Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
RB18

Newey: 'Verstappen speelde onmisbare rol in het ontwikkelen van de RB18'

In een exclusief interview met RacingNews365 legt Adrian Newey, het meesterbrein achter de nieuwe Red Bull-bolide, uit hoe belangrijk de feedback was van Max Verstappen als 'moderne coureur'.

Newey Verstappen Monaco 2021
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

De Formule 1 is in de afgelopen jaren enorm veranderd. Enkele tientallen jaren geleden moesten de teams en coureurs hun bolides ontwikkelen zonder een stortvloed aan data, verkregen door complexe sensoren en telemetrie tijdens testdagen en vrije trainingen. De feedback van de coureurs was hierdoor onmisbaar.

Anno 2022 beschikt elk F1-team over een gigantische database aan informatie, maar ook nu blijft de feedback van de coureur enorm belangrijk. Red Bull-topontwerper Adrian Newey legt in een exclusief interview met RacingNews365 uit hoe Max Verstappen als 'moderne coureur' enorm heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van de RB18.

"Max is een perfect voorbeeld van een moderne coureur. Natuurlijk, als je kijkt naar het tijdperk voor alle dataverzamelaars, was er maar één ding waar de engineers op konden bouwen. Dat was de feedback van de coureur. Wat de rijder had te vertellen was dus enorm belangrijk. Nu, met alle data, zou je kunnen zeggen dat je dat niet meer nodig hebt. In mijn opzicht is dat anders. De data vertelt je wel wát de auto doet, maar niet waarom!"

"Feedback Verstappen enorm belangrijk"

De duizenden gigabytes aan data vertellen volgens Newey dus veel, maar antwoord op de vraag 'waarom?' krijgt de topontwerper niet zonder de hulp van Verstappen en de andere (test)coureurs van Red Bull. "Hier komt de coureur bij kijken. Zijn feedback is enorm belangrijk, want het gaat erom dat je de twee zaken aan elkaar hecht."

"Max zijn feedback is.. Nee, hij vertelt je niet: 'je moet de vering aan de voorkant wat stijver maken', maar hij vertelt juist fantastisch in detail wat de auto precies doet. Dat is voor een engineer onmisbaar."

Waarom is Verstappen zo goed?

Newey staat niet alleen versteld van de feedback van Verstappen. Ook op het circuit laat de regerend wereldkampioen verbluffende resultaten zien. De Red Bull-ontwerper snapt wel waarom. "In de Formule 1 heb je snelheid, een snelle reactie en balans nodig. Als je dat hebt, dan bereik je een bepaald niveau. De een is daar van nature erg goed in, maar bereiken niet gelijk wat ze zouden moeten."

"Ook heb je coureurs die juist het tegenovergestelde zijn. Ik denk dat Max een van die coureurs is met een combinatie van vaardigheden die hij van nature heeft, maar er straalt daarnaast ook enorme toewijding van hem af", aldus de RB18-ontwerper.

Ook interessant:

Brede grijns Red Bull zegt genoeg over titelkansen Verstappen

In de podcast van RacingNews365 bekijken we de titelkansen van Verstappen, de concurrentie van Ferrari en hebben Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk een verrassing voor jullie! Volg hier snel de laatste aflevering!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Marko zeker: "In GP Australië zien we een andere Verstappen"