Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Veekay en Alonso smaakmakers tijdens Indy 500

De Indianapolis 500 staat door de enorme bezoekersaantallen te boek als het grootste eendaagse sportevenement ter wereld. Die vlieger gaat dit jaar zonder volle tribunes niet op, maar dat maakt niet dat de beroemde race niet de moeite waard is, in tegendeel!

Want voor ons als Nederlandse Formule 1-fans is er een hoop om voor te juichen als morgen de beroemde woorden 'Gentlemen, start your engines' door de microfoon wordt geroepen. Voor het eerst in jaren staat er weer een Nederlander aan de start en niet zomaar eentje. Rinus van Kalmthout, in de Verenigde Staten bekend als Rinus Veekay, start de Indy 500 vanaf een fantastische vierde plaats. En dat is niet chauvinistisch ingestoken. Om als IndyCar-rookie zo ver naar voren te staan, is een prestatie van wereldformaat. Daarmee is hij zelf de eerste en enige Chevrolet-aangedreven coureur in de top twaalf. Om dat te bewerkstelligen heeft hij grote kanonnen als Jozef Newgarden, Ryan Hunter-Reay en Fernando Alonso achter zich gehouden. Een kanshebber voor de zege? Zeg nooit nooit. Het wordt weleens tijd de de legendarische tweevoudig winnaar Arie Luyendijk een opvolger krijgt. Alonso, zijn naam is gevallen. Voor de tweede keer in drie pogingen staat hij aan de start van de Indy 500, nog altijd op zoek naar de vermaarde Triple Crown. De Formule 1-gigant slaagde er in 2017 al bijna in om Indianapolis te veroveren, maar helaas speelde motorproblemen van Honda hem parten. Sindsdien komt hij niet helemaal lekker meer uit de verf op 'The Brickyard'. Om hem tot de grote favorieten te rekenen, gaat dan ook wat ver.

Sowieso is het aanwijzen van favorieten lastig voor de race die exact 500 mijl lang is en 200 ronden telt. Het rijden van een constant tempo, het uitvoeren van de perfecte strategie en een gezonde dosis geluk zijn er voor nodig om een gooi te doen naar de overwinning, die traditioneel wordt beloond met een fles melk. En een waanzinnige trofee natuurlijk. Een belangrijk thema tijdens 104e editie van het racespektakel is het performanceverschil tussen de Honda's en de Chevrolets in de kwalificatie. Dat VeeKay de enige was in de top twaalf zegt veel over de Nederlander, maar ook over de beide motorfabrikanten. Grote vraag is dan ook hoe dat verschil gaat uitpakken tijdens de race. Als ook dan Chevrolet er niet aan te pas komt, is dat slecht nieuws voor toppers als Will Power, Jozef Newgarden, Simon Pagenaud en wat te denken en drievoudig Indy 500-winnaar, terug voor een one-off, Helio Castroneves? Voor diverse Honda-aangedreven teams staan grote kanonnen als Marco Andretti, die zijn goede vorm onderstreepte met het veroveren van de poleposition, Scott Dixon, Ryan Hunter-Reay, James Hinchcliffe en Takuma Satoaan het vertrek. Laatstgenoemde kennen we natuurlijk nog uit zijn Formule 1-tijd. Sowieso staan er naast Alonso en Sato weer de nodige voormalig Formule 1-coureurs aan de start. Ook Alexander Rossi, Marcus Ericsson en Max Chilton staan aan de start van de race die zondagavond om 20:30 uur Nederlandse tijd begint. De race is natuurlijk live te volgen met een liveblog op RacingNews365. Op televisie zendt Ziggo Sport de hele race live uit.

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje