Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Formule 1 2020

Hoe wordt flow viz-verf gebruikt in de Formule 1?

Eens in de zoveel tijd komt de term 'flow viz-verf' voorbij in de Formule 1, en meestal gaat dat gepaard met beelden van een met een groen goedje besmeurde Formule 1-bolide. Technisch hoogstaand? Nee. Nuttig? Nou en of!

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Singapore GP Pte. Ltd

In de zoektocht naar de juiste aerodynamische balans van de auto hebben de Formule 1-teams diverse tools tot hun beschikking. Eerder beschreven we al de functie van de aerodynamische meetapparatuur, stellages die sterk doen denken aan ouderwetse wasrekken.

Zo vernuftig en technisch hoogstand als de 'aerorakes' zijn, zo basic en banaal is het idee achter flow viz-verf. Het veelal groene goedje is desondanks een veelgebruikt hulpmiddel in de Formule 1, want het verschaft de teams bijzonder veel duidelijkheid.

Het idee achter de verf is namelijk dat het geplaatst wordt op de onderdelen waarvan je het effect op de luchtstroom wil visualiseren. Een klodder verf loopt naar achteren toe immers uit op het moment dat de rijwind er in hoge snelheid overheen blaast. De verf volgt daarbij precies het pad dat de lucht ook kiest, het pad dat door de ontwerpers van de auto als het goed is nauwkeurig is uitgestippeld.

Waar aerorakes dus meten hoe de luchtstroom direct om de auto's beweegt, laat flow viz-verf duidelijk zien wat er gebeurt op het moment dat die lucht de auto raakt. Enige nadeel van het stukje F1-'vernuft': er is altijd iemand die er een hels karwei aan heeft om de auto weer schoon te poetsen.

0 reacties

    Breaking FIA bevestigt nieuwe F1-regels, Mercedes verliest DAS-systeem