Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden

Formule 1 wintertests 2022

Het Formule 1-seizoen van 2022, het begin van een nieuw tijdperk, wordt afgetrapt met in totaal zes testdagen. In Barcelona zal men van 23 tot en met 25 februari de baan op gaan, terwijl er ruim twee weken later van 10 tot en met 12 maart nog een testdriedaagse volgt in Bahrein.

Verstappen test bahrein © Getty Images/Red Bull Contentpool

Waar zijn de Formule 1 wintertests?

Ook in 2022 worden er weer wintertests verreden in de Formule 1. Daar waar het vorig jaar in Bahrein plaatsvond en het jaar daarvoor in Barcelona, zo gaat men nu in beide landen op bezoek. Er worden in totaal namelijk zes dagen getest voorafgaand aan het Formule 1-seizoen 2022.

Wanneer zijn de F1-wintertestdagen in 2022?

Er worden komend seizoen dus zes testdagen afgewerkt. Drie dagen in Barcelona, van 23 tot en met 25 februari, gevolgd door drie dagen in Bahrein, van 10 tot en met 12 maart. RacingNews365 is natuurlijk aanwezig en houdt je zo goed mogelijk op de hoogte van alle gebeurtenissen gedurende de testweken.

Dit jaar worden er drie dagen meer getest dan vorig jaar. Dit komt doordat de wagens dit jaar compleet zijn vernieuwd en de teams deze dus uitgebreid willen testen voorafgaand aan het eerste Grand Prix-weekend.

Wintertestdagen Formule 1 2022

Data Locatie
23 - 25 februari Barcelona
10 - 12 maart Bahrein

Wanneer test Verstappen zijn nieuwe Red Bull-bolide?

Max Verstappen zal in Barcelona en Bahrein achter het stuur van de RB18 kruipen. Samen met Perez moet hij zijn auto delen, dus hij zal niet constant in actie komen. Per testweek van drie dagen krijgt hij dan ook anderhalve dag de tijd achter het stuur. Pas kort voor het begin van de testweken zal Red Bull bekend maken wanneer Verstappen precies in de RB18 plaatsneemt en wanneer zijn Mexicaanse teamgenoot de honneurs waar mag nemen.

Formule 1 wintertest op TV

Dit jaar hebben we twee keer drie testdagen. De eerste drie testdagen in Barcelona worden helaas niet live uitgezonden. Aan het einde van de dag maakt de Formule 1 via haar eigen streamingdienst een lange samenvatting beschikbaar met daarin de hoogtepunten. RacingNews365 is overigens aanwezig op het circuit en zal je middels een liveblog op de hoogte houden van alle gebeurtenissen in Spanje.

De tweede testweek, in Bahrein, wordt daarentegen wel live uitgezonden via F1TV. Viaplay, dat vanaf 1 maart uitzendt in Nederland, zal deze testdagen wel behandelen. Verder is RacingNews365 hier ook aanwezig en zal hier ook verslag doen van alle gebeurtenissen.

Waarom test F1 in Barcelona?

Al jaar en dag wordt er getest op het Circuit de Barcelona-Catalunya nabij de Spaanse miljoenenstad. Vrijwel elk jaar keert men er terug, maar waarom is dat circuit de grote favoriet? Dat komt vooral omdat het circuit een technisch circuit is met veel verschillende soorten bochten. Van snelle knikken tot langzamere hairpins, chicanes en een rijkelijk lang recht stuk. Het circuit heeft van alles wat.

Verder ligt het circuit gunstig voor de F1-teams, omdat men per vliegtuig binnen een aantal uur nieuwe onderdelen aan kan leveren. Als iets in de avond klaar is in de fabriek, dan kan het de volgende ochtend al op de auto zitten.

Een ander voordeel is dat het circuit al jaar en dag nagenoeg hetzelfde is, waardoor de teams de data van de afgelopen jaren er makkelijk bij kunnen pakken en kunnen vergelijken met de nieuwe data. Het circuit vormt dus de perfecte maatstaf voor de Formule 1-teams.

Waarom test F1 in Bahrein?

Vorig jaar werd er ook al getest in Bahrein, net als in 2014. Het circuit heeft meerdere voordelen. Het is ook een circuit met een scala aan verschillende bochten en snelheden, maar tegelijkertijd is het er vrijwel altijd goed weer. In tegenstelling tot Barcelona, waar het ook in februari soms nog koud kan zijn, is Bahrein qua temperatuur ideaal.

Tegelijkertijd is er een bijkomend voordeel, namelijk dat het F1-seizoen in Bahrein begint. De Formule 1-teams hoeven dus niet al hun materialen en andere dingen mee terug te nemen naar hun fabriek als de testdagen klaar zijn, maar kunnen deze achterlaten voorafgaand aan de Formule 1-Grand Prix, die dit jaar een ruime week na de laatste testdag plaatsvindt.

Hoe laat beginnen de F1-wintertestdagen in 2022?

Tijdens de testdagen in Barcelona rijdt men drie dagen op rij en mogen de coureurs elke ochtend om 09:00 uur de baan op tot 13:00 uur. Dan is er een uur lunchpauze en van 14:00 uur tot 18:00 uur springen de lichten weer op groen.

In Bahrein werkt men eveneens drie testdagen af. De ochtendsessie begint al om 08:00 uur Nederlandse tijd, terwijl de middagsessie van start gaat om 13:00 uur Nederlandse tijd. Daartussen houdt men van 12:00 uur tot 13:00 uur lunchpauze. Om 17:00 uur Nederlandse tijd is de testdag voorbij.

In Bahrein is het overigens twee uur later, wat inhoudt dat ze plaatselijk om 10:00 uur beginnen en om 19:00 uur eindigen. Het laatste deel van de dag wordt verreden onder kunstlicht, net zoals tijdens de Grand Prix, die een week na de laatste testdriedaagse verreden wordt op het Bahrain International Circuit.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Wat doen Red Bull en andere F1-teams tijdens de wintertestdagen?

De F1 testdagen zijn in 2022 nog belangrijker dan ooit, omdat de auto's compleet nieuw zijn. Red Bull, Mercedes en de andere teams mogen tijdens de testdagen een auto inzetten, die de coureurs dus moeten delen. Het belangrijkste aspect van de testdagen is de betrouwbaarheid van de nieuwe bolide. Zeker dit jaar, met veel nieuwe onderdelen en veel vraagtekens, is het extra belangrijk om de auto uitvoerig te testen. Daarom zijn er in 2022 zes testdagen.

Mochten de teams voor verrassingen komen te staan, dan hebben ze nog ruim de tijd om met oplossingen te komen voordat de eerste Grand Prix zich aandoet. Alle systemen en onderdelen zullen de eerste dagen uitvoerig worden gecheckt en ook de motor wordt aan allerlei testen onderworpen. De motor loopt dit jaar op nieuwe brandstof, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe dit de prestaties beïnvloedt.

In het proces worden grote hoeveelheden data verzameld, die men thuis in fabriek uitvoerig analyseert. Het is van groot belang dat de data die er wordt verzameld zo nauwkeurig mogelijk overeen komt met de data die de teams in de windtunnel hebben verzameld voorafgaand aan het seizoen. Als de prestaties in de windtunnel zich goed vertalen naar de prestaties op het asfalt, weet men dat alle berekeningen kloppend zijn.

Om de aerodynamische prestaties van de auto te onderzoeken, gebruiken de teams verschillende hulpmiddelen. Soms zie je auto's met enorme 'hekwerken' die aan de bolides vastzitten (zie foto hierboven), waarmee de luchtstromen worden gemeten met behulp van sensoren.

Ook wordt er 'flo-viz' gebruikt (zie foto hieronder), een soort vloeistof dat op de auto wordt gespoten. Door te zien hoe deze vloeistof zich verspreid tijdens het racen, krijgt men een beter beeld over de luchtstromen op en rond de Formule 1-bolide.

Pas tijdens de tweede testweek zullen de teams zich meer gaan richten op het competitieve element. Als de betrouwbaarheid grotendeels in orde is, zal men op zoek gaan naar snelheid. De onderdelen die we dan op de auto zien zullen steeds meer lijken op de onderdelen die we tijdens de eerste race gaan zien.

			© Alfa Romeo
	© Alfa Romeo

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
x
LIVE Slotstuk F1 wintertest 2024 met Verstappen