Vandaag jarig: Ricardo Rosset (50), slechtste Formule 1-coureur ooit?

27 jul. 2018 08:33 René Oudman 0 reacties
Vandaag viert Ricardo Rosset zijn vijftigste verjaardag. Wie, zei u? Ricardo Rosset. De Braziliaan nam tussen 1996 en 1998 deel aan 33 Grands Prix, waarvan hij er in 27 van start ging. Rosset verwierf voornamelijk bekendheid door zijn onkunde. Racingnews365 belicht een cultfiguur.

Op vrij late leeftijd – tenminste, dat vinden we anno 2018 – maakt Rosset zijn entree in de autosportwereld. De Braziliaan wordt financieel ondersteund door een rijke familie en betreedt alszijnde twintiger via de Engelse klassen de ladder van de juniorformulae. In de Britse Formule 3, destijds nog een aansprekende categorie, weet Rosset aardig mee te komen. Hij wint een race, komt af en toe op het podium, maar is geen absolute hoogvlieger.

Dankzij de goedgevulde portemonnee kan een overstap naar de Formule 3000, de Formule 2 van de jaren ’90, worden bewerkstelligd. Aldaar wint hij in debuutseizoen 1995 zowaar twee races, om als tweede in de eindrangschikking op te worden genomen. Een doorstroom naar de Formule 1 is het resultaat. Voor het seizoen 1996 grijpt Rosset het tweede zitje bij Footwork, daar waar ook Jos Verstappen zijn kunsten mag vertonen.

Rosset is totáál niet opgewassen tegen zijn Nederlandse teammaat. Verstappen wast hem op Alonso-achtige manier de oren in de kwalificatie (16-0) en het enige punt dat in 1996 door Footwork wordt gescoord (alleen de top zes krijgt dan nog punten), komt op naam van Verstappen senior. Doordat Footwork een nieuw management krijgt zijn de centen van Rosset overbodig: hij mag uitzien naar een andere werkgever.

De Braziliaan wordt herenigd met oud-F3000-collega Vincenzo Sospiri als hij tekent voor het prestigieuze Lola-project, maar tot wasdom komt de combinatie niet. Onder druk van hoofdsponsor MasterCard maakt Lola een jaar eerder dan gepland haar F1-debuut en dat draait uit op een fiasco. In de enige race waarvoor Sospiri en Rosset zich proberen te kwalificeren komen ze hopeloos snelheid tekort, beiden leveren in kwalificatietrim meer dan twaalf (!) seconden in ten opzichte van de polesitter. Door het seizoen 1997 kan een streep.

Middels zijn eigen vermogen en met dank aan een overname bij Tyrrell kan Rosset in 1998 weer aan de bak, maar in dat jaar valt pas écht op hoe hopeloos langzaam de Braziliaan is. In vier van de zestien Grands Prix weet Rosset zich niet te kwalificeren en als hij wel in actie komt, valt hij in negatieve zin op vanwege doldrieste acties. Of hij de allerslechtste Formule 1-coureur ooit is valt te betwisten, maar dat Ricardo Rosset bepaald geen Schumacher was, staat buiten kijf. Desalniettemin: van harte, Ricardo!

Wapenfeiten Rosset:

  • Ingeschreven voor Grand Prix: 33 keer
  • Daadwerkelijk gestart: 27 keer
  • Onderling kwalificatieduel: Verstappen - Rosset 16-0/ Sospiri - Rosset 1-0 / Takagi - Rosset 14-2
  • Beste kwalificatieresultaat: zeventiende (twee keer)
  • Beste raceresultaat: achtste (twee keer)

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen