Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Charles Leclerc

'Jonge Leclerc hield zijn woede niet onder controle na duels met Verstappen'

Charles Leclerc viel al vroeg in zijn carrière op door een aantal verbluffende resultaten. Riccardo Ceccarelli, een zeer bekende arts binnen de autosport, doet een boekje open over zijn eerste ervaringen met de WK-leider van 2022. Ook waren er zwakke plekken, wat bijvoorbeeld duidelijk werd na een race met Max Verstappen.

MP9 6243
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Michael Potts / RacingNews365

Riccardo Ceccarelli heeft in zijn carrière al met veel bekende (Formule 1) coureurs gewerkt, waaronder Charles Leclerc. De sportarts zag al vroeg dat de Monegask veel talent had en doet een boekje open over de jonge jaren van Leclerc. Hoewel hij als tiener al uitzonderlijke dingen liet zien, had de Ferrari-coureur zijn emoties niet altijd onder controle.

Desalniettemin was Leclerc een uitzonderlijke pupil van de dokter en mentale coach binnen de autosport. "Ik leerde hem kennen toen hij 13 jaar oud was. Nicolas Todt (zoon van Jean Todt, red.) bracht hem naar ons toe in het trainingscentrum in Viareggio", zo legt Ceccarelli uit bij het Italiaanse blad Il Foglio.

"Hij zei me dat deze jongen een groot talent had, bloedsnel was in de karts en dat hij graag wilde weten of hij ook mentaal sterk genoeg was om een kampioen te worden. Charles bleef toen drie dagen bij ons, in zijn eentje op het hotel. Hij liet daarmee meteen zien dat hij meer volwassen was dan de andere kinderen van zijn leeftijd."

Leclerc scoorde 'vijf paarse sectoren' bij speciale test

Gedurende de dagen dat Leclerc in het trainingscentrum verbleef, kreeg hij een aantal tests die hij moest voltooien. Ceccarelli legt uit hoe indrukwekkend de jonge coureur al vanaf het eerste moment was. "De test bestond uit vijf delen, waarna we een score konden opmaken. Reactietijd, concentratie, ruimtelijk inzicht, geheugen en coördinatie. De coureurs moesten de testen afleggen achter een computer, waarbij men op twee knoppen kon drukken."

"Het was echter niet makkelijk om het maximale puntenaantal per onderdeel te halen, laat staan om de test in zijn geheel volmaakt vol te brengen. Dat was nagenoeg onmogelijk. Leclerc haalde uiteindelijk 24 van de 25 punten. Dat is alsof je vijf perfecte sectoren aan elkaar rijgt in de Formule 1. Bij ieder onderdeel kon je namelijk een maximaal vijf punten behalen."

Woede na een gevecht met Verstappen

Een zo goed als perfecte score voor Leclerc, iets wat Ceccarelli niet vaak voorbij zag komen. Toch waren er ook verbeterpunten voor de Ferrari-coureur, die momenteel het wereldkampioenschap Formule 1 leidt. "Je zag toentertijd nog wel dat Leclerc moeite had om zijn emoties onder controle te houden. Het was als een krachtige motor in een auto, maar dan zonder traction control."

"Dan wordt het lastig om al die pk’s goed onder controle te houden. Zo was hij vaak (keihard) in gevecht met Max Verstappen in de karts, maar wist hij na de finish zijn woede niet onder controle te houden. Dat was echt zijn zwakke punt in die tijd, maar daar hebben we hard aan gewerkt en ik denk dat je de resultaten nu kan zien."

Gedurende de jaren is dit volgens Ceccarelli duidelijk verbeterd bij Leclerc, die volgens de Italiaan kalmer is geworden. Dit komt mede doordat hij bij Ferrari nu een bolide heeft waarmee hij voor overwinningen kan gaan. "Hij is iemand die altijd wil winnen en als dat niet gaat, verliest hij zijn vertrouwen."

"Dan frustreert hij zich en neemt hij nog wat meer risico, je gaat buiten je comfort zone. Dat zagen we bij veel grote coureurs, toen ze op jonge leeftijd in minder goede auto's reden. Nu dat Leclerc de wagen heeft, zien we dat hij een buitengewone coureur is. Een coureur die het verschil kan maken. Hij kan aanvallen zonder de fout in te gaan nu en hij heeft de rust en de zekerheid nu in handen."

Ook interessant:

In menig Nederlandse huiskamer zal flink gevloekt zijn toen Max Verstappen voor de tweede keer in slechts drie Formule 1 Grands Prix uitviel. Is er reden tot paniek bij Red Bull en wat betekent dit voor de titelkansen van de Nederlandse F1-kampioen?

Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365.

Forbidden

Weddenschappen Charles Leclerc

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

5 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen