Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Wintertest Formule 1

Formule 1 wintertest 2024 - Alles wat je moet weten over de testdagen met Verstappen

Van woensdag 21 februari tot en met vrijdag 23 februari vinden in Bahrein de F1-testdagen plaats in aanloop naar het Formule 1-seizoen van 2024. Maar wat mag er allemaal (en wat niet) tijdens de testdagen? We bespreken de regels en alle andere dingen die om de hoek komen kijken tijdens de testdagen!

Drugovich Abu Dhabi 2023 test sensor sensors
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Waar en wanneer zijn de F1-testdagen 2024?

Dit jaar wordt er slechts een F1 testweek verreden, die drie dagen in beslag zal nemen. Van 21 februari tot en met 23 februari strijkt de Formule 1 neer in Bahrein, waar men op het Bahrain International Circuit zal testen.

RacingNews365 is aanwezig bij de testdagen en houdt je vanaf de circuits op de hoogte van alle gebeurtenissen op en rond de baan.

Op het Formule 1-circuit in Bahrein moeten de teams zich echter wel aan verschillende regels houden. We zetten de verschillende reglementen en alle andere informatie voor je op een rij.

Waarom zijn de testdagen in Bahrein?

Voorheen was het Circuit de Barcelona-Catalunya hét testcircuit van de Formule 1 waar in aanloop naar het seizoen vele kilometers werden gemaakt door de teams. De laatste jaren heeft Bahrein het stokje over genomen en dat heeft meerdere redenen.

Het circuit in Bahrein is veelzijdig, met verschillende soorten bochten, waardoor de teams net als in Barcelona een goed beeld van hun auto kunnen krijgen. Daarnaast is het weer in Bahrein vrijwel altijd goed deze tijd van het jaar, terwijl de teams in Barcelona nog wel eens te maken kregen met bijvoorbeeld regen of sneeuw.

Tot slot is het ook duurzamer om de testdagen in Bahrein te organiseren. Voorheen waren er vaak twee testweken en konden de teams makkelijk tussen hun Europese F1-fabrieken en het circuit in Barcelona pendelen met nieuwe onderdelen. Tegenwoordig is er maar één testweek, dus is dat niet nodig. Aangezien de eerste race van het jaar ook in Bahrein plaatsvindt, hoeven de teams na afloop van de testdagen veel minder mensen en spullen te verplaatsen in aanloop naar de eerste race.

Hoe lang mogen de teams testen?

De F1-testdagen in Bahrein duren drie dagen, van woensdag tot en met vrijdag. Elke dag is de baan acht uur beschikbaar oor de coureurs, verdeeld in twee sessies van vier uur, met een pauze van een uur tussendoor.

In Bahrein begint men om 08:00 uur Nederlandse tijd aan de testdag. De ochtendsessie wordt om 12:00 uur afgesloten en na de lunch zal de baan van 13:00 uur van 17:00 uur weer worden vrijgegeven. Dit stramien wordt drie dagen op rij herhaald.

Tijdschema Formule 1 wintertest Bahrein 2024

Sessie Datum Nederlandse tijd
Ochtendsessie dag 1 Woensdag 21 februari 08:00 - 12:00 uur
Middagsessie dag 1 Woensdag 21 februari 13:00 - 17:00 uur
Ochtendsessie dag 2 Donderdag 22 februari 08:00 - 12:00 uur
Middagsessie dag 2 Donderdag 22 februari 13:00 - 17:00 uur
Ochtendsessie dag 3 Vrijdag 23 februari 08:00 - 12:00 uur
Middagsessie dag 3 Vrijdag 23 februari 13:00 - 17:00 uur

Wanneer komt Max Verstappen in actie tijdens de test?

Verstappen komt woensdag 21 februari de hele dag in actie. Donderdagmiddag 22 februari zal hij ook in de RB20 zitten. Sergio Perez krijgt de donderdagochtend en de gehele vrijdag de tijd om de nieuwe Red Bull-bolide te leren kennen. Zo komen beide coureurs aan anderhalve testdag.

Waar kan ik de F1-testdagen 2024 live bekijken?

De testdagen in Bahrein worden in zijn volledigheid uitgezonden door Viaplay. Verder kunnen de testdagen ook via F1TV gevolgd worden. Voor beide diensten is een abonnement vereist.

