Scuderia Ferrari Italië

  • Ferrari
Wie aan de Formule 1 denkt, die denkt direct aan Ferrari. De Italiaanse renstal is een begrip in de F1. Met Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen moeten er dit seizoen nieuwe successen worden behaald.

Scuderia Ferrari: Het grootste en succesvolste Formule 1 team ooit

Onder aanvoering van Michael Schumacher domineerde het team jarenlang de Formule 1, maar sinds zijn vertrek worstelt het team. Ondanks de naam en het budget van het team wacht het alweer sinds 2007 op een nieuwe wereldtitel. 

De geschiedenis van Scuderia Ferrari

Ferrari staat direct aan de start van het Formule 1 kampioenschap in 1950 en is als enige team nooit weggeweest. Ze zijn daarmee het langs actieve team in de Formule 1. 

In de beginjaren moet het strijden tegen Mercedes en Alfa Romeo. De legendarische coureur Alberto Ascari wordt in 1952 de eerste Ferrari-coureur die de wereldtitel wint. Juan Manuel Fangio komt in de 50-er jaren ook uit voor het Italiaanse team en behaalt ook een wereldtitel, om vervolgens het team met ruzie te verlaten.

De jaren 50 weet het Italiaanse team liefst vier wereldtitels te veroveren, maar in de jaren zestig en zeventig komen daar slechts vijf bij. Niki Lauda domineerde midden jaren 70 en won de titel in 1974 en 1975, maar crashte zwaar tijdens de GP van Duitsland in 1976. Zijn gevecht met playboy James Hunt is legendarisch en later verfilmd in de film Rush. 

Jody Scheckter is in 1979 de laatste Ferrari-coureur die een titel binnensleept voordat Michael Schumacher hem eenentwintig jaar later opvolgt.

Michael Schumacher won vijf wereldtitels op rij met Ferrari

Het zwarte gat van Ferrari

De glans van het ooit zo machtige Ferrari neemt in de jaren 80 en 90 snel af. In 1982 verliest het beide coureurs door crashes tijdens het seizoen. De legendarische Gilles Villeneuve en Didier Pironi komen beide om tijdens het seizoen. Het team weet nog wel het wereldkampioenschap bij de constructeurs te winnen in 1983 en 1984, maar krijgt steeds meer concurrentie van McLaren en Williams. Met name McLaren is dominant aan het einde van de jaren 80

In 1990 komt Alain Prost van McLaren over, nadat hij niet langer door een deur kan met Ayrton Senna. De Fransman laat echter geen spaan heel van Ferrari. In zijn eerste jaar strijdt hij nog mee voor de wereldtitel, maar een jaar later noemt hij zijn Ferrari een vrachtwagen en wordt ontslagen.

Het team kent een periode van drie seizoenen zonder zege en in 1994 en 1995 wordt slechts één zege per seizoen behaald.

De wederopstanding van Ferrari met Michael Schumacher

Het roer gaat dramatisch om bij de Italiaanse renstal. Miljoen worden er geïnvesteerd om Michael Schumacher vast te leggen. Een sterk technisch team met Ross Brawn, Jean Todt en Rory Byrne moet er weer een winnend team van maken. In 1996 is de Ferrari traag en onbetrouwbaar, maar Schumacher wint drie races. Vanaf 1997 is de Duitser altijd een titelkandidaat en van 2000 tot en met 2004 domineert hij. De renstal wint vijf wereldtitels op rij. Kimi Raikonen won in 2007 de laatste titel.

In 2015 wordt Sebastian Vettel aangetrokken als gedroomde opvolger van Michael Schumacher. De Duitster heeft inmiddels acht overwinningen behaald met het team uit Maranello. In 2017 gaat hij het gevecht aan met Hamilton. De Duitser bezwijkt onder de druk en een startcrash in Singapore gooit roet in het eten. De Duitser gaat het in 2018 opn

In 2015 wordt Sebastian Vettel aangetrokken als gedroomde opvolger van Michael Schumacher. De Duitster heeft inmiddels acht overwinningen behaald met het team uit Maranello. In 2017 gaat hij het gevecht aan met Hamilton. De Duitser bezwijkt onder de druk en een startcrash in Singapore gooit roet in het eten. Wordt Ferrari in 2018 dan eindelijk wereldkampioen?

Afscheid van Schumacher bij Ferrari

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen