Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
 • 1 HAM LAP 66
 • 2 VER + 29.148
 • 3 BOT + 33.530
ita
esp
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
esp Liveblog Race
Start GP Spanje
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1 2021

Een blik op de toekomst: waar gaat de Formule 1-kalender naar toe?

De tijden van zestien Formule 1-races per kalenderjaar zijn inmiddels al lang en breed voorbij. In 2021 staan er 23 races gepland en in de toekomst lijkt dat aantal eerder verder te stijgen dan weer af te zullen nemen. RacingNews365 sprak exclusief met Chloe Targett-Adams, die namens de Formule 1 de eindverantwoordelijke is voor de promotie van alle Formule 1-Grands Prix.

Toen de Formule 1-kalender voor 2021 bekend werd gemaakt, brak het zweet bij sommige teammedewerkers meteen uit. 23 races, twee triple headers, een zeer uitgebreide kalender dus. Of die races allemaal kunnen worden afgewerkt is door het coronavirus nog onzeker, maar het geeft duidelijk aan wat de ambities zijn van de huidige Formule 1-bazen.

De koningsklasse van de autosport wil meer, meer en nog eens meer races op de kalender hebben. RacingNews365 sprak exclusief met Chloe Targett-Adams, wiens rol bij de Formule 1 officieel de 'Global Director of Race Promotion' luidt. Ze speelt een zeer grote rol in het bepalen van de toekomst van de sport en de strategische en commerciële groei van F1. Elk jaar brengt ze pakweg 600 miljoen dollar in het laatje voor de Formule 1, goed voor ongeveer een derde van de totale inkomsten van de koningsklasse.

Ze staat namelijk uitvoerig in contact met de organisatoren van de 23 Formule 1-Grands Prix en voert talloze gesprekken met geïnteresseerde partijen voor nieuwe races verspreid over de hele wereld. Ze is al sinds 2009 werkzaam bij de Formule 1 en fungeerde tot 2017 als de rechterhand van Bernie Ecclestone en verdiende haar sporen in de jaren daarvoor voornamelijk in juridische rollen bij grote bedrijven.

Als een van de eindverantwoordelijken voor het binnenslepen van de nieuwe Grands Prix, vragen we Targett-Adams logischerwijs naar de uitpuilende kalender en de ambities van de Formule 1-bazen. Gaan we in de toekomst door de nieuwe kalender vaker tweedaagse weekenden zien? Meer racedagen betekent natuurlijk meer geld voor de promotors, dus hoe kijken die partijen daar tegenaan?

"Als we het over een tweedaags format hebben, dan praten we over het racen. De Formule 1-weekenden als evenement nemen echter duidelijk drie of soms zelfs vier dagen in beslag. Het draait erom hoe wij het product promoten, wat je de fans aanbiedt tijdens de beleving van dat hele evenement. De sterren van de show zijn natuurlijk de Formule 1-elementen, maar als er genoeg ondersteunend entertainment is, dan maakt het het voor de fans waard om drie dagen te komen."

Interview gaat verder onder de afbeelding.

			© Qiddiya
	© Qiddiya

Niet elk evenement is echter hetzelfde. Zo vinden de vrije trainingen in Monaco, om maar een voorbeeld te noemen, al op donderdag plaats en wordt de vrijdag traditioneel overgeslagen. Zullen dat soort weekenden in de toekomst houdbaar zijn, als de Formule 1-kalender voller en voller geraakt? Chloe denkt van wel.

"Het gaat erom hoe je je als sport ontwikkelt en hoe je innoveert", redeneert ze. "In het Midden-Oosten is de zondag bijvoorbeeld een werkdag, maar de zondag is de belangrijkste dag voor de Formule 1. Om daar het evenement echt op te bouwen, waarom focussen we ons dan niet gewoon op de donderdag vrijdag en zaterdag? In Australië zien we op donderdag juist veel schoolkinderen de paddock bezoeken als een soort van schoolreisje, dat is een echte community-dag, dus er zijn verschillende manieren om het te doen. Het hoeft niet overal hetzelfde te zijn, maar we willen het juist relevant maken voor de lokale markt."

Maar of het nou twee- of driedaagse raceweekenden worden in de toekomst, de ambitie is en blijft om de kalender verder uit te breiden, zo geeft ze toe als we haar ernaar vragen. "We hebben het duidelijk gemaakt dat we de kalender verder uit willen breiden. Er is geen bepaald aantal races wat we per se willen zien op de kalender, maar nieuwe races op de kalender moeten wel voldoen aan onze doelen. Dus dan hebben we het over racen, opbrengst, bereik en natuurlijk de toevoegde waarde van een locatie voor de kalender."

Nachtraces en / of flexibelere tijdschema's horen ook in de toekomst allemaal tot de mogelijkheden, bevestigt Targett-Adams, wiens nieuwste aanwinst op de kalender, de Grand Prix van Saoedie-Arabië, ook weer een avondrace zal worden. "Het gaat er om wat relevant is voor de lokale markt. Voor de promoters in Saoedie-Arabië was een avondrace het best vanuit het marketingsperspectief. Er is geen bepaalde strategie die vast staat, we willen niet per se meer avondraces, maar, nogmaals, we bekijken het vanuit de doelen van de lokale promoters", aldus het kijkje achter de schermen bij degene die een dikke vinger in de pap heeft.

Met medewerking van Dieter Rencken.

Reed Verstappen nou echt zo'n slechte race in Turkije of is alle kritiek overdreven? Het antwoord op deze en vele andere vragen krijg je in de nieuwste editie van de Formule 1-podcast van RacingNews365.

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

2 reacties

  x
  Live Formule 1 GP Spanje