Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
F1-nieuws

Halo redde mogelijk het leven van Charles Leclerc

De beelden van de McLaren van Alonso die rakelings over het hoofd van Charles Leclerc scheerde, deden bij menigeen de rillingen over de rug lopen. Of halo nu zijn leven redde of niet, het feit dat die vraag gesteld wordt rechtvaardigt de introductie van het beschermingssysteem.

Natuurlijk is het onmogelijk te stellen wat er gebeurd zou zijn als de halo niet op de auto van Charles Leclerc had gezeten, laat staan wat de gevolgen daarvan geweest zouden zijn. De schade aan de beschermende ring boven het hoofd van Leclerc laat echter wel zien hoeveel kracht er neerkwam op de Sauber toen Fernando Alonso er met zijn McLaren overheen tuimelde.

"Het is onmogelijk met zekerheid te stellen dat de halo het leven van Leclerc heeft gered, maar je hebt weinig fantasie nodig om te bedenken wat er had kúnnen gebeuren. Het zou een wonder zijn geweest als het hoofd van Charles niet zou zijn geraakt", zo laat FIA-wedstrijdleider Charlie Whiting in Spa optekenen.

Over de halo is heel veel gezegd en geschreven, vaak in weinig positieve bewoordingen. Het ding zou lelijk zijn en Formule 1-onwaardig en daarom niet thuishoren in de koningsklasse van de autosport. Na het zien van de Sauber van Leclerc is introductie van de halo gerechtvaardigd, meent ook voormalig wereldkampioen Nico Rosberg: "Die discussie kan nu worden gesloten. De halo redt levens."

De FIA grijpt ondertussen de kans aan om in de praktijk de werking van de halo te onderzoeken. Het bestuursorgaan onderwerpt de bevestiging van de halo aan een onderzoek om te kijken welke krachten het heeft doorstaan.

Het laatste en belangrijkste woord is aan Charles Leclerc, die dankbaar is dat hij die woorden überhaupt uit kan spreken: "Ik was nooit zo'n fan van de halo, maar op Spa was ik toch even heel blij dat hij er zat."

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Nyck de Vries maakt officieel Formule 1-debuut in Barcelona