Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Hongarije 2020

Verstappen wacht zware opgave in Hongarije tegen dominante Hamilton

Met een semi-zure nasmaak zal Red Bull deze week af zijn gereisd naar Boedapest, waar de Grand Prix van Hongarije komend weekend op het programma staat. Na een desastreus openingsweekend en een tegenvallende herkansing hoopt het team van Max Verstappen en Alexander Albon op de Hungaroring het Mercedes echt moeilijk te maken.

Verstappen Oostenrijk
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Op papier was de seizoensstart in Oostenrijk ideaal voor Red Bull. Na twee jaren van successen voor Max Verstappen, op het circuit waar Mercedes destijds maar magertjes voor de dag kwam, moest het team een vliegende start van het jaar kennen. De voorbereiding van Red Bull was beter dan ooit tevoren, waardoor de hoop op een dubbele overwinning aanwezig was.

De slag om de arm die Max Verstappen en zijn team echter altijd hielden, was dat ze wisten dat ook Mercedes niet stil had gezeten. Tijdens de twee Grands Prix op de Red Bull Ring werd duidelijk dat de Silver Arrows inderdaad flink hadden doorgepakt tijdens de winterperiode. Het DAS-systeem was niet nieuw meer, maar het feit dat Mercedes een van haar grote zwaktes, de koelingsproblemen van de motor had opgelost - en tegelijk ook weer meer vermogen had toegevoegd - zorgden er mede voor dat Red Bull slechts kon toekijken hoe hun grote rivaal wederom met een dubbele overwinning aan het seizoen begon.

Gaat Mercedes er in Hongarije met speels gemak drie op een rij van maken, of is Red Bull inderdaad beter op de Hungaroring dan op de Red Bull Ring, zoals ze de afgelopen dagen meermaals hebben laten optekenen? Zowel Horner als Marko, Verstappen en Albon spraken eerder deze week de verwachting uit dat ze in Hongarije beter voor de dag zouden gaan komen. Maar de hamvraag is, is het goed genoeg om het Mercedes echt lastig te maken?

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Waarom zou Red Bull op de Hungaroring beter zijn?

Op de Red Bull Ring begon Mercedes het seizoen niet vlekkeloos. Het gehele eerste raceweekend werden ze geplaagd door problemen met de versnellingsbak. Zelfs met die problemen wist Red Bull echter geen echte vuist te maken, al had Albon aan het einde van de eerste wedstrijd misschien wel een kansje op succes.

Een week later was die kans in ieder geval weer als sneeuw voor de zon verdwenen. De problemen van Mercedes waren opgelost, of in ieder geval tijdelijk verholpen, en Red Bull, Max Verstappen en zeker Alexander Albon hadden het nakijken. Lewis Hamilton leek zelfs een beetje met zijn Red Bull-prooi te spelen. Als Verstappen aanzette, deed de Brit simpelweg hetzelfde. De Nederlander had nooit een echte kans.

Dan vraag je je af. Hoeveel heeft Mercedes nog over? Op hoeveel procent van zijn kunnen en het kunnen van de Mercedes W11 reed de zesvoudig wereldkampioen op de Red Bull Ring? Kan hij er komend weekend, als Red Bull hoogstwaarschijnlijk iets dichter op Mercedes zit dan afgelopen weken, niet gewoon een schepje bovenop doen?

Dat valt nog te bezien. De karakteristieken van de Hungaroring zijn weer aanzienlijk anders dan in Oostenrijk. Veel bochten, weinig rechte stukken. Downforce is hier belangrijker dan motorvermogen, en daar won Mercedes op de Red Bull Ring juist de meeste tijd mee ten opzichte van Red Bull-Honda. Het ERS-systeem van Japanse makelij liep in Stiermarken tegen de begrenzer aan, waardoor Mercedes het verschil kon maken.

In de snelle bochten, waar er in Hongarije genoeg van zijn, wint Mercedes eveneens op Red Bull, maar minder dan op de rechte stukken. Tot slot lijkt Red Bull de leiding te hebben als het aankomt op de slome bochten, iets waar de coureurs in Hongarije aanzienlijk meer op worden getrakteerd dan in Oostenrijk.

Feit is dus dat de zwakke punten van Red Bull en Honda op de Hungaroring minder effect zullen hebben, terwijl Max Verstappen en Alexander Albon in Hongarije meer kunnen profiteren van de sterke punten van de RB16.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Alles op de kwalificatie

Vorig jaar was het circuit nabij Boedapest bovendien een van de weinige circuits waar Red Bull een serieuze gooi kon doen naar de poleposition. En laat nou net de kwalificatie in Hongarije een van de belangrijkste kwalificaties van het jaar zijn, samen met die in Monaco. Inhalen is, zeker met deze bolides, lastig op het 'Mickey Mouse circuit', zoals de Hungaroring in de Formule 1-wereld wel eens wordt genoemd.

Het belooft dus een spannende zaterdag te worden. Dat Red Bull dichter op Mercedes zal gaan zitten, lijkt inderdaad aannemelijk te zijn, maar als Toto Wolff roept dat Red Bull de grote favoriet is in Hongarije, dan lult hij simpelweg uit zijn nek. In Oostenrijk is gebleken dat het gat tussen de twee concurrenten groter was dan Red Bull had gehoopt. Tijdens de race op zondag zal Mercedes ongetwijfeld de sterkste bolide hebben, maar als Verstappen op zaterdag weet te verrassen, dan kunnen we ons mogelijk opmaken voor een herhaling van vorig jaar: Max Verstappen vs. Lewis Hamilton.

Al zal de laatstgenoemde zich niet zomaar laten kennen. Hamilton mag gerust de koning van de Hungaroring worden genoemd. Daar waar de Red Bull Ring een van de circuits was waar de zesvoudig wereldkampioen nog wel eens een steekje liet vallen, zo wist hij in Hongarije al zeven keer te winnen. Aankomend weekend kan hij er acht van maken, waarmee hij op gelijke hoogte kan komen met Michael Schumacher, die even zoveel keer de Grand Prix van Frankrijk won. Laten we in ieder geval hopen op een mooi gevecht tussen de twee kemphanen.

Wil je Formule 1 in het buitenland ontvangen, of wil je in Nederland toegang tot de F1 streams van andere landen, dan kan dit eenvoudig met een VPN-provider, zoals NordVPN.

Tijdschema Formule 1 Grand Prix van Hongarije 2020

Datum Sessie Tijd
Vrijdag 17 juli Eerste vrije training 11:00 - 12:30 uur
Vrijdag 17 juli Tweede vrije training 15:00 - 16:30 uur
Zaterdag 18 juli Derde vrije training 12:00 - 13:00 uur
Zaterdag 18 juli Kwalificatie 15:00 - 16:00 uur
Zondag 19 juli Race 15:10 uur

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Hongarije 2020 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Sprintrace Formule 1 GP China 2024