Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Azerbeidzjan 2023

IJzersterke Leclerc troeft beide Red Bulls af in kwalificatie GP Azerbeidzjan

Charles Leclerc heeft de poleposition voor de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan voor zich opgeëist. Hij bleef Max Verstappen en Sergio voor.

De kwalificatie in de straten van Bakoe beloofde een spannende te worden, want de coureurs hadden slechts één training achter de rug. Max Verstappen kwam prima uit de startblokken in Q1, net als Charles Leclerc. Sergio Perez wat minder, net als Carlos Sainz.
Voor Nyck de Vries begon Q1 rampzalig, want tijdens zijn eerste snelle ronde ging het helemaal mis. Hij miste zijn rempunt compleet op weg naar bocht drie, waarna hij zijn AlphaTauri in de muur parkeerde. Einde kwalificatie, P20 op zondag.

Er stond echter nog tien minuten op de klok toen De Vries de muur in ging, dus was er nog genoeg tijd voor de coureurs in het middenveld om het tot Q2 proberen te schoppen. Althans... Iets later was het Pierre Gasly die in dezelfde bocht als Nyck de mist in ging. Ook voor hem betekende het het einde van de kwalificatie: P19.

Drie andere coureurs wisten in de resterende minuten niet goed genoeg te presteren om Q2 te bereiken: Kevin Magnussen, Nico Hulkenberg en Guanyu Zhou. Van de toppers was Max Verstappen in Q1 de snelste, al was Sergio Perez bezig aan een snellere ronde, die hij afbrak.

Uitslag Kwalificatie - Azerbeidzjan

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Rustiger vaarwater

In Q2 was er wat minder drama. Sergio Perez beet het spits af met de snelste tijd, 0,062 sneller dan Verstappen. Charles Leclerc moest 0,085 toegeven op Perez. De drie toppers zaten dicht op elkaar. Carlos Sainz kreeg zijn banden niet aan de praat en kon zich niet mengen in het geweld vooraan (+0,4).

Maar in Q2 gaat het natuurlijk om de top tien. Wie redt het wel, wie redt het niet? Daar was een verrassing: George Russell kwam niet verder dan P11. Verder wisten Logan Sargeant (P15), Valtteri Bottas (P14), Alex Albon (P13) en Esteban Ocon (P12) het niet te redden.

Wederom was het Verstappen die de snelste was, gevolgd door Leclerc, op gepaste afstand (0,2). Perez moest 0,3 seconden toegeven op zijn teamgenoot.

Absurd toeval

Het draaide echter om Q3, want in die laatste sessie werd bepaald wie er de poleposition zou grijpen. Max Verstappen klokte als eerste een tijd, goed voor de voorlopige pole. Het absurde toeval wilde echter dat Charles Leclerc exact dezelfde tijd reed, maar omdat Verstappen zijn tijd eerder klokte was de op dat moment voorlopige pole voor hem.

Sergio Perez kon met die eerste op een tiende aanhaken, maar het gat was er richting Sainz, die niet lekker in zijn ritme kwam. In de tweede run was het Leclerc die als eerste het gas nóg wat dieper intrapte. Hij pakte de snelste tijd met een tweeënhalf tienden. Sainz volgde maar redde het niet. Daarachter (op de baan) waren het Perez en Verstappen die weliswaar hun tijd verbeterden, maar die alsnog hun meerdere moesten erkennen in polesitter Charles Leclerc.

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Azerbeidzjan 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training