Liveblog F1-testdagen Bahrein

Maar ook zonder abonnement hoef je niets te missen van het F1-geweld, want RacingNews365 houdt je middels liveblogs iedere seconde op de hoogte van alle gebeurtenissen op en naast de baan in Bahrein. Aan het einde van de dag zal onze reporter ter plekke je ook bijpraten.

Naast onze liveblog lees je gedurende de testdagen ook interviews, analyses en reacties en bekijk foto's en video's op onze website.

Wie rijdt er wanneer tijdens de testdagen?

Dat hebben we in een mooi schema staan. Op het moment van schrijven is het nog niet van elk team bekend, maar we passen dit overzicht aan wanneer er meer bekend wordt. Check het overzicht hieronder! Deze tabel zal gaandeweg worden aangevuld. Als er een / tussen de namen staat, dan betekent dat dat de eerste naam de ochtendsessie op zich neemt, de tweede naam de middagsessie.

Wie rijdt wanneer tijdens de testdagen?

Team Woensdag Donderdag Vrijdag
Red Bull VER PER/VER PER
Mercedes RUS HAM HAM/RUS
Ferrari LEC/SAI LEC/SAI SAI//LEC
McLaren PIA/NOR PIA/NOR NOR/PIA
Aston Martin ALO/STR ALO/STR STR/ALO
Alpine OCO/GAS GAS/OCO OCO/GAS
Williams ALB/SAR SAR ALB
RB TSU/RIC TSU/RIC N.n.b.
Stake F1 BOT/ZHO ZHO/BOT BOT/ZHO
Haas MAG/HUL HUL/MAG MAG/HUL

Moeten de F1-teams verplicht aanwezig zijn?

Nee. Als een team het nut niet ziet of als het simpelweg niet in staat is om aanwezig te zijn, dan hoeft een team niet op te komen dagen bij de testdagen. Zo sloeg Williams in 2019 noodgedwongen twee testdagen over omdat de wagen simpelweg nog niet klaar was.

Vrijwillig worden de testdagen tegenwoordig echter nauwelijks meer overgeslagen. In het geval een wagen nog niet klaar is, staat de FIA het de teams toe om een oude wagen (maximaal drie seizoenen oud) te gebruiken tijdens een testdag, al moet deze wel voldoen aan de huidige regels.

Vroeger waren de regels omtrent testen minder streng, waardoor teams ook zelf circuits af konden huren tijdens een seizoen om meters te maken. Vandaag de dag gaat dat niet, waardoor de testdagen voorafgaand aan het seizoen van groot belang zijn.

Behalve deze officiële testdagen mogen de teams per jaar nog twee 'promotie-evenementen' (in de volksmond een 'filmdag' genoemd) afwerken. Dat zijn dagen met marketing of promotie als doeleinde. Tijdens zo'n dag mag er maximaal 200 kilometer worden afgelegd en moeten de teams verplicht speciale banden gebruiken waarmee niet geracet wordt. Ook mogen er twee demonstratie-evenementen per jaar worden gehouden met de nieuwe wagen, waarbij een wagen maximaal 15 kilometer af mag leggen.

Met hoeveel wagens tegelijk mogen teams rijden?

Elk team komt met één wagen naar de testdagen in Bahrein. Meer zijn er niet toegestaan. In totaal zullen we dus maximaal tien wagens tegelijkertijd op het asfalt zien. Een coureur komt normaliter maximaal anderhalve dag in actie en heeft dus slechts twaalf uur de tijd om zijn nieuwe auto helemaal te leren kennen.

Waarom dat is heeft verschillende redenen. De voornaamste reden is, natuurlijk, financieel. Het kost veel geld om twee wagens drie volledige dagen te laten rijden. Op deze manier wordt er dus geld bespaard en hoeven de teams slechts één auto op te bouwen en klaar te hebben voorafgaand aan de dagen. Het scheelt ze dus ook een hoop tijd. Verder is het ook duurzamer.

Hoe laat beginnen de F1 testdagen in Bahrein 2024?

Is er een maximale hoeveelheid ronden tijdens een F1-testdag?

Nee, die is er niet. Een team mag zoveel mogelijk ronden afleggen als het wil, zo lang dit natuurlijk maar gebeurt gedurende de aangewezen periode tijdens de testdagen. Zo reed Fernando Alonso vorig jaar 270 ronden tijdens de totale test. Daarmee was hij de coureur met de meest verreden rondes. Dat stond gelijk aan totaal 1461 kilometer. Hij reed echter twee volledige dagen door het wegvallen van Lance Stroll.

