GP Groot-Brittannië

De Grand Prix van Groot-Brittannië vindt plaats op het circuit van Silverstone in Engeland en staat bijna altijd garant voor spektakel.

Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië 2018

Veel Formule 1-teams hebben wel een link met Groot-Brittannië, maar liefst zeven teams beschouwen de Britse Grand Prix als hun thuiscircuit. De GP Engeland staat als sinds het ontstaan van de Formule 1 op de kalender en kan dus met recht een klassieker worden genoemd.

Wanneer staat de Grand Prix Groot- Brittannië 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Engeland plaats in het weekend van 6 tot en met 8 juli 2018 en is het de tiende race op de Formule 1 kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Groot-Brittannië?

De GP van Groot-Brittannië begint op zondag 8 juli 2018 om 15:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 6 juli 201811:00 - 12:30
Tweede vrije trainingvrijdag 6 juli 201815:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 7 juli 201812:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 7 juli 201815:00 - 16:00
Racezondag 8 juli 201815:10 - 17:10

Het circuit van Silverstone

Al in 1950 vond op het circuit van Silverstone de allereerste officiële race van het wereldkampioenschap plaats. Gedurende de jaren daarna is het circuit flink gemoderniseerd maar het heeft zijn snelle karakter behouden. De Britse GP wordt dan ook terecht als één van de klassiekers op de Formule 1 kalender beschouwd.

De laatste grote veranderingen vonden plaats in 2010, maar ondanks dat heeft het circuit zijn unieke uitstraling behouden. Bochten als Copse, Becketts en Stowe spreken nog altijd tot de verbeelding. De lay-out van het circuit kenmerkt zich dan ook vooral door een aantal snelle bochten waardoor topsnelheid van minder groot belang is dan op andere circuits.

In 2010 leek de Britse GP te verhuizen naar het circuit van Donington. Door financiële tegenslagen ging dit echter niet door waarna Bernie Ecclestone, voormalig eigenaar van de Formule 1, een nieuw zeventienjarig contract sloot met de eigenaren van Silverstone. Vanaf 2010 wordt er gereden op de lay-out van de MotoGP. Hierdoor vielen er vijf bochten weg maar kwamen er ook zes andere bochten voor terug.

In totaal leggen de coureurs 52 ronden af op het circuit van Silverstone waarbij elke ronde zo’n 5,8 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Groot-Brittannië

In 2014 won Lewis Hamilton de Britse Grand Prix nadat hij halverwege de race zijn teamgenoot Nico Rosberg was gepasseerd. Rosberg moest zijn race staken na een probleem met zijn versnellingsbak, waardoor Hamilton kostbare punten voor het kampioenschap pakte. Op het podium kreeg Hamilton gezelschap van Bottas, die van P14 naar P2 was opgeklommen, en Daniel Ricciardo. In de openingsfase werd de race stilgelegd vanwege een crash op hoge snelheid van Kimi Raikkonen.

Ook in 2016 zorgde de GP Engeland voor het nodige spektakel. Diverse keren moest de Safey Car in actie komen. In een spannende eindfase lag Max Verstappen knap op een derde plek en moest Nico Rosberg alle moeite doen om zijn tweede plek veilig te stellen. Rosberg kreeg problemen met zijn versnellingsbak en wist deze met hulp van zijn engineer tijdens de race op te lossen. Hij ontving hiervoor een tijdstraf wat hem de tweede plek kostte. Max Verstappen werd daardoor alsnog tweede.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen