Fernando Alonso Spanje

  • Team: McLaren
  • Helm: Fernando Alonso - 14
  • Startnummer: 14
De ervaren Fernando Alonso staat te boek als een van de beste coureurs in de Formule 1. De Spanjaard komt uit voor het team van McLaren, met de Belg Stoffel Vandoorne als teamgenoot.

Fernando Alonso: Snelle Spanjaard in middelmatige auto

Alonso werd de laatste jaren bij McLaren geremd voor door problemen met de Honda motor. Hierdoor kwam het talent van de snelle Spanjaard niet altijd tot uiting in de resultaten. Nu in 2018 hoopt de tweevoudig wereldkampioen weer nieuwe successen te boeken met de Renault-motoren.

Fernando Alonso: Van Minardi tot en met de wereldtop

Op jonge leeftijd begon de Spanjaard met karting om vervolgens de overstap te maken naar de Formule Nissan en Formule 3000. In 2001 kon hij op zeer jonge leeftijd zijn debuut maken bij het kleine team van Minardi.

Ondanks de zeer beperkte middelen van het teams wist Fernando Alonso met regelmaat te verrassen. Zeker tijdens de kwalificaties verraste hij diverse malen, waardoor hij op de radar kwam van Renault.

Het Franse team liet hem een volledig seizoen testen en in 2003 keerde de jonge Spanjaard terug in de F1. Direct behaalde hij zijn allereerste Formule 1 zege en sloot het kampioenschap als zesde af, een jaar later werd dat zelfs een vierde positie. Snelle rondetijden werden nog met regelmaat afgewisseld met spins en crashes, waaronder de flinke klapper tijdens de GP van Brazilië 2003.

Fernando Alonso is op het best van zijn kunnen, maar zit gevangen in zijn McLaren
© Polmars

De succesjaren van Fernando Alonso

Het seizoen 2005 veranderde de wereld compleet voor Renault Het team was ineens een titelkandidaat, mede door de strijd tussen twee bandenfabrikanten. Alonso behaalde zijn eerste zege en had alleen concurrentie van Kimi Raikkonen.

Een jaar later mocht de Spanjaard de strijd aangaan met Michael Schumacher bij Ferrari. Na een spannend seizoen profiteerde Alonso optimaal toen Schumacher in de voorlaatste race zijn motor opblies.

© McLaren F1

Fernando Alonso en Lewis Hamilton vechten elkaar te tent uit bij McLaren

Alonso maakte eind 2006 bekend dat hij overstapte naar het team van McLaren. Daar kreeg hij rookie Lewis Hamilton als teamgenoot. De spanning was al direct te snijden tussen beide kemphanen. De jonge Hamilton trok zijn eigen plan en hanteerde een agressieve rijstijl, tot ongenoegen van Fernando. Op de baan en daarbuiten kwam het geregeld tot conflicten.

Na een seizoen keerde Alonso alweer terug naar Renault, maar het de successen van voorheen werden niet geëvenaard.

De mislukte missies van Fernando Alonso bij Ferrari en McLaren

Met Alonso hoopte de Italiaanse renstal oude successen te laten herleven. In totaal kwam de Spanjaard vijf seizoenen uit voor de Scuderia Ferrari, maar titels werden er niet gewonnen. Tweemaal was Alonso erg dicht bij zijn gedroomde derde titel. In 2014 liet Fernando zijn contract ontbinden om over te stappen naar McLaren.

Het ambitieuze McLaren-Honda project bleek echter een mislukking en nog altijd wacht Alonso op zijn derde titel.

Nu in 2018 wordt Fernando herenigd met Renault en hoopt hij nieuwe successen te behalen. De stemming is bij McLaren erg positief en Alonso heeft weer nieuwe motivatie gevonden. Kan de Spanjaard nog één keer laten zien hoe snel hij is?

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen