Na een raketaanval op een olie-installatie tien kilometer van het Jeddah Corniche Circuit vandaan, werd er afgelopen vrijdag uitvoerig gediscussieerd over de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De eerste vraag: kon deze dit weekend doorgaan? De tweede vraag: moeten we hier nog terugkomen in de toekomst? In gesprek met Sky Sports schijnt de hoogste F1-baas Stefano Domenicali zijn licht op de situatie van afgelopen weekend. Volgens hem is men afgelopen vrijdag goed met de situatie omgesprongen. "We hebben de situatie goed gemanaged. Je moet emotie en verstand van elkaar onderscheiden en met alle informatie de juiste inschatting maken. We hebben daarbij alle stakeholders betrokken. Er was veel discussie, maar voor ons was de veiligheid de eerste prioriteit, zonder discussie." De veiligheid was volgens Domenicali uiteindelijk niet in het geding. "Daarbij hebben we zekerheid gekregen dat de situatie onder controle was en alles gemanaged werd. We vertrouwen op de autoriteiten, want zij zijn daar verantwoordelijk voor. Daarna informeren we de teams en de coureurs en gaan we verder."
"Saoedi-Arabië zet stappen"
Als Domenicali wordt geconfronteerd met de vraagtekens die er zijn over Saoedi-Arabië, zoals op het gebied van mensenrechten, vindt hij dat de Formule 1 juist een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de situatie. "Het gaat niet om vraagtekens, maar het gaat om het begrijpen van de situatie. We zijn niet blind. We mogen niet vergeten dat dit land een enorme stap voorwaarts maakt, met behulp van Formule 1 en sport. We kunnen niet in een oogwenk een cultuur veranderen die al millennia bestaat." Hij schetst een voorbeeld. "Vergeet niet dat vrouwen een paar jaar geleden nog niet konden rijden in dat land. Nu waren ze hier op de grid, samen met hun kinderen en juichen en feesten ze. Veel slechte dingen worden aangepakt. We moeten dat niet vergeten." "Natuurlijk zijn er nog spanningen en dingen die verbeterd moeten worden. We willen ons met die politiek niet bemoeien, maar ik geloof wel dat we een belangrijke rol spelen in de modernisatie van dit land", aldus de Italiaan.
Oorlog met Jemen?
De raket die afgelopen vrijdag insloeg was afgevuurd door Jemenitische rebellen, die in hun eigen land in gevecht zijn met Saoedi-Arabië. Dat conflict is inmiddels ook al jarenlang gaande. Waarom kan men dan wel in Saoedi-Arabië racen, maar niet in bijvoorbeeld Rusland, dat sinds kort in oorlog is met Oekraïne? "Het is een kwestie van definitie. Is een terroristische aanval een oorlog?", vraagt Domenicali zich hardop af. "We hebben het over sport. Natuurlijk staan we in contact met alle autoriteiten en volgen we hun instructies op. De veiligheid van onze F1-mensen zouden we nooit in gevaar brengen. Dat is ook niet het geval." "We moeten op de juiste manier handelen, niet uit emotie. Toen ik de rook zag, deed me dat ook meteen denken aan de dingen die je ziet op tv. Rationaliteit gaat echter boven alles. Het was een intense dag, zeker, en we hebben op een open manier gediscussieerd. Dat is de juiste manier om dat in de moderne Formule 1 te doen."
Coureurs wilden een boycot?
Op vrijdagavond gingen de coureurs met elkaar in conclaaf, dat tot diep in de nacht duurde. Een boycot werd besproken, maar na tussenkomst van onder meer Domenicali en FIA-president Mohammed ben Sulayem werd toch besloten om verder te gaan met het raceweekend. Gevraagd naar de mogelijke boycot, wil de F1-baas dat woord niet in de mond nemen. "Een boycot is niet het juiste woord. In F1 zijn we een familie. De coureurs hebben hun zorgen gedeeld en het was een kwestie van discussiëren en het uitleggen van de juiste dingen. Je hebt kunnen zien wat de coureurs naar buiten hebben gebracht en je hebt ook onze positie kunnen zien. Die waren heel duidelijk. Het goede nieuws is dat iedereen zich daarna verder focuste op het weekend." Op de laatste stelling voor Domenicali, of F1 eigenlijk vooral het commerciële oogpunt belangrijk vindt, heeft hij ook een duidelijk antwoord. "Daar ben ik het niet mee eens. Niemand kan onze moraliteit beoordelen, om eerlijk te zijn. Het is een kwestie van kijken naar alle aspecten. Waar ligt de lijn?" "Onze positie, is dat hetgeen wat we doen een positieve impact heeft op de politieke situatie en onze levens. Vanuit die visie voor de toekomst werken wij altijd in deze sport, waar ook ter wereld. Het goede nieuws is namelijk dat F1 in een goede staat verkeert en dat veel landen graag een race willen organiseren. Daarom moeten we ook met dit soort dingen meer rekening gaan houden", aldus Domenicali. RacingNews365 heeft begrepen dat het zeker de bedoeling is om ook in de toekomst te racen in Saoedi-Arabië. De Formule 1 zal met de teams en coureurs in gesprek gaan om uit te leggen waarom. De komende weken zal de discussie met de stakeholders worden geopend, nadat alle gebeurtenissen in Djedda van afgelopen weekend zijn geanalyseerd.
Meest gelezen