Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko snapt helemaal niets van de FIA: "Duidelijk verkeerd"

Helmut Marko zet vraagtekens bij de FIA en haar nieuwste beleid, maar ook bij Saoedi-Arabië als eventuele eigenaar van de Formule 1.

Marko Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De afgelopen maanden staat de FIA regelmatig in de schijnwerpers, maar niet altijd op een positieve manier. In eerste instantie raakte men in opspraak vanwege nieuw beleid, dat F1-coureurs verbood om nog statements te maken tenzij ze daar expliciet toestemming voor kregen.

Afgelopen week maakte de FIA-president geen goede beurt toen hij riep dat potentiële F1-kopers hun gezonde verstand moesten hebben en geen 20 miljard dollar neer moesten leggen voor de commerciële rechten van de Formule 1.

Dat was een reactie op een artikel van Bloomberg, dat schreef dat het nationale investeringsfonds van Saoedi-Arabië een bod van 20 miljard zou hebben uitgebracht op die rechten. Zowel vanuit F1 als vanuit het land in het Midden-Oosten is het niet bevestigd of er inderdaad zo'n bod is uitgebracht.

Saoedi-Arabië niet geschikt

Of het nou wel of niet zo is, Helmut Marko denkt er het zijne van, zo vertelt hij bij het Duitse RTL. Marko vindt dat de normen en waarden in Saoedi-Arabië te erg verschillen van het westen om een goede eigenaar van de sport te zijn.

"Het bod dat naar verluidt op tafel ligt, toont de waarde aan van de Formule 1. Tegelijkertijd denk ik niet dat het goed zou zijn als de rechten naar een land zouden gaan dat cultureel verschilt van waar de meeste Grands Prix plaat vinden", zo verwoordt hij het diplomatiek.

"En in het algemeen is het een commerciële aangelegenheid. Zo'n deal zal eerder plaatsvinden met een partij die aan alle normale bedrijfsnormen voldoet... Laat ik het zo maar zeggen", zo luidt de uitleg van Marko.

Verkeerd beleid FIA

Ook over het nieuwe FIA-beleid, die in feite de monden van de coureurs snoert, is de Red Bull-adviseur niet te spreken. "Deze ontwikkeling is niet goed. Het is duidelijk verkeerd", zucht Helmut.

"De coureurs zijn volwassen burgers die in de publieke belangstelling van de hele wereld staan. Zij weten echt wel hoe en wat ze moeten zeggen. We leven over het algemeen in een democratische samenleving en iedereen kan zijn mening kenbaar maken."

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Column Geen spaan heel gelaten van 'schandalige' FIA: "Ze moeten zichzelf eens onderzoeken"