Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Achtergrond: Carmen Jordá gaat met de billen bloot

Het team van Lotus stond in 2014 en ’15 geregeld in de spotlights en dat was allerminst vanwege sterke prestaties op de baan. Met modepopje Carmen Jordá als officiële ontwikkelingsrijdster waren de lenzen van fotografen meer dan eens gericht op de pitbox van het Engelse team, waarvan de restanten tegenwoordig als Renault door het leven gaan.

Erg succesvol was Jordá echter niet: de Spaanse reikte tot de GP3 Series, waarin ze meer dan eens ettelijke seconden per ronde toe moest geven ten opzichte van haar concurrenten. Punten scoren deed ze niet – Jordá stond er om bekend met name achter de meut aan te rijden. Het was voor iedereen duidelijk dat de nu 30-jarige Spaanse puur en alleen aan Lotus was verbonden, om aandacht voor het team te genereren.

Als een van 55 dames verschijnt Jordá morgen (donderdag) op de Wachauring in Oostenrijk, een circuitje dat op een uur rijden van hoofdstad Wenen is gelegen. Aldaar mag ze zich bewijzen. De inzet? Een plaats in de W Series, de klasse waarin enkel vrouwen uitkomen. Achttien dames worden geselecteerd om in 2019 het allereerste seizoen van de serie kleur te geven. De hamvraag voor wat betreft Jordá is uiteraard: weet ze de schifting überhaupt wel te overleven? Onder de deelneemsters een aantal bekende Nederlandse namen, zoals Beitske Visser en Stephane Kox – dames die een behoorlijke staat van dienst hebben in de nationale, dan wel internationale autosport. Jamie Chadwick, Alice Powell, Vicky Piria en Fabienne Wohlwend mogen zich scharen onder de gerenommeerdere namen van het grote deelnemersveld, dat in de komende dagen door een vakjury (David Coulthard, Lyn St. James en Alexander Wurz) zal worden gereduceerd.

Carmen Jordá kreeg de wind van voren van collega-coureurs

Jordá gaat, evenals alle andere vrouwen uiteraard, met de billen bloot. Waar er vrij weinig twijfel bestaat over de rijvaardigheid van types als Visser en Chadwick is het voor de Spaanse vrouw echter erop of eronder. De collectieve test waarin de deelneemsters van de W Series worden aangewezen, zal duidelijk maken of de blondine überhaupt wat te zoeken heeft in de racewereld. Mocht ze tekort komen, zou het niet de eerste keer zijn dat Jordá openlijk voor schut staat. In een eerder stadium kreeg ze al eens de wind van voren. Drie jaar geleden raakten Marco Sörensen en Richie Stanaway namelijk verstrikt in een heuse catfight . Sörensen, een Deens talent dat via Lotus stappen naar de F1 probeerde te zetten, voelde zich onderdrukt door de aanwezigheid van Jordá. Toen hij de opleiding moest verlaten liet Sörensen in niet mis te verstane bovendien weten dat Jordá er helemaal niets van kon. “Ze was twaalf seconden langzamer dan dat ik was, in de simulator. Twaalf!!” Stanaway, een Nieuw-Zeelander, maakte eveneens deel uit van de opleiding. Ook hij kwam er niet aan te pas, waar Jordá voor alle jonge jongens werd geschoven om de aandacht te trekken. Toen Jordá reageerde op Sörensen door te melden dat ze regelmatig de rondetijden van toenmalig Lotus-coureur Romain Grosjean wist te benaderen, gebruikte Stanaway zijn sociale kanalen om de Spaanse de grond in te stampen. “LOL!”, was een van zijn reacties op de woorden van Jordá. Nu, drie jaren later, is de storm omtrent Jordá enigszins gaan liggen. De Spaanse is niet meer gelieerd aan een Formule 1-team en moet het tegenwoordig op eigen kracht doen. De W Series-test is bij uitstek een graadmeter om te zien hoe het daadwerkelijk met haar rijvaardigheid is gesteld. Hadden Sörensen en Stanaway destijds gelijk, of is Jordá meer dan een marketingtool?

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden