari kampioen wordt, maar wanneer Red Bull de definitieve genadeslag uit zal delen.

Bijna kampioen

Na de GP van Japan is de voorsprong van Red Bull op nummer twee Ferrari namelijk 165 punten! Dat terwijl er de komende races nog in totaal 191 punten te verdienen zijn. Vier keer 44 punten (P1 + P2 + snelste ronde tijdens een GP) en nog een keer 15 punten (P1 + P2 tijdens de sprintrace in Brazilië). Dat wil zeggen dat er na de aanstaande GP, de GP van de Verenigde Staten, nog 147 punten te verdienen zijn. Staat Red Bull na de race in Texas meer dan 147 punten voor, dan zijn ze kampioen.

In andere woorden: Ferrari moet op het Circuit of the Americas minstens 19 punten meer dan Red Bull scoren (165 - 147 = 18) om nog een theoretische kans te houden op de wereldtitel. Als de twee teams op gelijke hoogte zouden eindigen, dan gaat de titel namelijk ook naar het team van kampioen Verstappen en Sergio Perez, want dan geven de meeste overwinningen de doorslag. Op dat vlak is Red Bull al niet meer in te halen.

De race winnen

Alle verschillende scenario's met de finishposities van de vier coureurs in kwestie gaan we niet bespreken, maar wel enkele hypothetische scenario's. Als Ferrari namelijk een 1-2 scoort in Amerika, dan is dat niet per se genoeg om het titelfeestje van Red Bull uit te stellen. Een derde en vierde plek levert namelijk 27 punten op, terwijl een eerste en tweede plaats samen goed is voor 43 punten.

Als Ferrari maximaal scoort (44 punten) in Texas, dan moet Red Bull minstens 25 punten scoren om kampioen te worden. Een derde en vijfde plek zou Red Bull nog de titel geven, net als de hierboven genoemde derde en vierde plek. Als Red Bull slechter finisht dan P3 en P5, dan komt het feestje bij een perfect weekend van Ferrari pas op zijn vroegst in het Mexico van Sergio Perez.

Het devies voor Red Bull in Amerika is eigenlijk vrij simpel: de race moet gewonnen worden. Zodra Verstappen of Perez de race wint, maakt het voor de titelstrijd niet meer uit op welke positie de andere Red Bull-coureur en de Ferrari's finishen. Dan is Red Bull namelijk sowieso kampioen en is Mercedes officieel onttroond.

Check hieronder hoeveel punten Red Bull voor moet staan aan het einde van elke komende GP om uitgeroepen te kunnen worden tot kampioen.

Wanneer Red Bull de constructeurstitel wint

Grand Prix Hoeveel punten Red Bull voor moet staan
Japan 191 (niet gelukt)
Verenigde Staten 147
Mexico 103
Brazilië 44
Abu Dhabi 0

Ook interessant:

Weergaloze Verstappen gaf concurrentie rijles

Wat een ronduit opmerkelijk raceweekend hebben we achter de rug! Van de wereldtitel van Max Verstappen tot de aankondiging van Nyck de Vries bij AlphaTauri. Van tractoren op de baan tot complete onduidelijkheid over de puntentelling. Dit en meer bespreken coureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Japan 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"