Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Verstappen luidt de noodklok en opent de aanval op nieuwe F1-regels: "Verschrikkelijk"

Max Verstappen heeft de eerste simulaties al gezien aan de hand van de voorgestelde Formule 1-reglementen voor 2026. Die bevallen hem totaal niet. Hij opent de aanval en hoopt dat het nog gaat veranderen.

In 2026 gaan de Formule 1-regels weer op de schop. De bolides zullen compleet nieuw zijn en ook de motorreglementen worden overhoop gehaald. De precieze invulling is nog niet duidelijk, maar achter de schermen wordt er druk gepraat over de nieuwe technische regels voor de bolides en de motoren.

Red Bull-teambaas Christian Horner vreest voor 'technische Frankenstein-auto's', omdat de 'ratio tussen het vermogen afkomstig van de verbrandingsmotor en het vermogen afkomstig van de elektrische onderdelen voor problemen kan gaan zorgen'. Volgens de Red Bull-teambaas bestaat het gevaar dat het wheel-to-wheel racen lastiger zal worden door de nieuwe reglementen zoals ze er nu uit zien.

Het zou volgens de Brit zelfs zo ver gaan dat er door de nieuwe voorgestelde reglementen op de rechte stukken mogelijk teruggeschakeld moet worden om zo de batterijen op te kunnen laden.

Verstappen niet onder de indruk

Als Max Verstappen in gesprek met onder meer RacingNews365 naar de nieuwe reglementen wordt gevraagd, houdt hij zich niet in. "Ik heb er met mijn team al over gepraat en ik heb de data gezien. Het ziet er in mijn optiek echt verschrikkelijk uit. Als je in Monza op het rechte stuk vol gas zou gaan, dan moet je volgens onze simulaties al vier- à vijfhonderd meter voor de eerste bocht terugschakelen, omdat dat sneller zou zijn."

"Dat is niet de manier waarop het in de toekomst moet gaan. Natuurlijk is Monza een van de slechtste circuits (in deze context, omdat een groot deel van de ronde vol gas is, red.), maar voor mij is het voornaamste probleem dat het erop lijkt dat het op deze manier een strijd wordt wie de beste verbrandingsmotor (ICE) heeft."

"Het team met de sterkste motor heeft een groot voordeel. Dat is niet wat de intentie van de Formule 1 zou moeten zijn, want dan start je weer een enorme ontwikkelingsoorlog en dan wordt het heel duur om hier en daar weer een paar extra pk's te vinden. Het hoort eigenlijk precies andersom te zijn."

Actieve aerodynamica

Het is niet het enige probleem waar Verstappen op dit moment tegenaan hinkt. "Daarbovenop hebben de auto's waarschijnlijk veel minder drag, dus daardoor wordt het nog lastiger om in te halen op de rechte stukken. Bovendien heb je ook nog actieve aerodynamica, die je niet zelf kan controleren. Dat doet het systeem voor jou. Dat maakt het heel ongemakkelijk om te rijden, want ik bepaal het liever zelf."

"Als je bijvoorbeeld achter iemand rijdt, dan heb je misschien een betere voor- of een betere achterkant nodig", vervolgt Verstappen. "Dat soort dingen. Als het systeem dat voor jou gaat bepalen, dan is dat in mijn optiek niet de juiste manier voor de toekomst."

"Tot slot gaat het gewicht ook weer extra omhoog", zucht Max. "Dus ja, hier moeten we echt serieus naar gaan kijken. 2026 is niet zo heel ver weg meer. Momenteel ziet het er heel slecht uit als ik naar de cijfers en de data kijk. Op dit moment is het nou niet iets waar ik naar uit kijk", zo sluit hij zijn relaas over de nieuwe F1-reglementen af.

Ook interessant:

Sneu voor de andere F1-coureurs dat Max Verstappen meedoet

Eén ding was in Oostenrijk echter weer even voorspelbaar als altijd: Verstappen torende boven alles en iedereen uit. Hij toonde zich de baas van Red Bull, toch Coronel, Dimmers en Mosterdijk?

Formule 1 GP Oostenrijk 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen