De Grand Prix van Australië zal, na afwezigheid van maar liefst twee jaar, terugkeren in een deels nieuw jasje. De lay-out van het Albert Park Street Circuit is veranderd zodat er makkelijker ingehaald kan worden en er zijn maar liefst vier DRS-zones. Het belooft een nieuw, spannend hoofdstuk te worden met als hoofdrolspelers Ferrari en Red Bull.
Wat kunnen we verwachten van race nummer drie op de Formule 1-kalender? Allard Kalff blikt tezamen met RacingNews365 vooruit op het spektakel in Melbourne. De veranderingen gaan volgens de F1-expert van onder andere RTL GP vrijwel zeker haar vruchten afwerpen. "We kunnen natuurlijk niet zeggen dat het een circuit was waar enorm veel werd ingehaald. Er is zelfs al jaren geen inhaalactie meer geweest in de strijd om de eerste plaats. Als deze er waren, dan was het in het middenveld."
"Daarbij moet wel gezegd worden: je hoeft niet veel inhaalacties te zien om een leuke race te hebben. Die twee dingen moet je altijd van elkaar scheiden. Toch ga ik er wel vanuit dat het allemaal wat anders zal zijn in Australië", aldus Kalff, die als voorbeeld wijst naar de DRS-zones. "Wat je al zag in Saoedi-Arabië. Je hebt een DRS-zone, dan een bocht en dan wéér een DRS-zone. Dat effect is niet normaal en dat gaat een enorm belangrijke rol spelen."
Anderen bekeken ook:
Waarom DRS in Australië een extra dimensie toevoegt
Het stratencircuit in Australië telt maar liefst vier DRS-zones, waarbij twee detectiepunten bepalen wie wanneer gebruik mag maken van het systeem. "Deze detectiepunten zijn natuurlijk erg belangrijk", benadrukt Kalff. Twee achtereenvolgende stukken met een opengeklapte vleugel kan namelijk een aanzienlijk voordeel geven. "Bij sommige circuits weet je normaal gesproken: 'Als DRS hier een halve seconde voordeel geeft en ik lig er zeven tienden voor, dan ben ik veilig. Dan gaan ze het niet halen.'"
"Maar nu is het waarschijnlijk makkelijk om die zeven tienden dicht te rijden in die twee DRS-zones. Je moet er dus juist voor zorgen dat je er helemaal buiten blijft. Dat is nog veel belangrijker dan eerst! Persoonlijk ben ik niet helemaal voor het gebruik van DRS, want dat haalt een deel van het racen weg. Als je echter zó veel zones hebt, dan wordt het een heel strategisch ding. Wanneer wil ik? Wil ik voorop rijden tijdens de laatste ronde of rondes? Dat soort dingen ga je krijgen."
De nieuwe DRS-situatie gecombineerd met een nieuwe lay-out van het circuit zorgt voor een enorm spannend weekend, zo voorspelt de voormalig coureur. En niet alleen tijdens de kwalificatie en de race. "Je moet als team tijdens de vrije trainingen al gaan nadenken hoe je bijvoorbeeld DRS gaat gebruiken. Daarnaast komt ook nog een andere belangrijke factor: de banden die zijn meegenomen." Pirelli neemt namelijk - opvallend genoeg - de harde C2, medium C3 en zachte C5-band mee. Er wordt dus een compound overgeslagen.
"Er zit een gat tussen, dus daar moet men natuurlijk goed over gaan nadenken. Hoe goed gaat die zachte band zijn? Wil men die wel gebruiken? Wordt het een eenstopper of een tweestopper? Er gaat een hele hoop beslist worden op vrijdag en zaterdag. Dit wordt heel strategisch in Australië, daar hoop ik wel op!"
Deel drie van de 'titelstrijd' tussen Verstappen en Leclerc
In Bahrein en in Saoedi-Arabië werden de F1-fans al meermaals getrakteerd op een 'titelstrijd' (voor zover je het al een titelstrijd kan noemen) tussen Charles Leclerc en Max Verstappen. Gaan we dit wederom zien in Australië, vragen we Kalff. "Dit is in ieder geval gewoon dé strijd! Die gaat op dit moment tussen Leclerc en Verstappen", aldus de Nederlander, die geen verandering verwacht. "Die strijd blijft zeker weten zoals het was in Australië, maar of dat altijd zo blijft... Dat weet ik nog niet."
"Leclerc moet nog laten zien dat hij een heel jaar zo kan blijven presteren. Van Verstappen weten we dat al en dat hij met de druk om kan gaan, dat weten we ook. Maar Leclerc? Hij moet dat nog laten zien. Ik denk wel dat hij dat kan. Net zo mooi is de vraag: hoe lang gaan ze dit bij Ferrari volhouden? Het hele jaar? Als het dadelijk één keer een weekend tegenzit, moeten ze ook op hetzelfde niveau blijven presteren. En dat gaat een keer gebeuren..."
"Het is altijd makkelijk als de zaken goed gaan, maar de vraag is juist hoe het gaat als het een slecht weekend is. Precies daarom is het bijvoorbeeld heel knap hoe Red Bull heeft gereageerd na de eerste race. Die zijn niet in mineur, gewoon gas erop en ze komen terug!" Red Bull zette een dubbele uitvalbeurt in Bahrein om naar een P1- en P4-finish in Djedda. "Dat zal Ferrari op een bepaald moment ook moeten gaan doen. In de autosport is het onmogelijk dat alles alleen maar goed gaat."
Kalff trekt de vergelijking met de voetbalwereld. "Ajax verliest ook wel eens een keer van een kleiner team. Als je naar de statistieken kijkt, dan zou je ook zeggen: die winnen altijd. Dat gaat dus niet, want dat is ook sport!"
Anderen bekeken ook:
'Mercedes nog altijd degene met de meeste fouten'
Ferrari en Red Bull hebben volgens Kalff ook in Melbourne
de beste papieren voor de overwinning, al kan het door een klein (strategisch)
foutje al snel anders lopen. Toch is de nummer drie van de grid degene die de
meeste fouten maakt, aldus de F1-expert van RTL en Viaplay.
"Dat is ongetwijfeld Mercedes. Meer dan Red Bull en Ferrari, vind ik. Ferrari moet het nog bewijzen onder hoge druk, maar dat is hetzelfde als bij Leclerc. Laat het maar over een heel jaar zien. Misschien gaat het over een heel jaar gezien juist wel heel goed. Van Max weten we al dat hij het kan, Lewis Hamilton kan dat ook. Leclerc zal het nog moeten laten zien..."
Ook interessant:
'Mercedes gaat geen kampioen worden, onmogelijk'
Wat gebeurde er de afgelopen tijd in de Formule 1-wereld? We praten je in onderstaande video binnen een paar minuten weer bij!