GP Azerbeidzjan

In de straten van de hoofdstad van het 'land van het vuur' wordt sinds 2016 een Formule 1 Grand Prix gehouden. Azerbeidzjan, een voormalige Sovjetstaat, is gastheer van de wedstrijd die in Baku plaatsvindt.

Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan 2019

Eerst als Grand Prix van Europa, en later als Grand Prix van Azerbeidzjan, maakt het land dat aan de Kaspische Zee ligt haar entree op de Formule 1-kalender. Het stratencircuit in hoofdstad Baku is een wagenbreker: op de krappe straatjes in de Azerbeidzjaanse hoofdstad is mogelijk nog minder ruimte voor een fout, dan in de straten van Monaco het geval is.

Listige, haakse bochten worden opgevolgd door stukken waar de rijders ontzettend hoge snelheden halen. Het laatste gedeelte is vrijwel compleet volgas, ondanks dat er toch nog wel een aantal keren aan het stuur moet worden gedraaid. Onder de reglementen die tot en met 2016 van kracht waren konden de bolides waanzinnige topsnelheden van boven de 360 kilometer per uur halen, iets wat later onmogelijk werd gemaakt door de verbeterde aerodynamica.

Een foutloze ronde over het Baku City Circuit afleggen is nagenoeg onmogelijk - laat staan het rijden van een foutloze race!

Wanneer staat de Grand Prix van Azerbeidzjan 2019 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Azerbeidzjan plaats in het weekend van 26 tot en met 28 april 2019 en is het de vierde race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Azerbeidzjan?

De GP van Azerbeidzjan begint op zondag 28 april 2019 om 14:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de liveblog van Racingnews365 en via televisie op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 26 april 201911:00 - 12:30
Tweede vrije trainingvrijdag 26 april 201915:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 27 april 201912:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 27 april 201915:00 - 16:00
Racezondag 28 april 201914:10 - 16:10
© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Azerbeidzjan

Officieel werd de eerste Grand Prix in Baku verreden onder de noemer 'Grand Prix van Europa', en dat terwijl het land toch echt in Azië ligt. Waar de GP2-races in het voorprogramma twee bizarre spektakelstukken opleverden, viel de hoofdmoot op zijn zachtst gezegd een beetje tegen. Nico Rosberg kroonde zich uiteindelijk tot eerste winnaar in de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad, Sebastian Vettel en Sergio Pérez flankeerden de latere wereldkampioen op het ereschavot.

Des te briljanter was het treffen in 2017. Lewis Hamilton kreeg achter de Safety Car een tik van Vettel, Daniel Ricciardo passeerde drie man tegelijkertijd op weg naar een verbluffende overwinning en Lance Stroll kreeg het voor elkaar om een podiumplaats mee te snaaien. Een jaar later wist Hamilton wél te winnen, al kreeg hij deze zege op een presenteerblaadje aangeboden. Rivaal Vettel vergaloppeerde zich na een late herstart en Valtteri Bottas, die aan de leiding ging, liep kort voor het einde een lekke band op.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen