Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2021

Deze Formule 1-coureurs zitten het dichtst tegen een schorsing aan

Na een F1-loos weekend staat dit weekend de Grand Prix van Turkije op de planning. Een goede reden voor ons om eens te kijken hoeveel strafpunten de verschillende coureurs hebben.

Verstappen Hamilton Monza crash
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

F1-coureurs kunnen voor verschillende incidenten strafpunten krijgen. De FIA deelt deze punten uit aan coureurs die iets 'gevaarlijks' hebben gedaan. Dat kan zijn het negeren van een gele vlag, het veroorzaken van een ongeluk, maar ook door te snel rijden tijdens een safety car-situatie krijg je strafpunten. Strafpunten blijven een jaar op de licentie van de coureur staan, daarna verlopen ze. Als een rijder 12 strafpunten heeft staan dan zit hij in de problemen. Bij dat aantal geeft de FIA een coureur namelijk een raceverbod en zal hij de volgende race dus niet mee mogen doen.

In het weekend van de Grand Prix van Rusland is er maar één coureur op de vingers getikt door de FIA. Alleen Lance Stroll ontving tijdens de Russische Grand Prix strafpunten op zijn licentie. In Rusland kwam Stroll op een natte baan in aanvaring met Pierre Gasly in bocht 8. In de slotfase van de race tikte de Canadees Gasly op het achterwiel. De Fransman verloor daardoor de controle van zijn auto en spinde. De stewards vonden dat Stroll teveel risico nam. Daardoor kreeg hij een tijdstraf van tien seconden en twee strafpunten op zijn licentie.

Deze strafpunten zorgen ervoor dat Stroll ook momenteel de coureur is met de meeste punten op zijn licentie. Samen met Lando Norris voert hij de lijst aan. De Brit kreeg zijn laatste strafpunten in de Grand Prix van Oostenrijk. Toen duwde Norris Sergio Perez van de baan en daar ontving hij twee strafpunten voor. De Mexicaanse coureur ontving diezelfde Grand Prix strafpunten voor een soortgelijk vergrijp bij Charles Leclerc. Tijdens de Grand Prix van Italië kreeg Perez ook nog één punt op zijn licentie omdat hij de bocht afsneed bij een inhaalpoging op Carlos Sainz. De Mexicaan is momenteel na Stroll en Norris de coureur met de meeste strafpunten. Perez heeft zeven strafpunten op zijn licentie.

Net als in de strijd om de titel gaan Max Verstappen en Lewis Hamilton ook nek-aan-nek in het aantal strafpunten. De twee coureurs hebben beide twee punten op hun licentie. Allebei hebben ze die punten ook overgehouden aan aanvaringen met elkaar. Zo kreeg Hamilton twee strafpunten voor het incident tijdens de race in Silverstone. Verstappen ontving op zijn beurt twee strafpunten voor zijn rol in de crash tijdens de Italiaanse Grand Prix.

Hoeveel strafpunten heeft elke coureur?

Coureur Aantal strafpunten
Lance Stroll 8
Lando Norris 8
Sergio Perez 7
Nikita Mazepin 6
Sebastian Vettel 6
Nicholas Latifi 6
George Russell 4
Yuki Tsunoda 4
Kimi Raikkonen 4
Valtteri Bottas 4
Antonio Giovinazzi 3
Charles Leclerc 2
Max Verstappen 2
Lewis Hamilton 2
Pierre Gasly 1
Esteban Ocon 1
Carlos Sainz 1
Daniel Ricciardo 0
Fernando Alonso 0
Mick Schumacher 0

Ook interessant:

Verstappen kan profiteren van Mercedes-problemen in Turkije

In de nieuwste RacingNews365-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk vooruit op de Grand Prix van Turkije, waar Max Verstappen mogelijk goede zaken kan doen als hij van Mercedes' motorproblemen kan profiteren. Beluister de podcast hieronder.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Turkije 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"