Hoeveel banden krijgen de F1-teams tijdens de testdagen

De Formule 1-teams krijgen tijdens de eerste testdagen in Bahrein in totaal 35 sets droogweerbanden per team. Elk team krijgt ook twee sets intermediates en twee sets regenbanden, maar die zullen waarschijnlijk niet nodig zijn.

De teams hebben zelf een samenstelling mogen maken, die hieronder is te zien. Goed om te weten: over een week zullen tijdens het eerste Grand Prix-weekend de C1-, C2- en C3-banden worden gebruikt. Vandaar dat de teams daar de nadruk op leggen. Het asfalt in Bahrein is erg ruw, dus de zachtste banden (C4 en C5) zullen sneller slijten en dus minder nuttig zijn.

			© Pirelli
	© Pirelli

Hoeveel onderdelen mogen F1-teams gebruiken tijdens de testdagen?

De onderdelen die een team gebruikt tijdens een test tellen niet mee voor het totaalaantal onderdelen dat er tijdens een seizoen mag worden gebruikt. Die teller begint pas te lopen tijdens het eerste raceweekend van het jaar.

Als er dus een motor kapot gaat, dan hoeven de teams niet te vrezen dat het betekent dat ze de rest van het jaar een motor minder mogen gebruiken. Het liefste werkt alles natuurlijk van het eerste moment helemaal prima, maar als er tijdens de testdagen toch iets gebeurt, dan weten de teams in ieder geval welke zwakke plekken er nog aangepakt moeten worden. Ook daar zijn de testdagen voor.

Teams willen nog wel eens verschillende aerodynamische onderdelen uitproberen tijdens de testdagen. Tegelijkertijd zal de focus ook op betrouwbaarheid liggen. Een andere factor is het budgetplafond. Teams kunnen niet zomaar tientallen verschillende dingen ontwikkelen en uitproberen, want dat kunnen ze niet (meer) betalen.

Mogen de teams hun F1-wagens verbergen in de pitbox?

Sinds 2020 mogen de teams dat niet meer. Tot aan dat jaar verdwenen de meeste Formule 1-wagens meteen achter gesloten garagedeuren op het moment dat een coureur terug de pitbox in reed. Nu moeten de teams de deuren open houden tijdens de testtijden.

Dat is besloten om de fans een beter kijkje in de Formule 1-keuken te kunnen geven tijdens de testdagen. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel. Als een coureur zijn auto beschadigt bij een crash mogen de teams hun wagen afdekken als deze terug de pits in wordt gebracht, maar ook zodra de vloer van de wagen komt, dan mogen de teams ervoor kiezen om de deuren snel dicht te doen.

Waar dienen de verf en de 'wasrekken' voor tijdens de testdagen?

Teams rijden met diverse stellages met sensoren op de auto's. Vaak rijden ze een korte, langzame run om data te verzamelen. Deze data kan bestaan uit het meten van luchtstromen, maar ook trillingen en weerstand. Het ziet er uit als een soort hek, maar de teams kunnen niet zonder.

Teams rijden tijdens de testdagen ook geregeld met flow vis-verf rond. Het is een groen goedje dat aangebracht wordt op diverse onderdelen om de luchtstromen in kaart te brengen.

			© XPBimages
	© XPBimages
			© XPBimages
	© XPBimages

Zijn de F1-testtijden representatief? | Wat is sandbaggen?

Normaal gezien kunnen er geen al te grote conclusies worden getrokken aan de hand van de testdagen. Vaak krijgen we wel een beeld van de teams die hun betrouwbaarheid wel of niet op orde hebben, maar aan de snelste rondetijden kunnen weinig harde conclusies worden verbonden.

Er is namelijk niets bekend over de motorstanden die men gebruikt of de hoeveelheid brandstof die de teams aan boord hebben. Deze kunnen namelijk een vertekend beeld geven, of als we in F1-jargon spreken: de teams kunnen dan aan het sandbaggen zijn. Pas tijdens de eerste Grand Prix van het jaar weten we meer over de echte krachtsverhoudingen. Wel kunnen we aan de hand van de testdagen een globale schets maken, met name aan de hand van de long runs.

RacingNews365 is deze week aanwezig bij de testdagen in Bahrain. Vanaf het circuit houden we je elke dag met liveblogs, interviews, artikelen en meerdere analyses op de hoogte van het laatste nieuws en alle laatste ontwikkelingen omtrent de wintertestdagen.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'