GP Azerbeidzjan

De Grand Prix van Azerbeidzjan vindt plaats op het Baku City Circuit in Baku, Azerbeidzjan. Op het gloednieuwe circuit wordt sinds 2016 gereden

Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan 2018

Nadat de Grand Prix vorig jaar nog als de ‘Grand Prix van Europa’ door het leven ging, wordt de wedstrijd vanaf vorig jaar de ‘Grand Prix van Azerbeidzjan’ genoemd.

De GP Azerbeidzjan is de jongste Grand Prix op de kalender, maar was vorig jaar al een waar spektakelstuk.

Wanneer staat de Grand Prix van Azerbeidzjan 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Azerbeidzjan plaats in het weekend van 27 tot en met 29 april 2018 en is het de vierde race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Azerbeidzjan?

De GP van Azerbeidzjan begint op zondag 29 april 2018 om 14:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 27 april 201811:00 - 12:30
Tweede vrije trainingvrijdag 27 april 201815:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 28 april 201812:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 28 april 201815:00 - 16:00
Racezondag 29 april 201814:10 - 16:10

Het Baku City Circuit

Het Baku City Circuit is een hagelnieuw circuit, dat dwars door de stad Baku loopt. Het circuit is ontworpen door de bekende ontwerper Hermann Tilke. Tilke, die verantwoordelijk is voor het ontwerp van een heleboel circuits die momenteel op de kalender staan, kreeg de taak om een stratencircuit dwars door de stad te ontwerpen.

Het circuit wordt gekenmerkt door de lange rechte stukken, afgewisseld met scherpe bochten. Het opvallendste deel is het stuk tussen bocht acht en elf, waar de baan slechts zeven meter breed is. Dit stuk loopt langs een van de oudste gebouwen van de stad en de coureurs hebben hier de laagstaande zon recht in het gezicht. Een ander opvallend stuk is het laatste stuk, wat op papier geen recht stuk is, maar in de praktijk wel. De bochten in het laatste stuk van het circuit zijn zo flauw, dat een Formule 1-bolide er met gemak volgas kan rijden. Zodoende is het ‘rechte’ stuk zo’n 2 kilometer lang. Motorvermogen is daarom ook zeer belangrijk in Baku.

In totaal leggen de coureurs 51 ronden af op het Baku City Circuit, waarbij elke ronde zo’n 6 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Azerbeidzjan

In 2016 werd er voor het eerst een Grand Prix verreden op het Baku City Circuit, maar de Grand Prix van Azerbeidzjan zal in 2017 voor het eerst verreden worden. In 2016 viel de openingsrace op het circuit zwaar tegen. Waar veel crashes en spektakel verwacht werd, gebeurde er gedurende de race zeer weinig. Nico Rosberg kon onbedreigd naar de overwinning rijden, terwijl zijn grote concurrent Lewis Hamilton door problemen niet verder kwam dan de vijfde plaats.

In 2017 werd de wedstrijd echter een waar spektakelstuk. Crashes, een rode vlag, een zware confrontatie tussen Hamilton en Vettel en uiteindelijk een zeer verrassend podium droegen bij aan de spectaculairste GP van het jaar. Uiteindelijk ging Daniel Ricciardo er  met de zege vandoor, gevolgd door Valtteri Bottas en Lance Stroll.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

Vettel ramt Hamilton in 2017

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen