Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA zet vraagtekens bij bizar prijskaartje F1 en waarschuwt kopers: "Gebruik je verstand"

De Formule 1 staat niet in de verkoop, maar afgelopen weken doken er wel geruchten op dat het nationale, Saoedische nationale een gooi wilde doen. Er zouden enorme bedragen mee gemoeid zijn. FIA-baas Mohammed ben Sulayem snapt daar blijkbaar niets van.

Vorige week waren er geruchten dat het nationale Saoedische investeringsfonds een gooi had gedaan naar de commerciële rechten van de Formule 1. De eigenaren van onder meer de voetbalclub Newcastle United wilden graag de Formule 1 aan hun portfolio toevoegen. Volgens de geruchten zouden ze er meer dan 20 miljard dollar voor over hebben. En dat terwijl de huidige F1-bazen, Liberty Media, vijf jaar geleden voor 'slechts' een slordige 4,4 miljard dollar de commerciële rechten van de sport hadden gekocht van Bernie Ecclestone. Tot een deal kwamen Liberty Media en het Saoedische investeringsfonds uiteindelijk niet.

FIA zet er vraagtekens bij

De geruchten over de onderhandelingen waren zelfs zo hardnekkig dat FIA-president Mohammed ben Sulayem zich genoodzaakt zag om een statement te maken op social media. Hij zette zijn vraagtekens bij het bedrag. "Als bewaker van de sport is de FIA, een non-profitorganisatie, terughoudend over het vermeende opgeblazen prijskaartje van 20 miljard dollar dat aan de Formule 1 wordt gehangen", zo laat hij weten. "Potentiële kopers worden door ons geadviseerd om hun gezonde verstand te gebruiken. Neem het belang van de sport in overweging en kom met een duidelijk en duurzaam plan, niet alleen met geld." "Het is namelijk onze plicht om na te gaan wat de toekomstige gevolgen (van een overname, red.) zouden zijn voor de promotors, bijvoorbeeld door oplopende hosting fees (wat organisatoren van GPs aan F1 betalen om een race te mogen organiseren, red.) en andere commerciële kosten, maar ook de impact die het zou kunnen hebben op de fans", aldus het statement van de leidsman.

1617548572810960896

As the custodians of motorsport, the FIA, as a non-profit organisation, is cautious about alleged inflated price tags of $20bn being put on F1. (1/3) — Mohammed Ben Sulayem (@Ben_Sulayem) January 23, 2023

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami