Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Beitske Visser

Enthousiaste Beitske Visser op titeljacht in het Formule 1-voorprogramma

Aankomend jaar gaat het voorprogramma van de Formule 1 op de schop. De Formule 2 en Formule 3 krijgen gezelschap van de W Series, waarin onze eigen Nederlandse coureur Beitske Visser een van de grote kanshebbers is op de titel.

Beitske Visser W Series 2019
Interview
Naar nieuwsoverzicht © W Series

In 2019 ging de W Series succesvol van start. Na zes races was het de Britse Jamie Chadwick die er met de eerste titel en een geldprijs van een half miljoen dollar vandoor ging. In haar kielzog werd Beitske Visser knap tweede. Ze verzekerde zich daarmee van een kwart miljoen dollar en reed zichzelf in de schijnwerpers.

In 2020 wilde ze die tweede plaats logischerwijs verbeteren, maar helaas gooide het coronavirus roet in haar eten en in het eten van de W Series als geheel. In plaats daarvan werd er door de raceklasse afgelopen jaar nog een simrace-competitie in het leven geroepen, die Visser met vlag en wimpel wist te winnen.

In gesprek met RacingNews365 blikt ze vooruit op het komende seizoen, gedurende welke ze die W Series-titel eindelijk hoopt te veroveren. Maar eerst kijkt ze nog even kort terug naar 2020, toen ze alvast een voorproefje nam en W Series-kampioene werd in de esportscompetitie.

"Toen de coronaperiode begon heb ik thuis een simulator gekregen. Dat was het enige wat we konden doen. Daar heb ik dagelijks ingezeten en daar heb ik zoveel mogelijk races in afgewerkt. Ik had wel al wat ervaring met simulator voor raceteams ter voorbereiding op races, maar echt simracen was nieuw voor mij."

Toch won ze met afstand het kampioenschap en liet ze al haar vrouwelijke concurrenten achter zich. "Het ging niet slecht. Ten opzichte van de professionele simracers heb ik natuurlijk nog wel wat te leren, maar ik werd steeds beter", glundert ze. "Het was leuk om te doen en ik ben er nog steeds mee bezig."

Interview gaat verder onder de afbeelding.

			© Richard Mille
	© Richard Mille

Maar uiteindelijk wil Beitske Visser natuurlijk gewoon weer op de echte en niet alleen op de virtuele baan schitteren. Dat deed ze in 2020 al in de ELMS en op Le Mans, zoals in het eerste deel van ons interview met de Friese coureur te lezen is. Dit jaar moet alles weer relatief normaal worden en wil ze zich in de W Series van haar beste kant laten zien en Chadwick opvolgen als kampioen.

En dit jaar pakt de W Series aanzienlijk grootser uit dan in het debuutseizoen van de klasse. In 2019 werd er nog in het voorprogramma van de DTM gereden, maar die klasse zal in 2021 worden ingeruild voor de Formule 1. Er zal volgens de huidige racekalender worden geracet op acht locaties.

Zes daarvan in Europa, waaronder Zandvoort en Spa, en het seizoensslot vindt plaats aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in de VS en Mexico. Visser is logischerwijs heel trots op deze ontwikkeling als we haar vragen wat deze stap betekent voor de W Series.

"Ik denk dat het alleen maar goed nieuws is. Het laat zien dat hetgeen we in 2019 hebben gedaan, we goed hebben gedaan. Als je in het voorprogramma van de Formule 1 mag rijden, dan gaan er natuurlijk nog meer mensen kijken en ik denk dat dat alleen maar goed is."

De W Series timmert dus hard aan de weg, maar ook Visser zelf is een van de grote kanshebbers op de titel. Niet heel gek, na haar solide tweede plaats tijdens het eerste seizoen. Logischerwijs neemt ze daarom komend seizoen maar met één eindresultaat genoegen.

"Ik wil verder gaan waar we in 2019 zijn geëindigd en dan natuurlijk net een stapje beter. Verder kunnen we niet", lacht de 25-jarige coureur, die logischerwijs staat te popelen om begin september te schitteren voor zeeën aan oranje geklede fans in Zandvoort.

W Series kalender 2021

Datum Locatie
26 juni Circuit Paul Ricard
3 juli Red Bull Ring
17 juli Silverstone
31 juli Hungaroring
28 augustus Spa-Francorchamps
4 september Zandvoort
23 oktober Circuit of the Americas
30 oktober Autodromo Hermanos Rodriguez

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Horner maakt einde aan speculaties omtrent Red Bull-toekomst