GP Groot-Brittannië

De bakermat van de autosport: Formula 1 is coming home! De Grand Prix van Groot-Brittannië is er al sinds het begin bij, sterker nog: op 13 mei 1950 was Silverstone gastheer van de allereerste Formule 1-race aller tijden!

Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië 2019

Alhoewel Silverstone sinds die allereerste keer al enkele malen stevig op de schop is gegaan, blijft het circuit voor altijd verbonden met het begin van een tijdperk. Waar het voormalige RAF-vliegveld in het verleden werd gekenmerkt door haar razendsnelle bochten en lange rechte stukken, is het tegenwoordig een stuk technischer geworden.

Na de laatste verbouwing, die resulteerde in de baan waarop sinds 2010 wordt gereden, hebben de coureurs te maken met een heus infield. Aldaar is het rechte stuk van Wellington te vinden, dat aansluit op een gedeelte dat al langer werd gebruikt. Oude pareltjes als de Maggotts/Becketts-combinatie en de snelle rechter van Stowe zijn door de jaren heen wél bewaard gebleven.

Vrijwel alle teams hebben een link met Groot-Brittannië, danwel met Silverstone. Omdat er tegenwoordig niet meer onbeperkt mag worden getest komen de teams niet meer zo frequent in Silverstone, iets wat vroeger wel gebeurde. Desalniettemin blijft de baan altijd het thuis van de sport.

Wanneer staat de Grand Prix Groot- Brittannië 2019 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Engeland plaats in het weekend van 12 tot en met 14 juli 2019 en is het de tiende race op de Formule 1 kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van Groot-Brittannië?

De GP van Groot-Brittannië begint op zondag 13 juli 2019 om 15:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van Racingnews365 en op de televisie via Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 12 juli 201911:00 - 12:30
Tweede vrije trainingvrijdag 12 juli 201915:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 13 juli 201912:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 13 juli 201915:00 - 16:00
Racezondag 14 juli 201915:10 - 17:10
© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Groot-Brittannië

In 2014 won Lewis Hamilton de Britse Grand Prix nadat hij halverwege de race zijn teamgenoot Nico Rosberg was gepasseerd. Rosberg moest zijn race staken na een probleem met zijn versnellingsbak, waardoor Hamilton kostbare punten voor het kampioenschap pakte. Op het podium kreeg Hamilton gezelschap van Bottas, die van P14 naar P2 was opgeklommen, en Daniel Ricciardo. In de openingsfase werd de race stilgelegd vanwege een crash op hoge snelheid van Kimi Raikkonen.

Ook in 2016 zorgde de GP Engeland voor het nodige spektakel. Diverse keren moest de Safey Car in actie komen. In een spannende eindfase lag Max Verstappen knap op een derde plek en moest Nico Rosberg alle moeite doen om zijn tweede plek veilig te stellen. Rosberg kreeg problemen met zijn versnellingsbak en wist deze met hulp van zijn engineer tijdens de race op te lossen. Hij ontving hiervoor een tijdstraf wat hem de tweede plek kostte. Max Verstappen werd daardoor alsnog tweede.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen