Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
 • 1 HAM LAP 66
 • 2 VER + 29.148
 • 3 BOT + 33.530
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
 • 1 HAM LAP 66
 • 2 VER + 15.841
 • 3 BOT + 26.610
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
tur
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
aze
fra
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
tur
aut
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
fra
gbr
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
aut
hun
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
gbr
bel
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
hun
nld
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
bel
ita
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
nld
rus
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
ita
sgp
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
rus
jpn
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
sgp
usa
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
jpn
mex
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
usa
bra
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
mex
aus
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
bra
sau
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
aus
are
Start GP Monaco
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1

Nederlandse vrouw maakt furore bij de FIA als Championship Manager

Wanneer men over de autosport spreekt, heeft men het al gauw over een 'typische mannensport', al laat de F1-paddock zien dat er ook veel vrouwen werken in de Formule 1. Een Nederlandse vrouw in de F1-paddock is Claire Dubbelman, die de prestigieuze rol van Championship Manager of the Single Seater Department bij de FIA achter haar naam heeft staan.

Interview
Naar nieuwsoverzicht © FIA

Nog voordat het seizoen goed en wel begonnen is, heeft de in Zwitserland wonende Claire Dubbelman er al de nodige reiskilometers opzitten. Op het moment van spreken zat Dubbelman in Bahrein. Daar stond namelijk het eerste Grand Prix weekend in de Formule 1 & 2 op het programma. "De Covid19-omstandigheden maken het werk er natuurlijk niet eenvoudiger op, maar laat ik voorop stellen dat we heel blij zijn dat we überhaupt kunnen racen", laat de sympathieke Dubbelman weten in een interview met RacingNews365.

De Nederlandse is al van jongs af aan actief in de autosport en lijkt er ondanks de extreem drukke baan juist alleen maar meer energie van te krijgen: "De taak van mij en het team is om alles natuurlijk zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat ik goed naar verschillende mensen moet luisteren, zoals de teams en de coureurs. Uiteindelijk moet ik al die meningen filteren en ervoor zorgen dat we ieder raceweekend op sportief gebied zo goed mogelijk laten verlopen. Zo zijn we eigenlijk net als de overheid. Als alles prima verloopt, is iedereen tevreden. Wanneer er echter iets op de baan gebeurt of er wordt bijvoorbeeld een straf uitgedeeld, dan zijn wij de gebeten hond", aldus Dubbelman met een grote lach op haar gezicht.

"En ik begrijp die frustratie dan ook wel. Ik heb namelijk ook aan de andere kant van de tafel gezeten toen ik teammanager was van een GT3-team en ik kan me door die ervaring dus heel goed inleven in de gedachten van de teams en coureurs. De ervaring als teammanager helpt me enorm in het werk wat ik doe, doordat ik begrijp hoe men denkt aan de andere kant van de tafel en door het inlevingsvermogen kan ik de teammanager of coureur bijvoorbeeld ook een duidelijkere uitleg geven."

De slechts 34-jarige Dubbelman staat aan het hoofd van alle officiële Formule 2, 3 en 4 kampioenschappen, een totaal van 26 kampioenschappen! "Ja, dat zorgt er natuurlijk voor dat ik bijna nooit thuis ben, aangezien de klassen overal over de wereld verreden worden. Dat zie ik overigens niet als een negatief punt. Ik heb in de loop van de jaren zoveel mensen leren kennen, dat de vaste mensen in de paddock als mijn tweede familie aanvoelen. Daardoor ben ik telkens weer blij om in de paddock te zijn, want waar het ook is in de wereld, ik voel me er altijd thuis. Ook heb ik dit jaar een directe collega erbij gekregen en daar ben ik enorm blij mee, zij voert haar werk namelijk heel goed uit en dat helpt mij en de FIA enorm."

Dubbelman en haar vrouwelijk collega zijn slechts twee voorbeelden van het toenemend aantal vrouwen in de Formule 1 en de autosport. Een groei die zich de komende jaren moet doorzetten in de ogen van Dubbelman. "Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter in de autosport qua het creëren van gelijke kansen. Toch denk ik dat men vooral in de Formule 1, 2 en 3 daarin vooroploopt, al is er alsnog een hoop te doen."

"Ik denk dat vooral op nationale niveaus nog veel ontwikkeling nodig is in deze zaak en dat heeft de FIA ook heel goed begrepen. Ze zijn hard aan het werk om dames gelijke kansen te geven en daar probeer ik ook mijn steentje aan bij te dragen. Ik heb het heel druk, maar ik sta dames altijd bij als ze de indruk maken om er echt alles aan te willen doen. Dan help ik ze ook graag met het delen van mijn netwerk bijvoorbeeld of probeer ik ze te helpen door het delen van mijn ervaringen met hen."

Het artikel gaat verder onder de foto.

De FIA heeft de Purpose Driven campagne opgezet, waaronder FOM de Race as One campagne heeft gecreëerd. "De FIA probeert op meerdere manieren mensen gelijke kansen te bieden in de autosport en de Purpose Driven movement is een van de strategieën om in de samenleving gelijke mogelijkheden te bieden voor minderheden die in de autosport willen werken."

"We kunnen echter nog meer doen. Er liggen een hoop initiatieven op tafel en sommige daarvan worden zelfs al uitgevoerd en daar zouden we meer aandacht aan moeten besteden. Op die manier kunnen we namelijk een grote bijdrage leveren aan de samenleving en dat is precies wat we voor ogen hebben. Ik denk dat de Formule 1 in 2020 ook met verschillende campagnes heeft laten zien dat het men aan het hart gaat om zoveel mogelijk mensen bij de sport te betrekken en ze een eerlijke kans te geven om aan de slag te gaan in de autosport."

"Wel denk ik dat je er altijd rekening mee moet houden dat je op zoek moet zijn naar uitdagingen als je in de autosport wil werken. Ik merk dat vrouwen bijvoorbeeld vaker niet durven te solliciteren op een baan waarvoor ze bijvoorbeeld nog niet genoeg ervaring hebben, terwijl een man vaak toch een poging zal wagen. Daarom zal ik zal vrouwen altijd proberen te stimuleren om links en rechts wel te proberen om voor iets te gaan, ook al denk je op dat moment dat je het niet kunt. In mijn beleving zie je nadat je iets hebt geprobeerd pas of dat je het wel of niet kon, maar je moet het op voorhand nog niet uitsluiten."

Die mentaliteit hanteert Dubbelman ook in haar eigen carrière. Wanneer we haar vragen naar haar eigen toekomst, ligt die volgens haar nog grotendeels open. "Natuurlijk droom ook ik van het hoogste en dat is in de autosport natuurlijk de Formule 1. Ik ben dan ook trots op het feit dat ik op dit moment al actief ben in het F1-team van de FIA en de volgende stap zou natuurlijk een fulltime functie binnen dat team zijn. Toch pin ik me nog niet direct vast op deze stap, ik ben namelijk niet van het uitstippelen van mijn carrière."

"Dat heb ik nog nooit gedaan en ik ben eigenlijk altijd van de ene uitdaging in de andere gevallen, zonder dat daar een duidelijke strategie achter zat. Ik ben een persoon die haar doelen wil behalen en vervolgens altijd weer openstaat voor een volgende uitdaging. Wat dat betreft kan het dus nog alle kanten op in mijn carrière, maar voor nu ben ik enorm blij met mijn functie bij de FIA en hoop ik ook dit jaar op een schitterend raceseizoen."

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

0 reacties

  x