De Formule 1-teams konden tot en met 2020 onbeperkt geld uitgeven in de jacht op nog snellere bolides. Maar daar is in 2021 een einde aan gekomen met de budget cap. Het idee hierachter is dat het speelveld binnen de koningsklasse van de autosport eerlijker wordt, omdat teams nog maar een bepaald bedrag mogen uitgeven aan de ontwikkeling van de bolides. Hoe kijkt Adrian Newey, de topontwerper die binnenkort de overstap maakt naar Aston Martin, hier eigenlijk tegenaan?
"De budget cap... Er moet een manier zijn om de kosten voor de teams te beheersen. Of zeker het voordeel van meer geld uitgeven in de Formule 1, om er gewoon een wapenwedloop van te maken waar het team met het grootste budget wint. Daar ben ik het helemaal mee eens", zo vertelt Newey tegen Auto, Motor und Sport. "De budget cap is echter een ding met veel verborgen nadelen. Eén daarvan is dat het betekent dat de Formule 1 niet langer de best betaalde industrie is."
"Als we bijvoorbeeld bij Red Bull in het begin mensen kwijtraakten, was dat bijna altijd aan een ander F1-team. Nu verliezen we mensen aan techbedrijven, omdat die beter betalen. En we verliezen mensen aan WEC-teams, omdat die beter betalen. We hebben moeite om afgestudeerde mensen te krijgen, omdat de Formule 1 het zich niet meer kan veroorloven om de bestbetaalde industrie te zijn. Het heeft dus veel, laten we het zo zeggen, onverwachte gevolgen", zo doet Newey een boekje open over een verborgen 'Red Bull-straf'.
"Maar wat het wel betekent, is dat je nu in feite een engineersbudget hebt. Daardoor verdwijnt, in theorie, de angst om meer uit te geven. Op dat moment maak je de regels zeker vrijer in plaats van ze steeds beperkender te maken. Maar helaas is dat niet wat er gebeurt."
Bij winst van Verstappen in Japan, pak je bij Unibet maar liefst 50x je inzet
Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Win 50x je inzet!Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!
Maurice
Jaa... Daar maakt meneer newey wel goede punten eigenlijk
Hans_Knies
Van dit relaas van Adrian Newey snap ik echt helemaal niks. Minder geld uitgeven leidt tot meer geld uitgeven??? Ik begreep al bij het invoeren van het budget cap dat dat was om Red Bull in te perken, en dat was weer om de kansen voor de teams gelijker te maken.
Dit bericht is aangepast op:
Ep
De “verborgen RedBull straf” is de budget cap neem ik aan? Beetje vaag… Wat Newey denk ik onder de streep bedoelt is dat teams zich nu meer bewust moeten zijn van de kosten bij ontwerp. De uitgaven moeten nu resulteren in resultaat. Er kan niet zo maar wat geprobeerd worden. Wel opmerkelijk, maar aan de andere kant ook begrijpelijk, dat veel engineers nu naar WEC gaan. Daar is denk ik naast meer salaris ook meer vrijheid.
Vroem…
Het is net Cruijff. Soms geen chocola van te maken 😅.
Bartel Wijnhoven
Dat is toch de standaard voor de grote meerderheid welke niet bij die paar procent intellectuelen hoort, en slechts hun beperkte lineaire aangeleerde taal kunnen spreken/lezen. Wie zelfs genoegen neemt met maar een universitair diploma bewijst zichzelf al als ondergeschikt en gelimiteerd 😉
Mike_Dagasso
Newey is niet de enige die dit probleem zichtbaar maakt. Heb ook al een interview gelezen met een oud RB engineer die vertelde dat het maximale jaar salaris in de F1 net zo hoog is als parttime als engineer in de endurance klasse. Dus voor de helft van de tijd of minder en veel minder races per jaar op de kalender kun je in andere race klasse net zoveel of meer geld verdienen als in de F1. Dat is inderdaad niet bevordelijk voor de toekomst en ontwikkelingen in de F1. En nu met de kleine arbeidspool en laag aanbod zal je als bedrijf meer moeten bieden. En tja als je dan aan je plafon zit qua budgetcap dan heb je vaak weinig keus. Maar ja hoe lang bestaat de F 1 nog als alle deugers hun zin krijgen dan is er over 5 jaar de relevantie van de verbrandingsmotor 0,0 en de speelgoed auto versie zoals die nu al te volgen is ,is bedroevend slecht en niet om aan te gluren. En als je dan ook nog eens geen personeel kunt krijgen dan word de koningsklasse er een van een koning in een badjas met een papieren kroon.