Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Mercedes licht dramatische kwalificatie Hamilton toe: "Meerdere factoren"

Lewis Hamilton werkte in in de Grand Prix van Saoedi-Arabië zijn slechtste kwalificatie in jaren af. Hij kwam niet door Q1 heen, terwijl teamgenoot George Russell zich bij de laatste tien wist te voegen. In de Mercedes-nabespreking legt Andrew Shovlin uit wat er aan de dramatische kwalificatie ten grondslag lag.

Hamilton Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Het stond er toch echt: Lewis Hamilton was één van vijf afvallers van Q1 in de kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Hij werd niet in de weg gereden, zijn runs waren niet ongelukkig getimed, nee, de performance was er gewoon niet. Mercedes blikt bij monde van Trackside Engineering Director Andrew Shovlin terug op het raceweekend en geeft antwoord op de vraag hoe het zo mis kon gaan voor de zevenvoudig wereldkampioen.

"Daar liggen een paar redenen aan ten grondslag", zo begint in hij de debrief van het team. "Maar waar het in de basis op neerkomt is dat we de auto nog niet zo goed kennen als aan het einde van een seizoen. We hebben er nog maar twee races mee gereden. We zijn met Lewis voortdurend op zoek naar setupmogelijkheden om zo performance te vinden en in de nacht van vrijdag op zaterdag vonden we een goede setup. Die setup probeerden we uit in de derde vrije training (en die stemde Hamilton tevreden, red.)."

Mercedes schoot te ver door met setup Hamilton

Echter, Mercedes wilde daar op voortborduren: "En daarom gingen nog een stuk verder met het oog op de kwalificatie, maar uiteindelijk zijn we daar in doorgeschoten. Vanaf de eerste meters worstelde hij met een gebrek aan grip aan de achterzijde van de auto. Nu is Djedda een circuit waar je veel zelfvertrouwen nodig hebt, aangezien het een snelle baan is en de muren zeer dichtbij staan. Maar als je aan de achterzijde niet de gewenste grip hebt, is dat vertrouwen ver te zoeken."

Shovlin weet uit de hele kwestie nog iets positiefs te halen als hij stelt dat het in ieder geval een leerzame ervaring was: "Uiteindelijk zijn we te ver gegaan, maar daar leren we van" vervolgt Shovlin, wiens conclusie even simpel als logisch is: "Ons grote probleem is dat de auto momenteel gewoon niet snel genoeg is, en dat betekent dat als we onze zaken niet perfect voor elkaar hebben we het risico lopen in zulke sessies kopje onder te gaan. We moeten de auto dus zo snel mogelijk sneller zien te maken."

Ook interessant:

Sensationele Verstappen en Leclerc zetten F1 in vuur en vlam

In de nieuwste podcast van RacingNews365 wordt er uitgebreid gepraat over het sensationele raceweekend in Saoedi-Arabië. Dit doen we uiteraard met coureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Check hier snel de laatste aflevering!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Saoedi-Arabië 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Verstappen klaar Drama voor leidende Verstappen en Palou in virtuele 12 uur van Sebring