Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom de Formule 1 Grand Prix van Australië geannuleerd werd

Rond middernacht (Nederlandse tijd) ging de kogel dan toch door de kerk. De Grand Prix van Australië werd afgelast. Sportief directeur van de Formule 1, Ross Brawn, legt uit waarom dat besluit werd genomen.

De Formule 1 reisde ondanks de dreiging van het coronavirus af naar Melbourne, Australië. Het besluit om het evenement door te laten gaan was genomen toen alles er nog beter uitzag, zo legt Ross Brawn uit. "De zeevracht was toen al een kleine maand onderweg en we dachten toen nog dat we dans konden ontspringen. We wilden met een het mooie evenement dat de Grand Prix van Australië is juist wat vreugde brengen in moeilijke tijden." Gedurende de laatste dagen begon wereldwijd de boel te escaleren, zo vernam ook Brawn in gesprekken met Ferrari-teambaas Mattia Binotto: "Zijn humeur werd met de dag slechter. In Italië steeg het aantal besmettingen exponentieel. Niemand had dat aan kunnen zien komen." Desondanks gingen de voorbereidingen in Melbourne onverminderd door, totdat op donderdag bij een McLaren-werknemer het coronavirus werd geconstateerd: "Toen hadden we een probleem dat aangepakt diende te worden." De draaiboeken lagen echter klaar, want, zo benadrukt Brawn, die waren in goed overleg met de relevante organisaties zorgvuldig opgesteld. "We wisten precies wat te doen bij één, vijf of tien besmettingen. Als het iemand in een andere functie was geweest, had het misschien minder grote gevolgen gehad, maar nu moesten veertien directe collega's in quarantaine, waardoor McLaren vleugellam was en niet meer deel kon nemen."

We proberen zoveel mogelijk verloren races terug te winnen

Ross Brawn

Vervolgens duurde het echter alsnog twaalf uur voordat de Formule 1 bekendmaakte dat de race zou worden afgelast. Moest dan nou echt zo lang duren? "Ik denk dat we het met die twaalf uur nog goed hebben gedaan", antwoordt het voormalige Ferrari-genie. "Vergeet niet dat er op zo'n moment heel veel moet gebeuren en dat niet één iemand zomaar kan roepen dat het niet meer doorgaat. We zijn geen autocratie. De teams werden geconsulteerd, de FIA in Europa moest worden geconsulteerd, evenals de medische autoriteiten en Chase Carey, die in lucht zat op weg van Vietnam naar Australië." Brawn geeft te kennen dat hij vindt dat men goed heeft gehandeld en dat alle voorzorgsmaatregelen hun vruchten hebben afgeworpen: "We hebben daardoor wel dat ene geval ontdekt en kunnen laten onderzoeken. De lokale autoriteiten verdienen daar alle credits voor." Tot slot vraagt Brawn om de medewerking van de teams bij opnieuw opbouwen van de Formule 1-kalender: "Het verlies van elke race betekent een nieuwe klap voor de teams, die het grotendeel van race-inkomsten moeten hebben. De Formule 1 is echter veerkrachtig en we zetten er dan ook op in om zoveel mogelijk verloren races terug te winnen. Daarin doen we een beroep op de tolerantie van de teams, al heb ik het idee dat de teams er hetzelfde in staan als wij."

Viaplay

Unibet
Coureur
Team
Odds
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet
x
Red Bull Jos Verstappen spreekt zich over vriendschap tussen Max en Norris