Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2021

F1 wacht eindelijk weer 'gelijke' strijd tussen Verstappen en Hamilton

Als de Formule 1-coureurs zich zondag op de grid melden voor de Grand Prix van de Verenigde Staten verdedigt Max Verstappen een voorsprong van zes punten op Lewis Hamilton. Eindelijk krijgen we weer een gevecht met gelijke kansen tussen hen.

Verstappen Rusland zondag 3
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull

Dat is althans wel de hoop, in die zin dat zowel Max Verstappen als Lewis Hamilton niet gehinderd zal worden door gridstraffen. Dat was in de vorige twee GP's wel anders. In Rusland werd Verstappen naar achteren gezet, in Turkije was het Hamilton die een gridstraf incasseerde. In beide races kwamen de twee elkaar op de baan niet tegen.

Dit weekend zal dat waarschijnlijk anders zijn. Beide kemphanen rijden met een redelijk verse motor en van beide coureurs mag je verwachten dat ze helemaal vooraan meestrijden. De laatste keer dat dat gebeurde, was in de Grand Prix van Italië en we weten allemaal hoe dat afliep. Op voorhand lijkt Lewis Hamilton de favoriet te zijn. Hoewel Red Bull nooit slecht ging op het Circuit Of The Americas, mag het een echt Mercedes-circuit genoemd worden.

Bovendien lijkt Mercedes het momentum wat mee te hebben, al is dat een concept waar Verstappen zelf niet zo in gelooft. Hij richt zich liever op dat wat ze zelf in de hand hebben. Dat topontwerper Adrian Newey terug is na een lange herstelperiode na een fietsongeluk, kan Red Bull in de kantlijn helpen. Newey zag in Turkije direct met welke setupproblemen Red Bull kampte en men heeft twee weken de tijd gehad om daar iets aan te doen.

Op de vrijdag zullen we voor het eerst zien of Verstappen minder met balansproblemen kamt dan twee weken geleden op Istanbul Park. Daar werd hij op het podium geflankeerd door teamgenoot Sergio Perez, terwijl Valtteri Bottas de zege pakte. De 'tweede rijders' meldden zich goed van voren en toonden aan dat ze wel degelijk een rol van betekenis kunnen spelen in de beide kampioenschappen.

COTA

Het Circuit of The Americas stond voor het eerst op de kalender in 2012 en is eigenlijk altijd goed ontvangen door de coureurs én de fans. De laatste jaren echter neemt het aantal klachten over de staat van het circuit toe. Extreme weeromstandigheden hebben het asfalt in de loop der jaren geschaad, met flinke hobbels tot gevolg, maar de organisatie heeft de coureurs verzekerd dat de grootste hobbels glad geschuurd worden voordat op vrijdag de actie begint.

Mocht de baan er toch niet al te best bij liggen, dan worden de griplevels in ieder geval niet verslechterd door regen. De Formule 1 wacht een droog weekend, met bloed verzengende temperaturen oplopend tot 34 graden Celsius. Dat is nog eens wat anders dan het mistroostige weer van de voorbije paar Grands Prix en werpt weer hele nieuwe uitdagingen op.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Track record Max Verstappen

Red Bull gaat altijd wel redelijk goed op COTA, maar Max Verstappen zelfs misschien nog wel beter. Dat begon al met een hele fraaie vierde plaats in zijn debuutjaar voor Toro Rosso (zie foto hierboven). Het jaar erop was met versnellingsbakproblemen een race om snel te vergeten. In 2017 vertolkte Verstappen een hoofdrol, zij het een hoofdrol waar hij zelf niet om gevraagd heeft.

Hij haalde in de absolute slotfase Kimi Raikkonen in aan de binnenkant van de bocht, waarbij hij de bocht volgens de regels afsneed. Het kwam hem op een tijdstraf te staan en werd daar pas van op de hoogte gesteld in de cool down-room. Raikkonen nam daar 'gewoon' het derde plekje op het podium weer in.

In de laatste twee races op COTA (vorig jaar werd de race immers niet verreden), stond Verstappen steeds op het podium. Hij werd tweede in 2018 achter diezelfde Raikkonen, voor wie dat zijn laatste F1-overwinning was en in 2019 werd hij derde.

Hoe, wat waar en wanneer?

Tussen Nederland en Austin, Texas zit een tijdverschil van zeven uur. Het zal je dus niet verbazen dat het voor Nederland een weekend wordt dat overwegend in de avonduren wordt afgewerkt. Het volledige tijdschema check je hieronder, maar de kwalificatie begint op zaterdag om 23:00 uur, de race op zondag om 21:00 uur.

Als je niks wilt missen van de actie in de USA, dan zit je bij RacingNews365 gebakken. Zoals altijd doen we met de liveblogs live verslag van alle sessies. Wil je daar dan ook nog de beelden bij raadplegen, dan stem je eenvoudig af op F1 TV Pro.

Tijdschema Formule 1 GP Verenigde Staten 2021

Sessie Datum Nederlandse tijd
Eerste vrije training Vrijdag 22 oktober 18:30 - 19:30 uur
Tweede vrije training Vrijdag 22 oktober 22:00 - 23:00 uur
Derde vrije training Zaterdag 23 oktober 20:00 - 21:00 uur
Kwalificatie Zaterdag 23 oktober 23:00 - 00:00 uur
Race Zondag 24 oktober 21:00 uur

Ook interessant:

Verstappen wacht zware opgave in gevecht met Hamilton

Kan Max Verstappen in de Verenigde Staten de leiding in het kampioenschap vasthouden? Autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk blikken in de onderstaande podcast uitgebreid vooruit op het raceweekend in Texas.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Verenigde Staten 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'