Een superlicentie is eigenlijk een 'rijbewijs' wat je moet hebben om in de Formule 1 te mogen rijden. Deze vergunning wordt door de FIA afgegeven als een coureur genoeg superlicentiepunten heeft behaald. De punten behaal je door bijvoorbeeld kampioen te worden in de Formule 2, of in het Formule 3-kampioenschap.
Bovendien is zo'n superlicentie niet gratis. Het toelatingsbewijs kost zo'n 10.400 euro, en dat is plus 2,100 euro per gescoord WK-punt in het afgelopen F1-seizoen. Dit betekent dat Red Bull Racing flink in de buidel moet tasten aankomend seizoen om Verstappen zijn licentie te betalen. De Nederlander heeft dit seizoen 575 WK-punten gehaald en per behaald punt moet geschat zo'n 2.100 euro afgerekend worden. Het rekensommetje leidt naar een bescheiden 1.217.900 euro om Max Verstappen volgend jaar alleen maar op de startgrid te laten verschijnen.
Anderen bekeken ook:
Red Bull betaalt
Zijn superdure superlicentie komt ook ter sprake bij het eindejaarsinterview met Viaplay. Het is niet dat de Red Bull-coureur zelf het bedrag voor zijn toelatingsbewijs moet neerleggen: "Dat betaalt het team gelukkig", lacht de Nederlander.
Maar de bedragen fluctueren wel erg. Zo zit er momenteel een groot verschil tussen de duurste en de goedkoopste superlicentie. De superlicentie van Logan Sargeant (12.500 euro) bedraagt één procent van die van de drievoudig wereldkampioen. En deze wereldkampioen was dit jaar al niet goedkoop: "Afgelopen jaar, bijna een miljoen. Maar nu gaan we eroverheen."
Max kan zich ook niet meer herinneren hoeveel hij gedurende de jonge jaren van zijn carrière aan de licentie kwijt was: "In het begin, geen idee. Je betaalt volgens mij 10.000 per punt... Ja..."
Hij is wel van mening dat het prijskaartje van deze superlicenties heroverwogen mag worden, al ging waarschijnlijk niemand ervan uit dat één coureur in een jaar 575 WK-punten wist te scoren. "Ik denk wel dat daar een beetje een normale verhouding in moet komen. Maar weet je, dat soort dingen worden opgeschreven, en ik denk dat niemand had verwacht dat er uiteindelijk zoveel punten gescoord zouden worden."
Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!
Frnks
Ik ga er van uit dat het geen kosten voor de budgetcap zijn....
Martin Mortel
Ik denk het ook niet, net zoals het salaris van een coureur er ook niet in zit.
Ghini
Dan zou je idd de situatie krijgen dat men niet te veel punten wil scoren. Dan zou RB gaan inhouden zo lang ze voor zouden staan. Dat is voor niemand wenselijk.
Jay Q
Geen bc bedrag nee. Het is gewoon een bak geld en verder niets. Anderen rijden een veelvoud aan schade. Er zal vast een reden voor zijn. En op basis van wat Red Bull omzet in de F1 is het niet iets waar je lang bij stil hoeft te staan.
Martin Mortel
Eigenlijk zou je van de FIA dat geld moeten krijgen in plaats van moeten betalen. Je hebt als coureur/wereldkampioen ertoe bijgedragen dat dat clubje überhaubt deze business kan runnen. Je geeft de teams toch ook miljoenen voor hun positie in de eindrangschikking en dan zou je dat voor de coureurs ook moeten doen. Dit is de omgekeerde wereld, ze laten betalen en hoe beter je bent des te meer je mag aftikken.
Pieter333
Absurde prijs voor een startticket. Ajax hoeft toch ook niet meer contributie aan de KNVB te betalen als ze veel gescoord hebben? Al zouden ze dan volgend seizoen voor een koopje mee mogen doen.
Backboned
Oops Max, volgende jaar dus nog meer betalen. 🤣
Ton Hooyboer
Dat is een hoop geld voor een lease auto/contract.
Frnks
haha, inderdaad, en het gekke is: je moet zelf je auto leveren!!
Angelisa
Oh, vandaar dat de FIA en consorten nog wat extra races, sprintraces e.d. plannen. Dat levert ze flink wat geld op. Ik had ook eigenlijk niet anders verwacht van de FIA. Ze verdienen tenslotte niet genoeg nu record na record verbroken wordt.
Bommeldinges
Ook weer een van die rare benaderingen die ingaat tegen de sportgeest. Om de een of andere reden wil de F1 graag de deelnemers bestraffen voor succes. Als je wint betaal je het meest, mag je MINDER ontwikkelen. Je bent binnen de gestelde regels de beste en als "beloning" wordt het je NOG moeilijker gemaakt. De voordelen zullen nog steeds afwegen tegen de nadelen, maar het blijft een raar fenomeen.
AndrettiRacing
@Redactie: Deze zin: "Bovendien is zo'n superlicentie niet gratis. Het toelatingsbewijs kost zo'n 10.400 euro, en dat is plus 2,100 euro per gescoord WK-punt in het afgelopen F1-seizoen" Moet natuurlijk exclusief op de plaats van plus staan ;)
Tim_Douwersma
Ja of; (…), te vermeerderen met 2.100. Overigens staat er nu 2,1 euro en bedoelen ze 2.100 euro. Klein vertaalfoutje waarbij de komma niet in een punt veranderd is.
Maarten Van De Ven
Ahh..vandaar die extra sprintraces voor extra punten.
Rover412
Verklaard wel waarom Hamilton in het verleden nadat hij kampioen werd z’n voet van het gas haalde. Volgend jaar als de kampioenschappen binnen zijn maar niet meer meedoen. Ik weet zeker dat de FIA er dan wel op terug komt.
bonensoep
En waar denk je dat dan de punten naar toe gaan? Andere coureurs misschien? En die hebben geen superlicentie nodig? Per saldo ontvangt de FIA dus elk jaar gewoon hetzelfde bedrag voor alle superlicenties. Is ook nooit een probleem.geweest. ik zie niet in waarom dit moet veranderen, alleen omdat één coureur nou toevallig zo'n bak aan punten bij elkaar heeft gereden?
Tee de Haan
Ik denk dat de FIA onbedoeld een melkkoetje heeft geschapen. Het principe is natuurlijk wel logisch dat ze door per punt een prijs er aan te hangen ze het voor de wat mindere rijders betaalbaar kunnen houden aangezien die geen miljoenen aan bonusjes en sponsordeals binnen slepen. Dat in het geval van Max RBR het bonnetje oppikt wil niet zeggen dat alle teams dit voor hun rijders betalen dus ik snap dat de FIA het voor hen ook betaalbaar wil houden. Maar dat ze nu kunstmatig het geld wat er binnenkomt met de superlicenties ophogen door o.a. het aantal races steeds op te schroeven, sprintraces in te voeren en ook het puntje voor de snelste ronde toe te voegen, dat zou niet gekoppeld moeten zijn aan de prijs van de superlicentie. Stel gewoon prijzen vast voor de licenties en koppel deze aan de positie van de rijder in het eindklassement desnoods met een sleutel erbij om ook het netto salaris van de rijder (bij het team) mee te laten wegen.
harmv
hij heeft wel gelijk de regel is gemaakt toen er nog een wedstrijd of 15 a 16 per jaar werden gereden nu er 22 en volgend jaar 24 worden gereden mogen ze het geld bedrag per punt eindelijk wel aanpassen naar het percentages toen er nog 15 a 16 werden gereden nu word alleen f1 er maar beter van
Tee de Haan
niet alleen het aantal races, maar neem bv seizoen 2000 hadden ze ten eerste maar 17 races,maar daarnaast kreeg alleen de top 6 maar punten en nog minder ook, tel daat de punten voor een snelste raceronde bij en de punten van de 6 sprintraces , dan krijg je ruim 4 x zoveel punten die er te verdelen zijn voor de rijders (2280 nu tegen 442 in 2000)