Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 GP Nederland

Organisatie GP Nederland verbolgen over 'Formule 1-belasting'

In Zandvoort wil men belasting gaan heffen op het toegangskaartje voor de GP van Nederland. Dat plan van de gemeente stuit op grote weerstand van de organisatie.

Dutch GP Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages
Het Grand Prix-weekend in Zandvoort is al twee jaar een groot succes en ook in 2023 is de race al stijf uitverkocht. In 2024 en 2025 zal de GP van Nederland ook worden verreden op het duinencircuit, zo maakten de organisatie en de Formule 1-bazen op donderdag bekend.

Het college van de gemeente Zandvoort, bestaande uit Jong Zandvoort, CDA, OPZ en de VVD ziet haar kans schoon en is van plan om een 'vermakelijkheidsbelasting' in te gaan voeren, waardoor er een bedrag bovenop elk toegangskaartje komt die door wordt gerekend aan de bezoeker, zo schrijft De Telegraaf.

Funtaks

Dat plan stuit op grote weerstand van de GP-organisatie, die verbolgen is over het plan waarmee de gemeente mee kan liften op de succes van het evenement dat in zijn geheel bekostigd is zonder ook maar een cent overheidsgeld.

Geboren en getogen Zandvoorter en Sportief Directeur van de GP van Nederland, Jan Lammers, is in gesprek met De Telegraaf niet blij. "Zo’n 'funtaks' zouden wij moeten verhalen op onze bezoekers en dat willen wij natuurlijk niet. Het voelt alsof de gemeente mee wil liften op ons succes"

"Terwijl Zandvoort er nu beter voor staat dan ooit, de economische spin-off-cijfers voor zich spreken en de ondernemers en inwoners van Zandvoort de continuering van de Formule 1 hier hoog in het vaandel hebben staan. Dan lijkt dit mij niet de manier om zo met elkaar om te gaan. Ik hoop dat het gezonde verstand wordt gebruikt. Als geboren en getogen trotse Zandvoorter ga ik er vanuit dat ze tot bezinning komen en begrijpen dat dit geen goed idee is", zo is hij duidelijk.

Kostendekkend

De verantwoordelijke wethouder, Peter Kramer, laat weten dat de gemeente het noodzakelijk vindt. "Laat ik vooropstellen dat wij hartstikke trots zijn op de Grand Prix, maar bezoekers van de race betalen de gemeente niet. Terwijl wij ook mensen inhuren voor communicatie, handhaving, veiligheid en verkeersregeling."

"Zandvoort is geen wereldstad, maar een dorp met 17.000 inwoners. Ondernemers profiteren van het evenement, maar wij willen onze inwoners niet laten opdraaien voor de kosten. Met een begroting van zestig miljoen euro per jaar moeten wij alles zien te dragen en er zijn nogal wat problemen op dit moment. Wij hebben juist gekozen voor een vermakelijkheidsretributie, zodat het geen invloed heeft op de exploitatie van de Dutch Grand Prix zelf", aldus Kramer.

Het zou gaan om een taks van ongeveer 1,5 à 2 euro.

Ook interessant:

Kalff blikt terug op F1-seizoen 2022: "Verstappen wordt volwassener en groeit"

Het Formule 1-seizoen is voorbij en samen met Allard Kalff blikken we in twee video's terug op het spectaculaire seizoen. Hoe goed waren de bolides van de topteams, is Max Verstappen veranderd en wie is nou eigenlijk de kopman bij Ferrari? Je ziet het in onderstaande video!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
LIVE Reacties na knotsgekke GP Australië