Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Moet de Formule 1 zich zorgen maken over GP Australië na weigeren Djokovic?

Het is een hot topic in de mondiale sportwereld: Australië weigert toptennisser Novak Djokovic het land binnen te laten en zet hem mogelijk het land weer uit, omdat hij niet gevaccineerd is en hij niet de juiste documenten heeft om die keuze te kunnen verantwoorden. Moet de F1 zich zorgen maken over soortgelijke taferelen?

De Australische autoriteiten in Melbourne oordeelden dat het visum van Novak Djokovic ongeldig is. Eerder gaf de Serviër aan dat hij op basis van een medische uitzondering deel kon nemen aan de Australian Open van dit jaar. Echter, bij aankomst in het land bleek dat zijn team een verkeerd visum had aangevraagd, een visum dat medische uitzonderingen niet toestaat. Tot op heden houdt de Australische overheid voet bij stuk en wil het geen uitzondering maken voor Djokovic, aangezien 'niemand boven de regels verheven is'. Djokovic zit in een quarantainehotel tot op maandag de door Djokovic aangespannen rechtszaak dient.

Wat betekent dit voor de Formule 1?

Kan de Formule 1 soortgelijke kopzorgen tegemoetzien als de sport voor het weekend van 10 april terugkeert op Australische bodem? In 2020 én 2021 werd de GP op het Melbourne Grand Prix Circuit niet verreden vanwege het coronavirus. Hoewel het onmogelijk is om te voorspellen hoe de situatie over drie maanden is, is het onwaarschijnlijk dat de maatregelen drastisch zullen versoepelen, gezien de manier waarop wereldwijd de Omikron-variant om zich heen grijpt. Tot op heden echter heeft de Formule 1 als eenheid een pro-vaccinatie boodschap verkondigd. De sport is er, los van enkele besmettingen, grotendeels in geslaagd om zich zonder grote problemen als een gesloten groep over de wereld te verplaatsen, in ieder geval in 2021.

Vervangend personeel?

Wie er wel en wie er niet gevaccineerd is, is daarbij niet bekend, al weten we bijvoorbeeld van Medical Car-coureur Alan van der Merwe (foto links) dat hij niet gevaccineerd is. Hij deelde op social media mee dat hij iedereen van harte het vaccin aanbeveelt, maar dat hij vanwege persoonlijke omstandigheden niet geprikt is. Mocht hij om die reden Australië net als Djokovic niet in komen, dan moet men op zoek gaan moeten naar een vervanger. Vorig jaar kwam men daarvoor al een keer uit bij de safety car-coureur van de Formule E, maar de Australische GP valt dit jaar samen met een Formule E-race. Dat zal nog steeds geen onoverkomelijk probleem zijn. In een exclusief interview met RacingNews365 gaf safety car-coureur Bernd Maylander daarover al ooit aan dat in een 'paddock vol coureurs' altijd een passende oplossing gevonden kan worden.

F1 werkt aan streng, eigen beleid

Tot op heden heeft geen van de coureurs of meer prominenten teamleden zich openlijk tegen het coronavaccin uitgesproken. In de wat diepere lagen van de teams kan men besluiten personeel te wisselen om zo aan de corona-eisen van de verschillende landen te voldoen. RacingNews365 heeft echter begrepen dat de commerciële rechtenhouders van de Formule 1 streven naar een situatie waarin al het reizend personeel volledig voldoet aan de geldende regels voor alle landen, zonder daarbij uitzonderingen toe te staan. De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Formule 1-teams en F1-instanties praten momenteel bovendien over een eigen beleid om al het reizende personeel sowieso dubbel te laten vaccineren, terwijl de in andere landen gevestigde teams dat voorbeeld zullen volgen, aangepast aan de eisen van de betreffende landelijke overheden.

Viaplay
x
LIVE Eerste vrije training Formule 1 GP China 2024