Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Spanje 2019

Tactische spelletjes goed mogelijk tijdens Grand Prix van Spanje

In het verleden was de Spaanse Grand Prix strategisch gezien niet bepaald rechtdoorzee: soms moest de winnaar namelijk wel drie keer binnen komen voor nieuwe banden. Anno 2019 gaat het rubber iets langer mee dan voorheen het geval was, toch durft leverancier Pirelli er geen vergif op in te nemen dat ook de wedstrijd in Barcelona een éénstopper wordt.

Verstappen Spanje 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Sterker nog, de Italiaanse bandenfabrikant beweert dat een tweestopper de meest ideale strategie oplevert op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De coureurs beschikken dit weekend over de hardste compounds die Pirelli heeft gefabriceerd.

De snelste strategie is op papier eentje waarin tweemaal wordt gestopt, zo meldt Pirelli. Men verwacht dat de winnende strategie wordt doorgevoerd door een rijder die zo ongeveer in rondje 22 op bezoek komt voor de teamgarage om softs in te ruilen voor een verse set softs. Tijdens de tweede stop, die wederom 22 ronden later wordt gemaakt, monteert het team vervolgens mediums.

Het 66-ronden tellende evenement kan echter op meerdere manieren worden afgewerkt. Pirelli vermoedt dat er teams zullen zijn die de race af willen raffelen met een éénstopper. Inhalen is uiteraard niet al te gemakkelijk op het Spaanse circuit en gewoon doorrijden lijkt daarom een slimme optie. Voor de snelste variant van de éénstopper zal de coureur in kwestie zuinig moeten zijn op diens banden. Na een rondje of 27 kan hij zijn zachte rubber inwisselen voor de harde band, zo meent Pirelli. Logischerwijs zou de rijder ook naar de medium kunnen wisselen.

Voor coureurs die buiten de top tien zijn gevallen tijdens de kwalificatie - rijders die dus een vrije bandenkeuze hebben - heeft Pirelli nog een alternatief. Een mediumstart zou eveneens een éénstopper op kunnen leveren, als er daarna wordt gewisseld naar de harde band. De leverancier vergeet te melden dat een wissel naar soft in theorie ook mogelijk moet zijn, als er maar zuinig genoeg met de medium én de soft wordt omgesprongen.

De Grand Prix van Spanje begint vanmiddag om 15.10 uur. De wedstrijd op het Circuit de Barcelona-Catalunya is 66 ronden lang. In 2018 kreeg Lewis Hamilton het voor elkaar om een éénstopper te laten werken in Spanje, hij begon op de soft en eindigde op de medium. Die banden staan gelijk aan wat in 2019 de C1 en de C2 zijn, oftewel dit weekend in Spanje de hard en de medium.

Het voetbalseizoen wordt zaterdag afgesloten met de Champions League finale

Wie wint de Champions League finale: Inter Milan of Manchester City? Win bij Unibet 100x jouw inzet als jouw favoriet wint!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 100x jouw inzet!

Het belangrijkste nieuws over de GP van Spanje RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Verstappen deelt duidelijke mening over Hamilton: "Men zal me nu vast haten"