© Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Wat kost het om Formule 1-coureur te worden?

De Formule 1 is een van de duurste, zo niet de allerduurste sport ter wereld. Er gaan honderden miljoenen om in de hoogste tak van de mondiale autosport. Maar ook met de weg ernaartoe zijn heel wat centen gemoeid.

Weg naar de Formule 1 kost miljoenen

Het Spaanse sportmarketingbedrijf Business & Sport zette op een rijtje wat het kost om via de kartsport en de diverse juniorcategorieën uit te komen in de Formule 1: onder de streep ben je een slordige zes miljoen euro kwijt.

Afgezien van het feit dat enig talent een belangrijke factor is bij het verwezenlijken van menig jongensdroom, speelt financiële slagkracht dus ook een belangrijke rol. Voor de één betekent dat dat hij aan moet kloppen bij een rijke pa, voor de ander dat hij een rondje langs de velden moet maken om het geld via sponsoring bij elkaar te krijgen.

Vandaag de dag geniet een enkeling de luxe te worden opgenomen in een opleidingsprogramma van een Formule 1-team, die naast begeleiding ook de bonnetjes van rijders voor hun rekening nemen. Zo werd Max Verstappen in 2014 opgepikt door Red Bull en was Lewis Hamilton mogelijk niet zo ver gekomen zonder de steun van McLaren.

Wat kost het om Formule 1 coureur te worden?

In het realistische scenario hieronder wordt uitgegaan van een carrière in kartsport die negen jaar duurt, waarna de portemonnee al ruim vier ton leger is. Als de jonge rijder daarna de formuleracerij betreedt, lopen de kosten niet langer met tienduizenden euro's per jaar op, maar met tonnen per jaar. De weg via juniorklassen als Formule 3, GP3 en F2 naar de F1 is er een die miljoenen kost.

Na het laatste jaar, wat een rijder idealiter afsluit met de titel, hetgeen hem de promotie naar de Formule 1 op zou moeten leveren, is de coureur en zijn entourage al gauw een bedrag van zo'n vijf à zes miljoen kwijt. Dat is veel geld, maar een topcoureur verdient dit met een enkel jaarsalaris ook eenvoudig weer terug. 

Daar houdt het niet op want coureurs als Sirotkin, Ericsson of Stroll nemen nog vele miljoenen aan sponsorgeld mee. Aan de andere kant zijn er toptalenten als Verstappen of Ocon die al vroeg opgepikt worden door teams als Red Bull, Mercedes of McLaren. Als zij succesvol zijn krijgen zij een kans in de Formule 1, maar zijn ze wel gebonden aan strikte contracten omdat de teams hun miljoeneninvestering terug willen verdienen.

Een overzicht:

Kosten coureur
© Business & Sport

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen