Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

De geboorte en ondergang van de Grand Prix Masters

Vandaag precies dertien jaar geleden werd de kick-off gegeven voor een spannend nieuw autosport-avontuur. Formule 1-vedetten van weleer streden in brute formulewagens met elkaar in de De Grand Prix Masters.

Het idee was prachtig. Zet Formule 1-grootheden uit het verleden (kampioenen inclusief) in moderne racewagens en laat het ze nog één keer tegen elkaar opnemen. Mannen als Nigel Mansell, Emerson Fittipaldi en Riccardo Patrese stapten in, terwijl ons eigen kikkerlandje werd vertegenwoordigd door niemand minder dan Jan Lammers.

Als basis werd een Champ Car-bolide uit 2000 genomen, voorzien van een voormalig IndyCar-motor, goed voor 650 pk en een topsnelheid van 320 kilometer per uur. Dat ware althans de cijfers die de organisatie ter promotie naar buiten bracht. Zo stond een startveld van 14 auto's eind 2005 klaar voor de eerste race op het Zuid-Afrikaanse circuit van Kyalami. De Formule 1-wereldkampioen van 1992, Nigel Mansell, ging met de overwinning aan de haal, gevolgd door de toen al 60-jarige Emerson Fittipaldi.

Natuurlijk werd er niet meer zo fel gestreden als in de gloriedagen van de Formule 1, maar men was nog altijd zeer competitief ingesteld. "Zodra het vizier dicht gaat, ga je er toch weer voor en wil je gewoon winnen", aldus Jan Lammers in gesprek met Racingnews365. "Dat is de aard van het beestje. Zet me nu op het voetbalveld met die gasten en ik wil ze opnieuw verslaan."

Ondanks het uitblijven van een podiumplaats genoot Lammers van de nieuwe klasse: "Je reed een beetje met vrienden onder elkaar. Vroeger waren we elkaars grootste concurrenten en nu maakten we samen de grootste lol. Bovendien was het voor de coureurs een lucratieve aangelegenheid. Deelname aan de GP Masters leverde ons een aardig zakcentje op."

Uiteindelijk werden er in 2005 en 2006 alles bij elkaar maar drie raceweekenden afgewerkt. "Super jammer", aldus Lammers. "Het was een ambitieus project, wat werd opgezet om zeker drie jaar te bestaan, maar de follow up van de sponsoren liet te wensen over, waardoor de klasse is doodgebloed, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de A1GP."

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Viaplay

Unibet
x
Max Verstappen De dag waar de F1-kampioen een jaar lang naartoe heeft gewerkt