Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

Hamilton wint GP van China, Verstappen vierde in duizendste F1-race

Mercedes heeft de Grand Prix van China op overtuigende wijze naar zich toe weten te trekken. Het team tekende met achtereenvolgens Lewis Hamilton en Valtteri Bottas voor de derde één-twee uit evenzoveel races. Max Verstappen viel net buiten het podium, hij werd achter Sebastian Vettel vierde.

Hamilton Bottas China 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

De start van de race lijkt in eerste instantie gemoedelijk te verlopen, totdat bij het uitaccelereren van bocht vier Daniil Kvyat en de beide McLarens elkaar tegenkomen. Men stuitert over elkaars wielen heen, maar voor niemand betekent het het einde van de race, al moeten de Carlos Sainz en Lando Norris wel de pits opzoeken.

De virtual safety car wordt in het leven geroepen om de koolstofvezelresten op te ruimen. Een blik op de tijdenlijst leert ons dan dat Lewis Hamilton Valtteri Bottas bij de start heeft ingehaald, en Charles Leclerc op zijn beurt teamgenoot Sebastian Vettel. Max Vertappen houdt stand op P5, nadat hij in de opwarmronde de fout in ging en op koude banden spinde.

De top zes wordt na het hervatten van de race als een harmonica uit elkaar getrokken. Enkel de Ferrari's blijven in DRS-afstand van elkaar en dat is dan ook het spannendste 'gevecht'. De angel wordt daar echter uit gehaald als Leclerc te horen krijgt dat hij Vettel voorbij moet laten. De Monegask geeft gehoor aan de call, maar steekt zijn verontwaardiging niet onder stoelen en banken.

Uitslag Race - China

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Na zeventien ronden is het Max Verstappen die van de kop als eerste naar binnen gaat. Het gat naar Leclerc wist hij al die tijd te beperken tot zo'n twee à tweeënhalve seconde. Het proberen van de undercut, waarbij hij wisselt naar harde banden, is dan ook een logische strategie. Vettel antwoordt een ronde later en komt pal voor de neus van de Nederlander terecht. Verstappen plaatst zijn aanval in de hairpin, maar Vettel kruist slim terug.

Leclerc en de Mercedessen rijden aanzienlijk langer door. Mercedes kan zich die luxe permitteren, de Monegask allerminst. Hij valt terug naar de vijfde plaats. De pace van de Ferrari-coureurs is echter beter op de harde band, waardoor Verstappen Vettel aan de horizon ziet verdwijnen en Leclerc in zijn spiegels dichterbij ziet komen. De Nederlander duikt als eerste naar binnen voor een tweede serie pitstops. Hij wisselt naar nieuw setje van de medium-compound. Vettel volgt wederom een ronde later en behoudt eenvoudig zijn virtuele podiumplaats.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat de spanning ver te zoeken is in de top zes, die wordt besloten door Pierre Gasly. De spannendste gevechten worden uitgevochten rond de tiende positie, daar waar het gaat om de laatste paar punten die voorhanden zijn.

Tien plekken naar voren is het echter Lewis Hamilton die onbedreigd naar de zege rijdt in de 1000ste Formule 1-race, een fraaie om bij te schrijven op je cv. Valtteri Bottas sluit op gepaste afstand aan op de tweede plaats, vóór Sebastian Vettel en Max Verstappen, die een eenzame race beloond ziet worden met twaalf wk-punten. Het extra wk-punt voor de snelste ronde gaat naar Pierre Gasly, die met nog twee ronden te gaan wisselde naar een setje zachte banden.

Belangrijkste nieuws over de GP van China RN365 Nieuwsdossier

Viaplay
x
Verstappen Max liep schade op door kamikazeactie Perez: "Hij remt 50 meter later!"