Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andrea Stella

Tevreden McLaren-teambaas ziet ruimte voor verbetering: "Kijk eens naar Red Bull"

Andrea Stella wordt sinds halverwege 2023 geroemd om zijn rol als teambaas voor het in verleden zo succesvolle McLaren-team. Het historische F1-team kende enkele lastige jaren in de koningsklasse van de autosport, maar sinds Stella de teambaas werd, schoot het team als een raket weer omhoog. Zo wist men met Lando Norris zelfs de Grand Prix van Miami te winnen.

Norris Stella podium
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tijdens de Grand Prix van Monaco hebben alle Formule 1-teams het onwijs druk, maar ondanks het drukke schema van McLaren maakte Andrea Stella tijd voor een interview met RacingNews365. De succesvolle Italiaanse engineer staat in grote belastingstelling sinds onder zijn leiding het in het verleden zo succesvolle McLaren eindelijk weer de weg naar boven heeft gevonden. Hierin heeft Stella een grote gespeeld en dus zijn we benieuwd naar het geheim achter de 'terugkeer' van McLaren.

"Er is geen speciaal geheim, maar als dat er al was, zou ik het ook niet kunnen verklappen", lacht de altijd sympathieke Stella. Zittend op een kruk in de garage box van het team, gaat de Italiaan verder in op de onwijs grote stappen die McLaren het afgelopen 1,5 jaar heeft gezet: "De waarheid is dat er echt geen geheim is. We gebruiken deze tijd, waarin we een goede seizoenstart meemaken, om te reflecteren. We kijken terug naar hoe we deze stap mogelijk hebben gemaakt."

"We willen namelijk zeker weten dat de resultaten ons niet zomaar aan komen waaien, maar dat we weten waarom de resultaten zo goed zijn. Het is belangrijk dat we ervoor waken dat onze mentaliteit niet verandert, ook niet nu we een race gewonnen hebben. Natuurlijk mogen we de resultaten vieren, maar tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat we dezelfde aanpak behouden. Het blijven bouwen, dat zit onze cultuur", aldus Stella die met zijn rijke ervaring in de Formule 1 weet wat het is om successen te boeken.

Voordat Stella als head of operations terecht kwam bij McLaren, was hij namelijk actief bij Ferrari tijdens onwijs succesvol tijdperk. Daar werkte Stella namelijk samen met kampioenen als Michael Schumacher, Kimi Raikkonen en Fernando Alonso. De 53-jarige teambaas heeft dan ook een goed idee van waar McLaren naar toe moet. 

Red Bull Racing als doel

"Ja, we presteren goed op het moment met een paar podiumplaatsen opzak, maar kijk eens naar Red Bull. Naar wat zij neer hebben gezet. Wij hebben de ambitie om ooit op een dag op dat niveau te zitten, maar dat betekent dat we op dit moment nog een grote berg te beklimmen hebben om op dat niveau te komen. Er staat ons dus nog veel werk te wachten. We willen er echter voor zorgen dat we de berg op de juiste manier beklimmen, we willen het pad bewandelen dat we vorig jaar hebben uitgezet", waarmee hij refereert naar de omslag die McLaren halverwege het seizoen wist te maken. 

In het begin van 2023 liep het namelijk voor geen meter bij McLaren, maar toen men tijdens de GP van Oostenrijk een groot upgrade-pakket meebracht, streed men plots mee voor podiumplekken. De upgrade die toen werd doorgevoerd, wordt toegeschreven aan het management van Stella. Al zijn opgedane ervaring lijkt bij McLaren dan ook op zijn plek te vallen. 

"We zijn bij het team vooral bezig om alles uit ieder personeelslid te krijgen bij McLaren. Het is namelijk niet één iemand die de auto maakt, daar moet iedereen binnen het team aan meewerken. Iedereen speelt daarin een rol, want als een groep maak je één auto of bijvoorbeeld één voorvleugel. Het is belangrijk dat wanneer je 10 technische mensen hebt die een voorvleugel maken, deze in synergie met elkaar werken. Als dit niet gebeurt, komt die goede voorvleugel er niet. Iedereen moet dus ook begrijpen dat het niet alleen een technische zaak is. Het draait ook om de mensen die de auto maken en natuurlijk ook de mensen die de auto besturen."

Leiding geven aan een F1-team

"Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen met elkaar samenwerkt. In mijn positie is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat het niet alleen op technisch vlak goed gaat, maar dat ook de manier van samenwerken optimaal is. Het is een mensen-business."

Binnen een Formule 1-team werken er zo'n 700 tot 1000 mensen en dus heeft Stella een grote taak te vervullen. Toch is het niet automatisch zo dat wanneer je meer mensen in dienst hebt, je ook beter gaat presteren. Volgens Stella werkt het bij een F1-team dan ook niet veel anders dan bij een normale werkorganisatie.

"Ondanks dat we technisch op het allerhoogste niveau opereren in de Formule 1 is het vooral een menselijke business. Ik denk dat hoe we hier werken, je ook bij een regulier ander bedrijf terug kan zien. Het concept is denk ik grotendeels hetzelfde. Ieder onderdeel binnen een organisatie speelt een grote rol in het eindresultaat."

"Het gaat er allemaal om, om het maximale uit de mensen te halen binnen een bedrijf. Daardoor denk ik dat er geen specifieke manier is om in de Formule 1 te werk te gaan."

Voorlopig lijkt de opgedane ervaring van Stella in de Formule 1 hem goed te hebben gedaan. Gedurende zijn carriere in de F1 nam Stella telkens meer verantwoording op zich en zijn tijd bij McLaren als teambaas lijkt de Italiaan als relatief eenvoudig af te gaan. Het voornaamste is dat het team grote stappen vooruit heeft gemaakt qua prestaties, maar ook de media- en sponsorevenementen lijken de teambaas goed af te gaan. 

Andrea Stella profiel

Jaar Team Rol
2000 Ferrari (test team) Performance engineer
2002 Ferrari (Michael Schumacher) Performance engineer
2007 Ferrari (Kimi Raikkonen) Performance engineer
2009 Ferrari (Kimi Raikkonen) Race engineer
2010-2014 Ferrari (Fernando Alonso) Race engineer
2015 McLaren Head of operations
2018 McLaren Performance director
2019 McLaren Racing director
2023 McLaren Teambaas

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"