Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Formule 1 op Zandvoort

Na 36 jaar wachten was het eindelijk zover: in 2021 werd er weer een Formule 1 Grand Prix van Nederland worden gehouden. Het Circuit Zandvoort, nabij de gelijknamige kustplaats in Noord-Holland, deed dienst als strijdtoneel van de F1-race waaraan onder anderen Max Verstappen deelnam - en won.

Zandvoort Nederland © Getty Images/Red Bull Contentpool

Formule 1 op Zandvoort
In 2021 werd er voor de 31ste keer in de geschiedenis van de Formule 1 een wedstrijd verreden op het Circuit Zandvoort. Geen enkele van de huidige Formule 1-rijders had daarvoor ooit een Grand Prix op de baan in Noord-Holland gereden, maar velen kenden het nog uit hun tijd in de juniorklassen. Van het 2021-veld waren overigens enkel Kimi Raikkonen, Fernando Alonso en Lewis Hamilton al geboren toen Niki Lauda in 1985 aan de haal ging met de voorlopig laatste, grootst uitgedeelde F1-bokaal in Nederland.

Jim Clark bleek de meest succesvolle coureur uit het verleden van de Nederlandse Grand Prix en als een van de huidige coureurs de legendarische Schot uit de recordboeken wil rijden, dan zal diegene vijfmaal moeten zegevieren op het Circuit Zandvoort. Clark kwam immers tot vier overwinningen op het duinencircuit. De bovengenoemde Lauda en autosportlegende Jackie Stewart kwamen beiden tot drie zeges in Zandvoort.

Formule 1 in 2021
Op dinsdag 14 mei 2019 werd officieel duidelijk wat al een tijdje als publiekelijk geheim bekend stond: de Formule 1 zou per 2020 terugkeren naar het Circuit Zandvoort in Nederland. Om de koningsklasse van de autosport naar ons kikkerlandje te lokken moesten er echter wel een aantal wijzigingen aan het circuit worden doorgevoerd. Zo werd een aantal bochten veranderd, om voor meer Formule 1-spektakel te zorgen. Uiteindelijk zou de race vanwege het coronavirus worden uitgesteld naar 2021. De race staat wel tot ten minste 2025 op de F1-kalender!

Bereikbaarheid van het circuit geldt als een belangrijk onderwerp van gesprek. In het verleden bleek meermaals dat als vele tienduizenden richting Zandvoort trekken – voor een race-evenement of puur voor een strandbezoekje op een warme dag – dat de toegangswegen overbelast raakten. Zodoende zinspeelt de organisatie van de Nederlandse Grand Prix op gebruik van het openbaar vervoer en een typisch Nederlands middel: de fiets.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
RN365-podcast Twinkeling in ogen Verstappen onheilspellend nieuws voor F1-concurrenten