Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Kunnen Red Bull en Verstappen dit keer Leclerc en Ferrari wel verslaan?

Het Formule 1-seizoen draait op volle toeren. Aankomend weekend staat de Grand Prix van Saoedi-Arabië op het programma. Het zal weer een strijd worden tussen Ferrari en Red Bull, maar wie trekt er aan het langste eind? We blikken vooruit.

Verstappen Leclerc Bahrain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De eerste Grand Prix van het nieuwe Formule 1-tijdperk stelde vorige week niet teleur. Max Verstappen en Charles Leclerc gingen samen het gevecht aan in Bahrein, waar het de Monegask was die na een rechtstreeks duel aan het langste einde trok. Zijn Red Bull-concurrent viel zelfs nog uit in de slotfase, net als zijn teamgenoot Sergio Perez.

Dit weekend krijgen we hoofdstuk twee in het 2022-boek dat tot op heden de titel 'Verstappen vs. Leclerc' draagt. Wie maakt er de beste kans in Saoedi-Arabië?

Red Bull sterk ondanks problemen

Het is pas de tweede keer dat de Formule 1 racet in Jeddah. De eerste keer was drie maanden geleden, maar natuurlijk met hele andere auto's. Lewis Hamilton greep toen de pole en de overwinning na een daverend gevecht met Max Verstappen. Tenzij er een wonder gebeurt, zien we dat dit jaar niet opnieuw, want Mercedes staat op grote achterstand.

In Jeddah is een spectaculair stratencircuit gebouwd, met veel snelle bochten en met de muren gevaarlijk dicht op de baan. Een fout schuilt er in een klein hoekje, zeker met de nieuwe bolides voor 2022, waarmee de coureurs nog niet helemaal bekend zijn. De F1-helden kunnen hier dan ook (deels) het verschil maken, maar zonder een goede bolide wordt het heel lastig.

Giedo van der Garde dicht Verstappen in ieder geval goede kansen toe in Jeddah, zo vertelt hij aan RacingNews365. "Ik denk dat Red Bull wel terug kan slaan. Je moet niet vergeten dat Saoedi-Arabië natuurlijk weer een heel ander circuit is. Van medium en low speed in Bahrein met agressief asfalt ga je nu naar een circuit dat medium tot high speed is met gladder asfalt."

"Ik verwacht daar wel weer de teams die afgelopen weekend ook meededen, maar het kan zomaar omgedraaid zijn, dat Red Bull het beste team is, omdat het qua type circuit natuurlijk heel anders is", zo redeneert de coureur, die tot op heden ook zeer onder de indruk is van Red Bulls concurrent Ferrari.

"Ze staan er heel goed voor en ze hebben vergeleken met vorig jaar een megastap gezet. Anders zie je ook geen vijftal Ferrari-motoren in de top tien. Vorig jaar zag je Haas en Alfa niet meedoen, maar nu opeens wel, met de twee Ferrari’s natuurlijk op een en twee. Ze hebben dus ergens goed opgelet en op motorisch vlak hebben ze een megastap gezet."

Stuiteren in Saoedi

Van der Garde stipte het al aan: in Saoedi-Arabië krijgen de teams en coureurs weer een heel ander circuit voor de kiezen dan in Bahrein. De snelheden liggen aanzienlijk hoger en de bochten zijn aanzienlijk sneller. Krijgen we dan straks zelfs porpoising in de snelle bochten te zien, zo vragen we de coureur van Racing Team Nederland.

"Het kan zeker een probleem worden, maar het voordeel is dat het een nieuw circuit is met vlak asfalt. In Bahrein zitten er in die snelle bochten ook heuveltjes, die het stuiteren erger maken. In Saoedi-Arabië is het juist heel vlak. Er zullen dus zeker wat problemen zijn, maar het is gewoon weer aan de teams zelf om een goede afstelling te vinden."

"Het voordeel is natuurlijk wel dat je heel veel snelle bochten hebt, waardoor de afstelling anders is. Je zou wat stijver kunnen gaan rijden, wat betekent dat je je rijhoogte kan aanpassen en je zo minder problemen hebt met porpoising. Dat zal allemaal blijken dit weekend. De teams zullen een soort sweet spot moeten vinden qua downforcelevels en rijhoogte gecombineerd met het stuiteren", zo luidt de uitleg van Giedo.

Ferrari en Red Bull hebben echter weinig tot geen last van het gestuiter, dus waarschijnlijk zal dat dit weekend in de strijd om de overwinning niet de doorslag geven. Afgelopen weekend waren de Italianen in de kwalificatie en de race ietwat sneller en hadden ze weinig problemen, terwijl Red Bull met een waslijstje aan kleine probleempjes constant in de buurt van de Scuderia zat.

Het team van Verstappen nam enkele updates mee naar Saoedi, die onder meer de problemen met de oververhitte remmen moeten oplossen. Het terminale probleem met de brandstoftoevoer is als het goed is ook opgelost en het stuurprobleem lijkt een kwestie van botte pech te zijn geweest. Als Max dit weekend het maximale uit zijn bolide kan halen en Red Bull de meeste problemen heeft opgelost, dan is hij zeker een goede kanshebber voor de zege.

			© Red Bull Content Pool / Getty Images
	© Red Bull Content Pool / Getty Images

Vlak Ferrari niet uit

Maar het moge inmiddels wel duidelijk zijn: met Ferrari gaan we dit jaar elk weekend rekening moeten houden. Van der Garde rekent dan ook op twee Italiaanse bolides in gevecht met Verstappen in Jeddah. Sergio Perez zal echter achter blijven, zo denkt hij. "Ferrari heeft het ook goed voor elkaar, dus het gevecht tussen die twee teams zal er weer zijn. Sainz kan ook in de buurt komen, want Jeddah is een circuit dat goed voor hem is. "

"Tussen hem en Perez blijft er een gat, denk ik. Sergio heeft het goed gedaan en hij kan prima meekomen, maar ik vind dat Sainz iets beter is. Dat heeft hij het afgelopen jaar laten zien, want hij was toen bij Ferrari af en toe Leclerc ook de baas. Dat heb ik Perez nog nooit zien voor elkaar zien krijgen bij Verstappen."

Een eerste idee van de krachtsverhoudingen krijgen we op vrijdag tijdens de trainingen, maar wie de bovenliggende partij is in Saoedi-Arabië zien we op zaterdag tijdens de kwalificatie. De punten worden echter pas verdeeld op zondag, als om 19:00 uur in de avond de Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden.

Check hieronder het hele tijdschema.

Tijdschema GP Saoedi-Arabië

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 25 maart -
Tweede vrije training vrijdag 25 maart -
Derde vrije training zaterdag 26 maart -
Kwalificatie zaterdag 26 maart -
Race zondag 27 maart -

Ook interessant:

'Verstappen zal terugslaan', Mercedes ontkent motorproblemen

Wat gebeurde er allemaal in de Formule 1-wereld in de dagen voor de eerste vrije training van de GP van Saoedi-Arabië? Bekijk onderstaande video en je bent weer helemaal bij met het laatste nieuws!

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Saoedi-Arabië 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024