Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Nederland 2022

Koelbloedige Verstappen trakteert thuispubliek op prachtige overwinning in GP Nederland

Max Verstappen heeft op prachtige wijze 'zijn' Formule 1 Grand Prix van Nederland gewonnen. Hij rekende af met Ferrari én Mercedes.

Verstappen Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Als om 15:00 uur de Formule 1 Grand Prix van Nederland van start gaat, moet Max Verstappen meteen de deur dicht gooien om Charles Leclerc van zich af te houden. Daar slaagt hij in, terwijl Lewis Hamilton bij Carlos Sainz kijkt. Hij wordt een beetje afgeknepen, met een touche tot gevolg, maar iedereen kan zijn weg vervolgen.

Het is dringen geblazen, maar pas een ronde later gaat er iemand écht van de baan. Kevin Magnussen schiet er naast en raakt zijwaarts de bandenstapels, maar ook hij kan zijn weg vervolgen.

Terwijl Verstappen vooraan het veld een voorsprong van een seconde verdedigt ten opzichte van Leclerc, imponeert Hamilton met een goede pace op de medium band tussen allemaal coureurs op softs. Echter, hij rijdt achter Sainz en die kan het tempo van het tweetal vooraan simpelweg niet volgen. Maar Hamilton is van Sainz verlost als Ferrari zijn pitstop vakkundig om zeep helpt. Wachtend op de juiste band, legt men de wheelgun zo ver naar buiten neer, dat Sergio Perez er overheen rijdt na zijn pitstop op hetzelfde moment.

Op datzelfde moment klaagt Leclerc dat zijn banden het beginnen te begeven, terwijl Verstappen aangeeft dat zijn banden (let wel: dezelfde compound) nog goed aanvoelen. Hij is dan een seconde per ronde sneller en dus zien we Leclerc eerder van Verstappen binnenkomen. De Nederlander pareert een ronde later en wisselt net als Leclerc naar medium banden.

Verstappen gaat dan verder met waar hij bezig was, namelijk het stelselmatig harder rijden dan alles en iedereen. Leclerc kan dat tempo ook niet pareren en blijft toegeven op de Nederlander, tot het punt waarop het gat zo'n tien seconden bedraagt op het moment van de tweede serie pitstops.

Uitslag Race - Nederland

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Mercedes is het team dat iets anders probeert door voor een eenstopper te gaan. De harde banden waar Hamilton naar wisselt stellen hem in staat Perez op oudere mediums aan te vallen, maar de Mexicaan verdedigt met alles wat hij in zich heeft, met meerdere bijna-touches tot gevolg. Perez houdt een ronde stand en dan wordt hij alsnog ingerekend met DRS. Sebastian Vettel doet dat nog bijna ongedaan door gruwelijk in de weg te rijden na het uitrijden van de pits, maar de schade blijft beperkt tot tijdverlies.

Maar zo lijkt Hamilton opeens de meest geduchte concurrent van Verstappen, mits hij de éénstopper kan laten werken. Op de baan is hij op nieuwere harde banden fors sneller dan Verstappen op oudere medium banden en dat maakt dat Verstappen geen vrije stop kan maken.

De zaken komen in een stroomversnelling als Yuki Tsunoda problemen denkt te hebben, zijn auto stilzet, om vervolgens weer verder te rijden richting de pitstraat. Daar wordt hij wel weer op pad gestuurd, maar opnieuw rapporteert hij problemen, waarna hij de auto stil moet zetten. Dan brengt een virtual safety car teweeg. Dat is hét signaal voor Red Bull om Verstappen ook binnen te halen voor nieuwe harde banden. Hamilton pareert die call met een wissel naar medium. "Let's go guys!", kraait een gretige Hamilton over de boordradio.

Hij krijgt 'hulp' van Valtteri Bottas als de Alfa Romeo-coureur stilvalt op het rechte stuk en een fysieke safety car in het leven roept. Want terwijl Hamilton doorrijdt, komt Verstappen binnen voor softs. Hij komt achter Hamilton terecht, terwijl George Russell ook de pits opzoek voor zachte banden en achter Verstappen komt te rijden bij de herstart.

Zo ontaardt de wedstrijd dus in een direct gevecht tussen Verstappen en Hamilton met Russell op het vinkentouw en mogelijk als plaaggeest in de rug van Verstappen. Althans, dat is waar iedereen dan op zal hopen, maar direct bij de herstart maakt Verstappen hele korte metten met de zevenvoudig wereldkampioen. Halverwege het rechte stuk zit hij al naast Hamilton om het karwei buitenom in de Tarzanbocht definitief te klaren.

Op die medium banden is hij ook een sitting duck tegen de coureurs die wél wisselde naar zachte banden, waar Russell de eerstvolgende van is. Max Verstappen wint voor de tweede keer op rij zijn thuis en op het podium wordt hij vergezeld door George Russell en Charles Leclerc. Carlos Sainz verliest nog heel veel plaatsen vanwege een tijdstraf van vijf seconden voor een unsafe release.

Het punt voor de snelste raceronde gaat ook naar Max Verstappen.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Nederland 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Waarom Verstappen concurrentie kan declasseren tijdens GP China