Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally nieuws 2024

Aanrijding overschaduwt eerste etappe Dakar Rally, verrassende winnaar bij de auto's

De eerste etappe van de Dakar Rally is chaotisch verlopen bij de auto's. Guillaume De Mevius zorgde voor een daverende verrassing door de overwinning te pakken, maar de meeste aandacht ging uit naar een vervelend incident met een fotograaf.

De Mevius
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Na een korte proloog was het echt tijd voor de eerste etappe, die zeer chaotisch en een tikkeltje vervelend zou verlopen. De deelnemers kregen een proef van 414 kilometer voorgeschoteld, maar de start werd met een uur uitgesteld vanwege een incident met een fotograaf. Daar was al wat verwarring aan vooraf gegaan, omdat het erop leek dat Brian Baragwanath te laat kwam bij de start en zo niet de etappe opende.

Lionel Baud ging uiteindelijk als eerste van start en reed, naar verluidt, na tweehonderd meter een fotograaf aan. De fotograaf kreeg medische hulp en werd naar het ziekenhuis vervoerd. Baud verloor vanzelfsprekend heel wat minuten, waarna de andere auto's met een uur vertraging van start gingen. In de beginfase was het Mattias Ekstrom (Audi), de winnaar van de proloog, die iedereen weer zijn hielen liet zien, al kreeg hij wel tegenstand van zijn teamgenoot Carlos Sainz senior én de verrassende debutant Guillaume De Mevius (Toyota Overdrive).

Waar Sainz bij het eerste meetpunt nog tegen een achterstand van tweeënhalve minuut aan keek, was het verschil naar een klein minuutje geslonken na 225 kilometer. De Spanjaard nam vijftig kilometer later de leiding over, ook omdat Ekstrom ineens zes minuten verloor. De Mevius was echter nooit ver weg en troefde Sainz en Ekstrom zeer verrassend af in de slotfase.

Stephane Peterhansel, Sebastien Loeb en Nasser Al-Attiyah waren de verliezers van de dag, want ze verloren meer dan twintig minuten en zouden niet eens in de top tien eindigen. Ekstrom eindigde als tiende, Sainz en Giniel de Villiers completeerden het podium.

Voor Tim en Tom Coronel verliep de etappe niet helemaal vlekkeloos. De broers kregen vlak voor het derde waypoint te maken met een exploderende band en finishten op de 44e plaats.

Klassement auto's na de eerste etappe

# Coureur Team Tijdsverschillen
1. Guillaume De Mevius Toyota Overdrive 4:35:59
2. Carlos Sainz Audi Sport +1:44
3. Giniel de Villiers Toyota Gazoo +9:18
4. Vaitonas Zala X-Raid Arijus +10:42
5. Romain Dumas Rebellion Racing +12:18
41. Maik Willems Toyota +1:19:11
44. Tim Coronel Coronel Dakar Team +1:23:12

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Dakar Rally 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'