Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2023

FIA zet vraagtekens bij bizar prijskaartje F1 en waarschuwt kopers: "Gebruik je verstand"

De Formule 1 staat niet in de verkoop, maar afgelopen weken doken er wel geruchten op dat het nationale, Saoedische nationale een gooi wilde doen. Er zouden enorme bedragen mee gemoeid zijn. FIA-baas Mohammed ben Sulayem snapt daar blijkbaar niets van.

Ben Sulayem
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Vorige week waren er geruchten dat het nationale Saoedische investeringsfonds een gooi had gedaan naar de commerciële rechten van de Formule 1. De eigenaren van onder meer de voetbalclub Newcastle United wilden graag de Formule 1 aan hun portfolio toevoegen.

Volgens de geruchten zouden ze er meer dan 20 miljard dollar voor over hebben. En dat terwijl de huidige F1-bazen, Liberty Media, vijf jaar geleden voor 'slechts' een slordige 4,4 miljard dollar de commerciële rechten van de sport hadden gekocht van Bernie Ecclestone. Tot een deal kwamen Liberty Media en het Saoedische investeringsfonds uiteindelijk niet.

FIA zet er vraagtekens bij

De geruchten over de onderhandelingen waren zelfs zo hardnekkig dat FIA-president Mohammed ben Sulayem zich genoodzaakt zag om een statement te maken op social media. Hij zette zijn vraagtekens bij het bedrag.

"Als bewaker van de sport is de FIA, een non-profitorganisatie, terughoudend over het vermeende opgeblazen prijskaartje van 20 miljard dollar dat aan de Formule 1 wordt gehangen", zo laat hij weten.

"Potentiële kopers worden door ons geadviseerd om hun gezonde verstand te gebruiken. Neem het belang van de sport in overweging en kom met een duidelijk en duurzaam plan, niet alleen met geld."

"Het is namelijk onze plicht om na te gaan wat de toekomstige gevolgen (van een overname, red.) zouden zijn voor de promotors, bijvoorbeeld door oplopende hosting fees (wat organisatoren van GPs aan F1 betalen om een race te mogen organiseren, red.) en andere commerciële kosten, maar ook de impact die het zou kunnen hebben op de fans", aldus het statement van de leidsman.

Ook interessant:

Deze Formule 1-records kan Verstappen in 2023 verbreken

Max Verstappen moet een kleine twee maanden voor de aftrap van het nieuwe Formule 1-seizoen natuurlijk tot één van de favorieten worden gerekend. Als hij wederom zo succesvol is als vorig jaar kan hij enkele records verbreken.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

16 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Analyse 'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'