Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom een tweede Verstappen-zege in Oostenrijk niet vanzelfsprekend is

Dit weekend wordt er opnieuw geracet op de Red Bull Ring. De Grand Prix van Oostenrijk is op papier een prooi voor Max Verstappen, die vorige week domineerde op hetzelfde circuit. Wat kan de Nederlander komend weekend van een nieuwe zege afhouden?

Verstappen Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Geen enkel raceweekend is hetzelfde, maar na de dominante zege van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Stiermarken verwachten velen dat de Red Bull-coureur komend weekend tijdens de Grand Prix van Oostenrijk nogmaals kan schitteren. In Spielberg wordt er opnieuw geracet op de Red Bull Ring, waar Mercedes vorige week niet bij machte was om het Verstappen moeilijk te maken. Kunnen ze hem deze week wel te snel af zijn?

Pirelli-banden

Het circuit hoeven we na vorige week eigenlijk niet meer uitvoerig te bespreken. Het korte heuvelachtige baantje zorgde in het verleden voor veel spektakel, maar vorige week was de race een van de minst spannende van het jaar tot nu toe. Het was Max Verstappen die met afstand won van Lewis Hamilton en ook achter hen was er weinig spanning te bekennen.

Dit weekend lijken er meer ingrediënten te zijn voor spannende races. Zo neemt Pirelli (deels) andere banden mee voor het tweede raceweekend op de Red Bull Ring. Vorige week waren de harde C2, de medium C3 en de zachte C4 van de partij, terwijl de Italiaanse bandenleverancier aankomend weekend een stapje zachter gaat: C3 (hard), C4 (medium) en C5 (zacht).

Het betekent ten eerste dat de kans groter wordt dat een tweestopsstrategie de beste strategie is. Meer pitstops betekent meer verschillende soorten strategieën, en dat zal de race ten goede komen. Tegelijkertijd lijkt het ook in het voordeel te zijn van Red Bull, dat de afgelopen twee keer dat er met deze banden werd geracet (Monaco en Bakoe) het snelste team was. Weliswaar kan dat ook aan de karakteristieken van de stratencircuits hebben gelegen.

Op vrijdag krijgen de teams bovendien een nieuw prototype achterband om te testen in navolging van het bandendebacle in Bakoe. De nieuwe banden moeten iets steviger en robuuster zijn, waardoor deze niet meer kunnen klappen. Als de banden bevallen dan worden deze vanaf de Grand Prix van Groot-Brittannië definitief gebruikt tijdens de raceweekenden.

Komt Mercedes met updates?

Een van de onderwerpen van gesprek de afgelopen week in de paddock was de updates van Mercedes. Of tenminste, het uitblijven daarvan. Teambaas Toto Wolff en stercoureur Lewis Hamilton lieten doorschemeren dat de focus vol op 2022 lag, maar technisch directeur James Allison liet eerder deze week weten dat dat niet het geval is. Er zitten nog updates en verschillende andere dingen in de pijplijn waarmee Mercedes de komende weken 'vooruitgang denkt te boeken'.

De vraag is of we dit weekend al nieuwe onderdelen zien op de bolide van Hamilton en teamgenoot Valtteri Bottas. Eerstgenoemde dook de afgelopen week zelfs in de simulator om extra tijd te vinden in de Mercedes W12, die in de strijd met Red Bull en vooral met Verstappen broodnodig is. Het laat maar weer eens zien dat Mercedes echt nog niet de handdoek heeft geworpen en dat Red Bull nog een mooie strijd kan verwachten.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Red Bull focust op zichzelf

Of Mercedes nou wel of niet met updates komt dit of volgend weekend, Red Bull zal er niet al te veel van wakker liggen. Iedereen bij het team van Verstappen en Perez is duidelijk: wij focussen ons op onszelf. Red Bull zal gestaag de auto doorontwikkelen, terwijl het tegelijkertijd natuurlijk ook 2022 scherp de gaten houdt.

Christian Horner omschrijft het duidelijk. "Ik lees met veel interesse de opmerkingen van teams die alles op 2022 richten. We zijn een raceteam! Alle jaren tellen, ook 2022, maar je bent zo goed als je laatste race in dit wereldje. Natuurlijk blijven we pushen en blijven we tijd stoppen in de huidige bolide. En als dat betekent dat we een paar uurtjes langer moeten werken, dan zij het zo!"

Wat Mercedes doet, maakt Verstappen weinig uit. "Om eerlijk te zijn focus ik me gewoon op ons team, snap je. Ik wil proberen om er voor onszelf het maximale uit te halen en ons best te doen. Dat is het enige waar je controle over hebt. Wat er allemaal wordt gezegd, daar heb je weinig aan, dus ik focus me gewoon op mezelf."

Ook beseft de Nederlander dat de buit nog lang niet binnen is. De vorige race ging alles misschien wel perfect, dit weekend wacht weer een nieuwe uitdaging. "We hebben de overwinning van vorige week een klein beetje gevierd, maar het is nog een lang seizoen."

"We moeten vooruit blijven kijken. Het is weliswaar hetzelfde circuit als vorige week, maar er zijn wel andere bandencompounds en we weten niet wat het weer gaat doen. Het wordt absoluut een grotere uitdaging dan vorige week, nu iedereen hier al een race achter de rug heeft. Dus ja, we moeten weer op de toppen van onze kunnen presteren."

Al met al belooft het toch weer een interessant weekend te worden. Het weer kan in Oostenrijk ook nog een rol gaan spelen. Vooral tijdens de racedag op zondag lijkt de kans op buien groot, waardoor het een waar spektakel kan worden.

Ook zullen we dit weekend weer volle tribunes zien voor het eerst in een lange tijd. Tussen de fans zal er veel oranje te zien zijn, tot vreugde van Verstappen. "Dat hebben we echt gemist, die sfeer. Ik ben blij dat er weer fans toegelaten worden, zeker als het veel Nederlandse fans zijn. Zij zijn een geweldige steun voor mij, dus ik hoop dat we een geweldig weekend kunnen hebben."

Kan Verstappen zijn voorsprong in de titelstrijd op Hamilton verder uitbreiden en kans Perez dit keer wel Valtteri Bottas te snel af zijn? De tijd zal het uitwijzen. Om niks te missen van de actie op de Red Bull Ring, check je onderstaand tijdschema. Natuurlijk doen we op RacingNews365 live verslag van alle sessies en natuurlijk kan je ook altijd afstemmen op F1 TV Pro.

Tijdschema Formule 1 GP Oostenrijk 2021

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 2 juli 11:30 - 12:30 uur
Tweede vrije training Vrijdag 2 juli 15:00 - 16:00 uur
Derde vrije training Zaterdag 3 juli 12:00 - 13:00 uur
Kwalificatie Zaterdag 3 juli 15:00 - 16:00 uur
Race Zondag 4 juli 15:00 uur

Voorspel en win

Powered by

Slajeslag.nl
RN365 2 0 In site Action block prize Belgian GP 2021

Wie wint de GP van Oostenrijk 2021?

Speel mee en win twee tickets voor de Grand Prix van België.

Speel mee

Formule 1 GP Oostenrijk 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst