De budgetcap was een van de belangrijkste nieuwe regels in de Formule 1 toen het in 2021 ingevoerd werd. Het doel was om iets meer balans te creëren in de sport. Eerder was het namelijk zo dat een team met genoeg geld eigenlijk onbeperkt door kon ontwikkelen en daardoor eigenlijk een eindeloos voordeel kon halen, terwijl armere teams elk jaar verder achter bleven. Het doel van de budgetcap was voorkomen dat één team, bijvoorbeeld Mercedes of Ferrari, constant dominant zou blijven, en tegelijkertijd moest het teams als Williams en Haas helpen de aansluiting bij de top te vinden.
Daarnaast had de budgetcap nog een onvoorzien neveneffect. Voor de budgetcap was het eigenlijk onmogelijk voor een F1-team om winstgevend te zijn. Zelfs toen Mercedes alles won, draaide het F1-team bijna elk jaar verlies. Sinds de invoering van de budgetcap is eigenlijk elk team winstgevend, ongeacht of ze nou eerste of tiende staan. En nadat Red Bull in het eerste jaar werd beboet voor een overtreding van de budgetcap, is de regel ook zonder al te veel problemen nageleefd door de verschillende teams.
Desondanks overweegt FIA-president Mohammed Ben Sulayem om de regel op de schop te gooien. Het kostenplafond - dat momenteel op zo'n 125 miljoen euro is vastgesteld - zou namelijk te veel gedoe geven voor de FIA. "Ik kijk naar de budgetcap en het bezorgt de FIA alleen maar hoofdpijn. Dus wat is het nut ervan? Ik zie het nut er echt niet van in", zo wordt Ben Sulayem geciteerd door de AP.
In 2026 zal de budgetcap flink omhoog gegooid worden vanwege de nieuwe technische reglementen. In dat jaar mogen de teams zo'n 215 miljoen inzetten voor de ontwikkeling van de auto. Dat is los van het geld dat geïnvesteerd mag worden in faciliteiten van het team, wat op een andere manier gereguleerd wordt. Hoewel over die tweede categorie nog wel eens discussie is gevoerd, hebben de teams zich over het algemeen altijd positief uitgelaten over het kostenplafond voor de ontwikkeling van de auto. In het verleden liepen de kosten van de ontwikkeling nog wel eens op tot 400 miljoen.
Meest gelezen
Praat mee!
33tothemax
Dit idee wordt mede mogelijk gemaakt door.... Mercedes? Aston Martin? Zullen de meest vermogende teams dit, vergezeld met een envelop, bij oom Ben hebben ingefluisterd?
BlubBlub
Sorry hoor, RB en Ferrari hebben nagenoeg hetzelfde te besteden. Los van of de FIA het lastig vindt om eea te controleren, is het doel niet bereikt. Het middenveld is inderdaad dichter bij elkaar gekomen. RB heeft een tijd overheerst en nu heeft McLaren het stokje overgenomen. Geen enkel team heeft in een lopend seizoen de mogelijkheid om door te ontwikkelen zonder dat het ten koste gaat van het komende seizoen. Iedereen heeft zo zijn eigen mening en ideeën hierover, maar ik vind het onzin. Om een vergelijking te maken, mag Ajax maar net zoveel uitgeven als RKC. Grootmachten en zwarte schapen kom je in iedere discipline tegen, waarom niet in de F1?!
Karrenmaar
Hij is echt redelijk dom. Zonder budgetcap gaan we weer terug naar de oude tijden waarin het snelste en rijkste team na de start met z'n tweetjes direct bij de rest wegreden.
Motorhead
Dus omdat het door hem lastig is te controleren heeft de regel geen voordeel? Die man heeft denk ik last van wat narcistisch trekjes als ik hem steeds heer praten. 🙄
KreezieKeesie
Altijd al een stompzinnige regel gevonden. Het spelletje is namelijk niet: 'wie rijdt het hardst in gelijkwaardige wagens', maar: 'wie bouwt de snelste wagen'. Voor de mensen die dat eerste spelletje leuker vinden zou ik zeggen, ga indycar kijken. En nu op naar het afschaffen van meer stompzinnige regels. Terug naar de basis, bouw een auto en rijd daar zo hard mogelijk mee. Al denk ik dat ook deze beslissing terug te voeren is op geld.
Nick Molendijk
Gelijke budgetten betekent niet per se gelijkwaardige wagens, dat is sinds de invoering wel gebleken.. Het maakt het speelveld alleen een stuk eerlijker.
Dit bericht is aangepast op:
KreezieKeesie
Waarom moet het eerlijk zijn in een competitie waarin het gaat wie de snelste auto bouwt? Als je niet mee kunt komen met de grote jongens heb je er niks te zoeken. Dus voetbal is een oneerlijke sport? Ik heb totaal niks met voetbal overigens, maar daarin zijn de budgetten ook niet 'eerlijk'. In geen enkele sport trouwens.
Nick Molendijk
@KreezieKeesie het hoeft niet eerlijk te zijn, maar dat maakt het voor de kleine teams wel aantrekkelijker om te blijven meedoen ook al winnen ze nooit. Nu maken ze tenminste wel winst. Daar hebben de grote teams ook profijt van. Een WK met 3 of 4 teams lijkt me niet echt leuk als de rest het niet meer kan of wil opbrengen. En voetbal vond ik altijd leuk, maar inmiddels is dat door de grote verschillen en de oneerlijke verdeling geen fl*kker meer aan.. Persoonlijk ben ik wel voorstander van de budget cap. Al ben ik het 100% met je eens dat het wel moet blijven gaan om wie de beste auto bouwt en niet alle auto’s gelijk moeten worden. Dan kan je inderdaad net zo goed IndyCar gaan zitten kijken.
KreezieKeesie
Daar heb je inderdaad wel een punt, al deden ze vroeger ook mee en wonnen ook nooit. Dus ik zie het verschil niet zo. Een WK met 4 teams is niet leuk nee, geef ik toe.
Dit bericht is aangepast op:
Angelisa
Dit is een sigaar uit eigen doos van BS. Hij heeft allang andere (wellicht voor hemzelf en de FIA betere) methodes om het veld te reguleren. Ik vertrouw die man voor geen meter.
Dit bericht is aangepast op:
WickedGirl
De budgetcap is ingevoerd om een gelijkwaardiger F1 veld te krijgen En je ziet ook dat het werkt, het gehele F1 veld zit dichter bij elkaar dan voor er sprake was van een budgetcap in 2021. Met het loslaten van de budgetcap zullen F1 teams met onbeperkte budgetten zoals Ferrari en Mercedes weer een voorsprong krijgen op teams met een beperkter budget zoals bijvoorbeeld Haas F1 en Williams. Dat kan toch niet de bedoeling zijn... Slecht idee mijn inziens van Mohammed Ben Sulayem....of krijgt hij geld doorgeschoven onder de tafel om dit mogelijk te maken.... Teams als Ferrari en Mercedes zouden namelijk een einde van de budgetcap toejuichen.
Dit bericht is aangepast op:
JackieStewart
Het feit dat het veld dichter bij elkaar ligt maakt inhalen ook voor snelle wagens en rijders lastiger. Dat leidt tot conservatieve tactieken en ‘races’ die grotendeels worden gedomineerd door bandensparen. Ook de DRS treintjes zijn een verschijnsel wat er het gevolg van is. De cap was ervoor om te voorkomen dat een paar kleine teams niet zouden vertrekken, maar of de wereld blij wordt van team Haas of Stake is nog maar de vraag. Er is toch niemand die Larousse of Shadow mist?
Eros
Het budget plafond doet goed zijn werk dat hoeft mijn inziens niet afgeschaft te worden. Kijk bv naar Williams, die kunnen weer goed meekomen. De regel die echt aangepast moet worden is de redactie op het aantal testdagen. Maak daar er nu eerst maar eens bv 50 van die dan buiten het budget vallen.
Atmosferic
50 is wel erg veel, maar 24 ipv 6 is al beter. Helemaal als teams dan ook een eigen test kunnen doen i.p.v. alles collectief.
Sjoerd Gersonius
Wanneer kijken de racesites nu eems hun bronnen na. De budgetcap is NIET 125 miljoen. Hier even kort alle regels: -De basis vanaf 2023 is 135 miljoen dollar voor 21 races. - Elke extra race brengt 1,2 miljoen dollar extra budget. In 2025 met 24 races dus 3,6 miljoen extra. - Elke Sprintrace brengt 0,3 miljoen extra budget. 2025 met 6 sprint races dus 1,8 miljoen extra. - Inflatie correctie van 3% in 2022, 3,1% nogmaals in 2022, 3,2% in 2023 en 2,4% in 2025. Dus 135 + 3,6 + 1,8 x 1,03 x 1,031 x 1,032 x 1,024 = 157,55 miljoen aan budget in 2025.