Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Bahrein 2022

Ferrari pakt dubbelzege, drama voor Red Bull compleet in slotfase spannende GP Bahrein

Charles Leclerc en Carlos Sainz hebben een één-twee gepakt in de GP van Bahrein. Max Verstappen lag op podiumkoers, maar stuitte net als teamgenoot Sergio Perez in de slotfase op grote problemen.

Verstappen braking
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull contentpool

Heel even lijkt Max Verstappen bij de start een aanval te kunnen plaatsen bij Charles Leclerc, maar de Ferrari-coureur gooit bruusk de deur dicht. De top drie blijft zodoende ongewijzigd, maar daarachter rukt Lewis Hamilton ten koste van Sergio Perez op naar P4. Hij verliest tevens een plek aan Kevin Magnussen die twee plaatsen wint bij de start. Echter, de Haas-coureurs vallen allebei terug, Magnussen vanaf P5 en Mick Schumacher verder in het achterveld, niet geholpen door een kleun in de openingsronde van Esteban Ocon, de Fransman die daar een vijf seconden straf voor krijgt.

Vooraan ziet Verstappen Leclerc een klein gaatje trekken, maar op zijn beurt loopt Verstappen zeker twee keer zo snel weg bij Carlos Sainz. De Spanjaard heeft zijn handen vol aan Hamilton, die zijn tempo eenvoudig kan volgen. Dat is echter maar van korte duur. Na een kleine tien ronden zakt het tempo van Hamilton in, waardoor Perez terug kan komen en hem relatief makkelijk en snel verschalkt. Niet voor niets is Hamilton de eerste die stopt en wisselt naar de harde band.

Verstappen moet dealen met eigen problemen als hij voortdurend klaagt over engine braking: 'Dat doet rare dingen', zo meldt hij en ook de tractie vanuit de bochten is niet naar Verstappens wens. Leclerc pakt zo vier seconden op de Nederlander. Verstappen duikt eerder dan de Ferrari's naar binnen, waardoor een ronde later Leclerc verdedigt tegen de undercut. Het gat van bijna vier seconden is dan in één keer weg, zo krachtig is de undercut als tool op het Bahrain International Circuit.

Uitslag Race - Bahrein

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Verstappen en Leclerc voeren heerlijke show op

Een ronde later ontvouwt zich een heerlijk gevecht als Verstappen op het rechte stuk met DRS werkelijk voorbij Leclerc blaast. Leclerc countert in bocht vier, op zijn beurt ook met DRS. Een ronde later zien we exact hetzelfde beeld op het rechte stuk en exact hetzelfde beeld richting bocht vier. Weer een ronde later verremt Verstappen zich in een poging Leclerc voor de derde keer te verschalken. Niet ideaal voor het rubber en Leclerc snijdt direct onderlangs terug.

Daarna is het momentum voor Verstappen verdwenen en valt hij opnieuw terug tot zo'n vier seconden achter Leclerc. Dat is voor hem opnieuw het moment om een pitstop te maken, voor medium banden deze keer. Een ronde later volgt Leclerc en opnieuw is het gat middels de undercut gedicht, maar niet in de mate waarop hij direct kan aanvallen. Verstappen schreeuwt moord en brand dat hij van het team niet zou hebben mogen pushen aan het begin van de ronde. Een nieuw gevecht blijft uit.

De rol van Mercedes is dan eigenlijk al uitgespeeld, wel voor het podium althans, het team wordt op ruim een halve minuut gereden. Maar hoezeer Mercedes ook door het ijs zakt, het drama is niet zo groot als bij McLaren, dat gewoon het langzaamste team op de baan is. In vorige races was dat nog Haas F1, maar dat team houdt met Magnussen geweldig stand in de top tien.

			© Mercedes
	© Mercedes

Red Bull in de aanval

Red Bull laat het er niet bij zitten, want Verstappen komt tegelijk met Perez binnen voor een driestopper en zacht rubber. Het zijn gebruikte zachte banden. Deze keer trapt Verstappen wél vol door in de outlap, maar hij klaagt ook over stuurproblemen. Het voelt voor Verstappen alsof er iets vast zit, maar Red Bull geeft aan dat hij buiten kan blijven. Leclerc wacht ronden langer tot hij zijn pitstop maakt, maar profiteert van een safety car vanwege het stilvallen van Pierre Gasly. 'Profiteert', want hij behoudt zo de leiding, maar Verstappen zit natuurlijk wel weer direct achter hem.

Bij de herstart komt Verstappen niet lekker uit de laatste bocht, waardoor Leclerc direct een gaatje slaat en Sainz vol onder de vleugel bij Verstappen zit. Hij komt niet makkelijk van de Spanjaard af, zeker niet als hij op meer problemen stuit. "Wat is er mis met de batterij?", vraagt hij over de radio. "Niks", antwoordt Red Bull. Echter, direct daarna valt Verstappen stil en gaat hij stapvoets terug naar de pits.

De overwinning gaat zo naar Charles Leclerc, de eerste Ferrari-overwinning sinds de GP van Singapore in 2019. Sainz maakt het podium compleet samen met Hamilton. Die profiteert van een spin als de auto van Perez vastslaat en de Mexicaan ook uitvalt. Russell wordt vierde, gevolgd door heldendaden van Magnussen op P5 en Bottas op P6.

Formule 1 GP Bahrein 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Alpine Drastisch besluit rond Ocon niet uitgesloten